pajautaa

« previous entry | next entry »
Okt. 10., 2006 | 09:59 am
posted by: panacea in pajautaa

Vēlos uzdot divus nesaistītus jautājumus (īstenībā gandrīz vai trīs).

1) Kamdēļ Āfrikas bērniem ir tie uzpūstie vēderi? Es meklēju it kā infō, bet vienīgais, ko atradu, bija ka viņi nepiemērotu paiku ēd, tamdēļ tur kkādi enzīmi ne tā strādā. Lūdzu cilvēkus, kam zināms kas vairāk, izteikties.

2) Vai kāds var tā zinātniski paskaidrot, kamdēļ bērnībā laiks likās garāks? Es spēju saprast, kamdēļ viss likās lielāks - jo mēs paši bijām mazāki, a kamdēļ laiks garāks likās, vo to es nesaprotu. Tāpēc arī jautājums 2b: varbūt kādam vismaz ir nojausma kuram speciālistam šito lai jautā? Fiziķim?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {22}

sajūtu cilvēks

from: [info]vacatio
date: Okt. 10., 2006 - 10:05 am
#

1) cik zinu tie vēderi uzpūšas no bada..
2) bērnībā mums nav pienākumu, laiks paliek tikai pašīem. tagad tas laiks ir sadalīts pienākumos un pāri reti kam paliek.

Atbildēt


from: [info]snif
date: Okt. 10., 2006 - 10:06 am
#

aizraksti ilustrētajai zinātnei- ilustreta.zinatne@mgtops.lv

Atbildēt


3399

from: [info]piromanjaks
date: Okt. 10., 2006 - 10:08 am
#

par l2) varu pateikt, ka atsevišķu laika jēdzienu vispār pats cilvēks ir izzīdis no īkšķa pēc pēdējām psiholoģijas atziņām. fizikā laikas nav atraujams no kustības/telpas. bet tas tik tāds mans domu pavediens.

Atbildēt | Diskusija


3399

from: [info]piromanjaks
date: Okt. 10., 2006 - 10:10 am
#

jā, un kā jau daudzi psihes jutekļi, arī laika juteklis ir pakļauts dažādām izmaiņām līdz ar vecumu.

Atbildēt | Iepriekšējais


Dieva nāve

from: [info]goddes
date: Okt. 10., 2006 - 10:19 am
#

2) vecais zhiids ar relativitaates teoriju - arii laiks ir relatiivs atkariibaa no taa ko un vai dari.

Atbildēt


Labdien, es esmu Jeberjūdijs Ibkiss no Ibsvičas

from: [info]goo
date: Okt. 10., 2006 - 10:23 am
#

vēders uzpūšas no kautkāda faken vīrusa. stāstīja seminārā par tropu slimībām.

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Okt. 10., 2006 - 09:59 pm
#

o! nezini kādu sīkāku infu? vienīgais ko es varēju atrast bija par enzīmiem kaut kādiem kas nestrādā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Labdien, es esmu Jeberjūdijs Ibkiss no Ibsvičas

from: [info]goo
date: Okt. 12., 2006 - 07:14 pm
#

ir darbā kautkāda prezentācija palikusi no tā semināra. varu nosūtīt uz meilu. tik neatceros, vai tā info bija prezentācijā, vai tante stāstīja, bet ja baigi vajag mierīgi zvani un Infektoloģijas centru, tur Tev visu sīkli pastāstīs.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Okt. 13., 2006 - 10:34 am
#

rekur ēpasts : airkle at gmail.com, būtu bāigi forši ja atsūtītu!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Labdien, es esmu Jeberjūdijs Ibkiss no Ibsvičas

from: [info]goo
date: Okt. 13., 2006 - 11:06 am
#

done

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]unpy
date: Okt. 10., 2006 - 10:24 am
#

2.Tīri fizioloģisks izskaidrojums. Laika izjūta ir kas stipri subjektīvs. Bērnībā cilvēks ir fiziski mazāks, kā rezultātā, attālums starp nervu galiem mazāks, kā rezultātā, vienā un tajā pašā "absolūtā" laika posmā bērns ir spējīgs uzņemt daudz vairāk informācijas.

Nu - tas ta vulgarizējot, protams. Ir vēl lietas, kuras saistītas ar smadzeņu darbību - mazs berns uztver visu infu, nefiltrējot, un smadzenes ir aizņemtas gandrīz ar to vien, kamēr pieaugušam smadzenes ar visadu drazu apstrādi aizņemtas, kā rezultātā, smadzeņu jauda informācijas uztveršanai tiek atvēlēta visai neliela utt.

Īsumā - nav garāks/īsāks laiks, ir iespaidu daudzums laika sprīdī, ko smadzenes var uztvert no apkārtējās pasaules. Jo vairāk iespaidu tiek uztverts, jo laiks šķiet garāks.

Atbildēt | Diskusija


Dieva nāve

from: [info]goddes
date: Okt. 10., 2006 - 10:50 am
#

jaapiemetina, ka masas ietekme uz laika liekshanos ar ir pieraadiita, bet tas liekas neattiecas uz sho gadiijumu:)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


3399

from: [info]piromanjaks
date: Okt. 10., 2006 - 11:16 am
#

nu kā, bērns ar savu relatīvi nelielo gravitāciju laiku padara ātrāku attiecībā pret pieaugušo apkārtni, līdz ar ko, cns paspēj izdarīt vairāk operāciju :)

Atbildēt | Iepriekšējais


Lacy F

from: [info]panacea
date: Okt. 10., 2006 - 10:05 pm
#

vispār izklausās visnotaļ pamatoti. dēm, es gan točna neko nezinu par bērnu fiziolōģiju, varētu papētīt kā viņiem ar mielinizētajām nervu šūnām un stuff. tev nav kāds infō, kur būtu padziļinātāk par šo rakstīts?

