pajautaa

« previous entry | next entry »
Jan. 27., 2009 | 08:10 pm
posted by: chirkainais in pajautaa

Negribu ar demaģiju norarboties un mest vairāk malkas jau tā kvēlojošā strīdu ugunskurā. Bet arguments ir un paliek, vien interesē izskaidrojums.
Tiko ziņās skaidroja piena cenas veidošanās shēmu: piena iepirkuma cena X + pārstrādātāju apstrādes izmaksas Y + tirgotāju uzcenojums Z = piena cena veikalā. Visi nezināmie ir mainīgi lielumi, kur katra no iesaistītajām personām cenšas izsist lielāko šķēli. Pārstrādātāji īd, ka viņi jau to pienu ražo par iespējami zemākajām izmaksām un zemāk vairs nav kur. Bet fak, galu galā, tas piena kombināts tak no viena piena litra dabū ne tikai to pārstrādāto piena litru par cenu Y, bet arī vēl izejvielu krējumam, sieram, biezpienam utt! Kas notiek ar to? Par pārējo piena produktu cenu kāpumu neviens nerunā. Ja kāds zinātājs spēj dot daudz maz sakarīgu skaidrojumu vai kaut savu viedokli par šo tēmu, būšu priecīgs uzklausīt.
paldies!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {7}

Dūda

from: [info]zhagata
date: Jan. 27., 2009 - 08:31 pm
#

Es dzirdēju, ka no viena litra piena laukos sanāk 2 litri pārstrādājot.

Atbildēt


from: [info]hessin
date: Jan. 27., 2009 - 09:05 pm
#

ir, ir, taa, ka iepirktais piens ir taukainaaks, nekaa tas, ko paardod veikalos. Saakumaa kreejuma dalju atdala no piena un peec tam peec % uz pacinjas pieliek vajadziigo daudzumu, un paareejo izmanto, kur vajag.
Tas, ka shis aspekts netiek njemts veeraa, ir .. hm.. piena paarstraadaataaji uzskata, ka tas ir nenoziimigi - videejaas izmaksas taapat sanaak taadas. Bet paareejie - ljauj vinjiem taa arii uzskatiit.

Atbildēt | Diskusija


chirkainais

from: [info]chirkainais
date: Jan. 27., 2009 - 09:59 pm
#

Nu protams, ka pasterizētais ir tīrais piena/ūdens maisījums un atdalītā tauku/krējuma daļa tālāk tiek pārstrādāta atsevišķi un nosmelta nost. Un tieši par to arī stāsts, ka runā tikai par PIENA iepirkuma un pārdošanas cenu. Viņi par santīmiem saņem tāaadu izejmateriālu, no kura var daudz ko atšķelt un pāri palikumu tik un tā pārdot tālāk par 2x lielāku cenu.

Atbildēt | Iepriekšējais


Mamuts

from: [info]mamuts
date: Jan. 27., 2009 - 09:09 pm
#

Ech.
Ņemam tonnu piena. To nopērkam par štrunC-un-pieci cenu un pārražojam 5% pienu pulverī. Pulveri var uzglabāt sasodīti ilgi, ne tas maitājās, ne kā. No pulvera, to atšķaidot ar krāna ūdeni un pieliekot bik' garšvielas un konservantus, saražojam 2,5% pienu, kuru pārdodam par "oho!" cenu - pulvera ražošana tak jāatpelna?
Pulveris noder arī biezpiena, kreima, dažādu šķirņu sieru ražošanā... ražošanas process ir dārgs? Pofig, pircējs veikalā to visu apmaksās. Jo alternatīvas nav!

Atbildēt | Diskusija


from: [info]esinja
date: Jan. 27., 2009 - 09:46 pm
#

No piena pulvera sieru nevar izgatavot.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Mamuts

from: [info]mamuts
date: Jan. 28., 2009 - 08:24 am
#

Mājas apstākļos - nē. Bet piesperot klāt visādu "ķīmiju" da "bioloģiju" - zaprosta...

Atbildēt | Iepriekšējais


chirkainais

from: [info]chirkainais
date: Jan. 27., 2009 - 10:01 pm
#

Līdz pulvera stadijai nebiju aizdomājies, bet shēma 'ka-tik-visus-app*st' paliek spēkā tik un tā...

Atbildēt | Iepriekšējais