« previous entry | next entry »
Jan. 27., 2009 | 08:10 pm
posted by: chirkainais in pajautaa
Negribu ar demaģiju norarboties un mest vairāk malkas jau tā kvēlojošā strīdu ugunskurā. Bet arguments ir un paliek, vien interesē izskaidrojums.
Tiko ziņās skaidroja piena cenas veidošanās shēmu: piena iepirkuma cena X + pārstrādātāju apstrādes izmaksas Y + tirgotāju uzcenojums Z = piena cena veikalā. Visi nezināmie ir mainīgi lielumi, kur katra no iesaistītajām personām cenšas izsist lielāko šķēli. Pārstrādātāji īd, ka viņi jau to pienu ražo par iespējami zemākajām izmaksām un zemāk vairs nav kur. Bet fak, galu galā, tas piena kombināts tak no viena piena litra dabū ne tikai to pārstrādāto piena litru par cenu Y, bet arī vēl izejvielu krējumam, sieram, biezpienam utt! Kas notiek ar to? Par pārējo piena produktu cenu kāpumu neviens nerunā. Ja kāds zinātājs spēj dot daudz maz sakarīgu skaidrojumu vai kaut savu viedokli par šo tēmu, būšu priecīgs uzklausīt.
paldies!
Tiko ziņās skaidroja piena cenas veidošanās shēmu: piena iepirkuma cena X + pārstrādātāju apstrādes izmaksas Y + tirgotāju uzcenojums Z = piena cena veikalā. Visi nezināmie ir mainīgi lielumi, kur katra no iesaistītajām personām cenšas izsist lielāko šķēli. Pārstrādātāji īd, ka viņi jau to pienu ražo par iespējami zemākajām izmaksām un zemāk vairs nav kur. Bet fak, galu galā, tas piena kombināts tak no viena piena litra dabū ne tikai to pārstrādāto piena litru par cenu Y, bet arī vēl izejvielu krējumam, sieram, biezpienam utt! Kas notiek ar to? Par pārējo piena produktu cenu kāpumu neviens nerunā. Ja kāds zinātājs spēj dot daudz maz sakarīgu skaidrojumu vai kaut savu viedokli par šo tēmu, būšu priecīgs uzklausīt.
paldies!
from: mamuts
date: Jan. 27., 2009 - 09:09 pm
#
Ņemam tonnu piena. To nopērkam par štrunC-un-pieci cenu un pārražojam 5% pienu pulverī. Pulveri var uzglabāt sasodīti ilgi, ne tas maitājās, ne kā. No pulvera, to atšķaidot ar krāna ūdeni un pieliekot bik' garšvielas un konservantus, saražojam 2,5% pienu, kuru pārdodam par "oho!" cenu - pulvera ražošana tak jāatpelna?
Pulveris noder arī biezpiena, kreima, dažādu šķirņu sieru ražošanā... ražošanas process ir dārgs? Pofig, pircējs veikalā to visu apmaksās. Jo alternatīvas nav!
Atbildēt | Diskusija
from: esinja
date: Jan. 27., 2009 - 09:46 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: mamuts
date: Jan. 28., 2009 - 08:24 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: chirkainais
date: Jan. 27., 2009 - 10:01 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais