suši

« previous entry | next entry »
Mar. 2., 2007 | 04:02 pm
posted by: aspirins in pajautaa

kā pagatavot suši mājas apstākļos?
ir mēģināts?
varbūt varat padalīties ar kādu labu recepti un gatavošanas viltībām?
gribētu pamēģināt, bet receptēs viss tik sarežģīti uzrakstīts, ka neko nesaprast!

iepriekš jau tencinu! :)

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {12}

Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Mar. 4., 2007 - 07:11 am
#

Cik saprotu, runa iet par makidzusi - tiem, kas ir no "desām".
Rīsus var ņemt jebkādus, jānovāra, ļoti kārtīgi jānokāš ūdens, atsevišķā traukā jāsamaisa rīsu etiķis ar cukuru vienādās proporcijās un jāielej tā masa rīsos, jāsamaisa. Ir svarīgi neieliet pa daudz. Vienam vārītu rīsu kilogramam pietiek vienas ētiķa+cukura pilnas ēdamkarotes, varbūt biškiņ vairāk. Atdzesēt rīsus nevajag. Es pat teiktu - nedrīkst, jo no atdzesētiem būs grūti sataisīt vajadzīgo formu.
Tālāk ir tehnikas lieta - nori (jūraskāpostu) lapai virsū malā liec vajadzīgo pildījumu, pārējo kāposta lapu uzmanīgi parklāj ar relatīvi plānu un vienmērīgu rīsu kārtu, pretējo pildījumam malu atstāj bez rīsiem apmēram 2 centimetru platumā.
Tad to visu ierullē desiņā, sākot ar pildījuma pusi, lietojot vislabāk bambusa paklājuņu. Atstāj tur iekšā pāris minūtes ilgi.
Tad ņem ārā, sagriez ar platu un asu nazi (ja nebūs ass, saplēsīs) tik daudz gabalos cik vajag.
Atsevišķā trauciņā samaisi wasabi ar sojas mērci un ēd makidzusi, paslapinot sanākušajā mērcē katru.

Atbildēt | Diskusija


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Mar. 4., 2007 - 09:33 am
#

Vēl viena recepte - visi komponenti tie paši, tikai rīsus ir jāuzklāj uz resna celofāna gabala (var lietot arī plānāku, bet apakšā noteikti jāliek bambusa paklājiņum ar ko sarullēt), kuram virsū jāliek norī un malā pildījumu. Pirms liek rīsus uz celofāna, uz celofāna var izkaisīt sezama sēkliņas, jūrasežu ikrus, etc... kas prātā ienāk.
No viltībām, ja tās tā var nosaukt:
rīsiem, kad liec tos makos iekšā jābūt sausiem (ne pārāk mitriem) un karstiem.
nazis jābūt ļoti ass un sauss. Kad griez, var noslaucīt nazi pēc katra grieziena, ja rīsi līp klāt.
etiķi ar cukuru nevajag pārdozēt, bet nevajag arī pa maz
sāli nav jālieto vispār kā tādu, nepieciešamo sāļumu dos sojas mērce ar vasabī, arī vārot rīsus, tie nav jāsāla
vārot rīsus, labāk ieliet pēc iespējas vairāk ūdens, tad rīsi sanāk smukāki
ja gatavo vasabī no pulvera, var lietot siltu ūdeni, tad sanāk asāk un gardāk

Atbildēt | Iepriekšējais


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Mar. 4., 2007 - 09:41 am
#

Par pasniegšanu:
ir labs tonis pasniegt jebkādus sušī uz griežamā dēļa, jeb uz kantaina gandrīz plakana trauka.
Uz tā paša dēļa liek nedaudz vasabī, marinētu ingveru, ja ir vairāki susī veidi it īpaši. Klāt ir nepieciešams individuāls trauciņš sojas mērcei, kur liek vasabī no lielā trauka un samaisa. Ingveru varētu ēst pēc katra susī veida, bet nu daudziem viņš negaršo.
Ēdot nav smuki ņemt rokās to dēli, uz kura guļ susī, bet ir tīri normāli ņemt rokā trauciņu ar mērci.
Ēdot nigirī susī itkā skaitoties smuki noņemt zivi nost, iemērcēt to mērcē, apēst un tad ēs rīsus, kas paliek.

Atbildēt | Iepriekšējais