pajautaa

« previous entry | next entry »
Jan. 27., 2009 | 08:10 pm
posted by: chirkainais in pajautaa

Negribu ar demaģiju norarboties un mest vairāk malkas jau tā kvēlojošā strīdu ugunskurā. Bet arguments ir un paliek, vien interesē izskaidrojums.
Tiko ziņās skaidroja piena cenas veidošanās shēmu: piena iepirkuma cena X + pārstrādātāju apstrādes izmaksas Y + tirgotāju uzcenojums Z = piena cena veikalā. Visi nezināmie ir mainīgi lielumi, kur katra no iesaistītajām personām cenšas izsist lielāko šķēli. Pārstrādātāji īd, ka viņi jau to pienu ražo par iespējami zemākajām izmaksām un zemāk vairs nav kur. Bet fak, galu galā, tas piena kombināts tak no viena piena litra dabū ne tikai to pārstrādāto piena litru par cenu Y, bet arī vēl izejvielu krējumam, sieram, biezpienam utt! Kas notiek ar to? Par pārējo piena produktu cenu kāpumu neviens nerunā. Ja kāds zinātājs spēj dot daudz maz sakarīgu skaidrojumu vai kaut savu viedokli par šo tēmu, būšu priecīgs uzklausīt.
paldies!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {7}

chirkainais

from: [info]chirkainais
date: Jan. 27., 2009 - 09:59 pm
#

Nu protams, ka pasterizētais ir tīrais piena/ūdens maisījums un atdalītā tauku/krējuma daļa tālāk tiek pārstrādāta atsevišķi un nosmelta nost. Un tieši par to arī stāsts, ka runā tikai par PIENA iepirkuma un pārdošanas cenu. Viņi par santīmiem saņem tāaadu izejmateriālu, no kura var daudz ko atšķelt un pāri palikumu tik un tā pārdot tālāk par 2x lielāku cenu.

Atbildēt | Iepriekšējais