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]po
date: Okt. 10., 2006 - 11:24 am
#

Par pirmo īsti nezinu - visticamāk jau tiešām kaut kādi fermenti ražo baigākās gāzes (tikai tad kāpēc viņi to visu neizpūš pa otru galu?)

Otrs ir čist-konkretna filosofijas lauciņš. :) Bērnībā mūsu priekšstati par pasauli vēl nav tik stabili, pasaulīgās reālijas nav pilnībā jēdzieniskotas un uztvere darbojas ļoti aktīvi un aizvien cenšas izprast lietas apkārt, respektīvi, tīri uztverē ir šausmīgi daudz "notikumu" - bērns izpēta visas lietas pirmo reizi, vēl nezina, kādas tās ir, un, tā kā laiks ir relatīvs pret telpu jeb darbību, tad šī ļoti-daudzā darbība izpaužas kā "ilgs laiks". Pieaugušie lietas jau ir apguvuši, tāpēc viņu uztvere darbojas ar daudz mazāku intensitāti - viss jau ir "paurī", tāpēc no jauna nav jāpēta. Viš zina - ai, tas tak ir tāds un šitas ir šitāds, nemaz reāli nepētot. Bet, vot, pamēģini, piemēram pavadīt vienu dienu pilnīgi svešā pasaulē, teiksim, Ķīnā - diena būs tikpat gara kā bērnībā, ja vien ļausies visu pētīt, mēģināt saprast, nevis pieņemsi, ka tas ceptais suns īstenībā ir vecā labā govs mugura un tev par to ir pofig. Tāpat meditācijā vai citā "atbrīvota prāta stāvoklī", kad uztvere darbojas nepastarpināti, laiks būs ilgāks.
Sīcis iesaistās dažādās realitātēs, viņš piedzīvo katru lietu, ar kuru sastopas, izklejo caur daudzām dažādām realitātēm, kamēr pieaugušie uzskata, ka tās jau zina, un neieiet tajās. Vot paskaties, kā sīcis aiziet paralēlajās dimensijās, kad dabū kko jaunu - spēļu mašīnīti, puķi, kaut vai knaģi vai ko - viš tur sadomājas visko, izpēta kārtīgi, visādus pielietojumus meklē, osta, grauž utt. Un šitā ceļošana pa realitātēm ir baigi "ilg-laicīgā". Tāpat, ja tu visu dienu visu visu ko darīsi, tad tu satiksi tādu vot cilvēku uz stundu, ieiesi citā realitātē, ar viņu runājot, tad iesi no sirds, teiksim, izspēlēties muzīku, tad stundu pasportosi, tad stundu palasīsi, tā no sirds, ieejot tajā visā, tad ar visu sirdi un dvēseli nodosies ķiršu kauliņu spļaušanai, tad rūpīgi izcepsi torti un aiznesīsi nepazīstamajam kaimiņam, kur atkal savs piedzīvojums - dienas beigās konstatēsi, ka diena ir bijusi āāāāfigeķ gara - kā bērnībā, kad spējam nodoties no sirds, neuzticoties savām jau esošajām zināšanām par pasauli.

Un ar fiziku tam nav nēēēēēēkāda sakara.

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Okt. 10., 2006 - 10:03 pm
#

jā, bet tas tomēr neiszkaidro, kamdēļ tad, kad šovasar gulēju caurām dienām bambāļos pie tē vē ar sašūdinātu kāju, dienas likās patīkami garas. nu nevis vilkās garas, bet bija pietikoši tādas foršas. a kā rīgā - tā žvikt un nedēļa paiet tā ka vispār nav justs ka nedēļa. nu tas īsti neattiecās uz sākuma jautājumu, bet tikko aizdomājos kaut kā, kāpēc lielpilsēta apēd manu dzīvi pa milzīgiem gabaliem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]po
date: Okt. 11., 2006 - 05:59 am
#

Labus raidījumus būsi skatījusies :)

Bet Rīgā, jā, visa tā steiga, nav laika atslābt un veselīgi piedarbināt to relaxēto fantāziju. Diena paiet, bet sevi nemaz neesi saticis.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Okt. 11., 2006 - 03:20 pm
#

mmhm, taisni braucu troliķī šodien un par to domāju. nā nā, es tiešām ceru, ka man pietiks veselais saprāts pēc tam kad studijlietas būs galā neieslīgt nenormālā darbahōlismā un vispārējā naudas raušanas drudzī. vajag visu ar mēru, vēlams lauku māju un mierīgu darbu. un pat poršu vai vvz ko nevaig.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]veejaslota
date: Okt. 10., 2006 - 11:51 am
#

Par pirmo neizteikšos, tur kaut kas nav kārtībā ar paiku un kaut kādām slimībām. Bet otrs punkts vienā zinātniskā rakstā tika skaidrots ar ārējās informācijas apstrādes un atmiņas īpatnībām dažādos vecuma posmos. Jo vecāks cilvēks, jo vairāk un ātrāk aizmirst sīkos dienas notikumus. Kaut kā tā.

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Okt. 10., 2006 - 10:04 pm
#

neaceries, kur tas raksts?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]veejaslota
date: Okt. 11., 2006 - 12:14 am
#

Ha, būtu jau labi, ja atcerētos kur, kas un kad. Diemžēl ne, bet tā ir tīra psiholoģija.

Atbildēt | Iepriekšējais


...

from: [info]malfor
date: Okt. 10., 2006 - 04:38 pm
#

hahaha agnešuk, tomēr neesi tik pārliecināta par tiem punčiem!! skat, dabūsi vēl man to kokteili dot atpakaļ

Atbildēt