Zils piens?

« previous entry | next entry »
Dec. 16., 2007 | 02:28 pm
posted by: koijots in pajautaa

Vasaras beigās mana mamma veica eksperimentu ar veikalos pieejamajiem pieniem, lai noskaidrotu, kuri ir visdabīgākie. Kā zināms, īsts piens sarūgst par rūgušpienu. Nu, viņa nopirka praktiski visus veikalos pieejamos pienus un atstāja, lai rūgst. Vienīgie, kas sarūga, bija Tukuma Talsu un Daugavas piens, bet pārējie kā nerūga, tā nerūga, tikai sāka smirdēt. Bet pēc divām nedēļām vairāki no tiem smirdošajiem pieniem kļuva zili, t.i., tas šķidrums, ko par pienu nenosauksi, kļuva blāvi zils.

Tad nu man jautājums, kāpēc tie pieni kļuva zili, un kas tā par draņķību?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {14}

Tā, kurai zalkši nāk mājās

from: [info]putnelis
date: Dec. 16., 2007 - 02:46 pm
#

labs

Atbildēt


from: anonīmiķis
date: Dec. 16., 2007 - 02:50 pm
#

btw, atstāja rūgstam tajās pašās pakās, kurās nopirka?

Atbildēt | Diskusija


from: [info]koijots
date: Dec. 16., 2007 - 02:59 pm
#

Teica, ka esot pārlējusi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]koijots
date: Dec. 16., 2007 - 03:02 pm
#

Tikai nez kurā brīdī. Kad paliks siltāks, būs jāatkārto.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]koijots
date: Dec. 16., 2007 - 03:05 pm
#

Jebkurā gadījumā, atceros, ka padomju laikos piens rūga arī tajās trīstūrainajās kartona paciņās.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]lepele
date: Dec. 16., 2007 - 03:49 pm
#

tie citi pieni arī ir parasti pieni (sākumā), tikai iziet īpašu pasterizāciju, kuras rezultātā iet bojā pienskābās baktērijas, kuras veic šo pienskābo rūgšanu, pārvēršot pineu rūgušpienā. tā kā attiecīgo baktēriju ;sajos pienos nav, tie nerūgst, bet pārvēršās par kaut ko citu citu mikroorganismu, t.i. baktēriju ietekmē

Atbildēt | Diskusija


from: [info]koijots
date: Dec. 16., 2007 - 03:51 pm
#

Kāpēc tās liek klāt, kāpēc jābojā piens?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]lepele
date: Dec. 16., 2007 - 04:13 pm
#

tās neliek klāt:)PP mikroorganismi ir visur, gaisā, ūdenī, tavā ledusskapī un mutē, un kuri tiek tam pienam klāt, tie arī to pārveido:)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]koijots
date: Dec. 16., 2007 - 04:16 pm
#

Ai, es nepareizi izteicos... :D Iegrimis savos darbos
Kāpēc tā pasterizācija tāda jāveic, pienu pārvēršot par nepienu?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Hlorēts ūdens

from: [info]lennay
date: Dec. 16., 2007 - 04:50 pm
#

lai nerūgst tač

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]koijots
date: Dec. 16., 2007 - 05:31 pm
#

Nu jā, bet piens tamdēļ kļūst nebaudāmāks, un tamdēļ es cenšos nepirkt šādus sabojātos pienus.
Salīdzini pēc garšas Talsu pienu ar kaut kādu Rasu, Talsu ir daudz garšīgāks.

Bez tam rūgušpiens ir papildus bonuss.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Dec. 16., 2007 - 06:23 pm
#

Rūgst arī tas piens, kas maisņā. Es tika izmirsu, kur ražots.
Rūgušpiens ir bonuss tikai tiem, kas viņu lieto uzturā. Tie nebūt nav visi.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]lepele
date: Dec. 16., 2007 - 08:43 pm
#

nu tak , lai palielinātu produkta derīguma termiņu:)PP ir izdevīgāk pārdot pienu, kurš ilgi nerūgst;)

Atbildēt | Iepriekšējais


tanstaafl

from: [info]tanstaafl
date: Dec. 16., 2007 - 09:03 pm
#

Izklausās dīvaini. Pēc manas pieredzes "Rasas" piens rūgst, turklāt diezgan ātri. Tas, jāpiezīmē ir (nejauši) vairākkārt atkārtots eksperiments. "Rasas" pienu tāpēc arī vairs nepērku, ka negribu rūgušpienu pie kafijas, brr.

Atbildēt