pajautaa

Pagaidu elektrības pieslēgums laukos?

« previous entry | next entry »
Apr. 13., 2023 | 09:51 pm
posted by: tiga in pajautaa

Ir veca lauku sēta, kur visas ēkas ir tik sliktas, ka jānojauc. Elektrība kādreiz ir bijusi, teritorijā ir elektr.stabi un līdz mājai no turienes vēl ir pat vadi, bet protams, sen viss atslēgts. Skaitītāja oriģ.vieta - iekšpusē, un tur ir iebrukuši griesti, iekšējie tīkli ir nelietojami, attiecīgi pieslēgumu atjaunot nevar. Bet teritorijā vajag elektrību, lai tur visu var savest kārtībā, t.sk. paralēli tur uzturēties, lai vakaros ir gaisma un būtu iespēja uztaisīt ēdienu, kā arī sapumpēt ūdeni no upes. Pēc tam ir doma taisīt projektu utt, bet šobrīd vajag pagaidu variantu, kas neizmaksā miljonus un neaizņem pusgadu atšķirībā no projekta varianta ar visu topogrāfiju utt. Ļoti priecāšos par padomu, ja kāds ir bijis līdzīgā situācijā. Sadales tīkls telefoniski iesaka tikai garo projekta variantu.
Varbūt ir kādas alternatīvas Sadales tīkla piedāvājumam. Priecāšos par visiem racionālajiem ieteikumiem. Nezinu, vai Ciba ir īstā vieta šim, bet ja nu izšauj :)

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {14}

nxn

from: [info]nxn
date: Apr. 13., 2023 - 10:20 pm
#

Kaimiņi?

Atbildēt | Diskusija


t

from: [info]tiga
date: Apr. 25., 2023 - 11:22 am
#

šoreiz pārāk tālu! :)

Atbildēt | Iepriekšējais


ʾāliph

from: [info]alefs
date: Apr. 13., 2023 - 10:25 pm
#

Ģenerators?

Atbildēt | Diskusija


t

from: [info]tiga
date: Apr. 25., 2023 - 11:21 am
#

paldies par ideju!

Atbildēt | Iepriekšējais


Nezāles neiznīkst

:)

from: [info]jan09
date: Apr. 14., 2023 - 01:04 am
#

Protams, kā ģenerators, pat lielie celtniecības objekti izmanto šādu risinājumu.

Atbildēt | Diskusija


t

Re: :)

from: [info]tiga
date: Apr. 25., 2023 - 11:21 am
#

paldies par ieteikumu!

Atbildēt | Iepriekšējais


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Apr. 14., 2023 - 07:45 am
#

Pagaidu tikai ģenerators. Bet to garo variantu iesaku sākt darīt, jo brīdī, kad pie īpašuma robežas uztaisīsiet Sadales tīkla kasti, tālākās darbības īpašuma iekšpusē jau būs jūsu pašu darīšana, velciet saviem spēkiem un kad varat.

Atbildēt | Diskusija


t

from: [info]tiga
date: Apr. 25., 2023 - 11:19 am
#

paldies par ieteikumu!

Atbildēt | Iepriekšējais


Runcis

from: [info]runcis
date: Apr. 14., 2023 - 11:53 am
#

Ar Sadales tīklu ir grūti ko sarunāt.

Vai ir iespējams atjaunot esošo? - vislabākais e-st.lv portālā uzrakstīt iesniegumu uz pieslēguma atjaunošanu, viņi vai nu atteiks, vai izrakstīs rēķinu, ja tas tehniski ir iespējams ar vecajiem piekarkabeļiem. Ja situācija ir bēdīga, kā pēdējais variants ir mēģināt ar viņiem vienoties par pagaidu atjaunošanu esošajos piekarkabeļos un dažreiz viņi piekrīt ar nosacījumu, ka tas ir uz projektēšanas un jauna pieslēguma izbūves laiku. Prasa pacietību un zvanīšanos un ne vienmēr tas rezultējas.

Ja nav iespējams, tad vienīgā iespēja ir rakstīt iesniegumu uz jaunu pieslēgumu, viņi izdos tehniskos noteikumus un aprēķinās izbūves izmaksas, kas attieksies uz Tevi un kas būs jāsedz Tev, tas parasti ir 50% no faktiskajām izmaksām, bet mēdz būt visādi gadījumi. Pašiem būs jāuztaisa topogrāfija un jānoalgo projektētājs, jāizstrādā projektu un jāiesniedz ST. Projekts tagadējos laikos parasti tikai līdz īpašuma robežai, pa 'iekšu' ir jau īpašnieka darīšana. Pagaidu variantā no robežas sadalnes līdz patēriņa vietai var risināt kaut ar pagarinātāju vai pagaidu kabeli. Projektēšana ir aptuveni 3 mēneši pēc topogrāfijas saņemšanas un ilgākais no šī laika ir skaņošana dažādās instancēs, būvvaldē. Izmaksas projektam ir aptuveni sākot no 600 EUR, var būt dārgāk, ja garāki posmi jāprojektē. (Varu iedot projektētāja kontaktinfo, kurš strādā korekti, neslinko ar termiņiem un ir lētākais, ko man ir izdevies sameklēt.) Pēc projekta 1-3 mēneši izbūves laiks.. Tā kā pusgads ir diezgan korekta prognoze.

Kam nepieciešama elektroenerģija pagaidu variantā? Ja īslaicīgi un ierīču lādēšanai, tad labākais alternatīvais variants ir kāds pārvietojamais power station variants, Jackery, Bluetti vai kas līdzīgs. Ja nepieciešams nodrošināt jau ko nopietnāku, piem., instrumentu darbību, tad labākais variants ir ģenerators. Degvielas patēriņš aptuveni 1-2 litri stundā. Līdz ar to pastāvīgai elektroenerģijas nodrošināšanai šis nav īsti piemērots variants. Bet citu arī nav. No saules paneļiem.. ieguldījumi daudz, atkarīgs no saules esamības un nav tas vienkāršākais variants, bet izmaksās dārgāks, kā ģenerators.

Atbildēt | Diskusija


t

from: [info]tiga
date: Apr. 25., 2023 - 11:20 am
#

wow. paldies par ieteikumu, ļoti detalizēti un saprotami. protams, kontakti absolūti noderētu! priecāšos!

Atbildēt | Iepriekšējais


Skabičevskis

from: [info]begemots
date: Apr. 14., 2023 - 12:31 pm
#

Ģenerators ir pirmsis solis jebkurā gadījumā.

Vidējam un ilgtermiņam var mēģināt skatīties saules paneļus kā alternatīvu ST.

Bet ļoti jāskatās kopējās izmaksas:

1) atkarīgas no nepieciešamās jaudas un vai ir paredzēts dzīvot arī ziemā. Var būt arī kā rezerves variants, ja noplīst pamata padeve.

2) Vai ģeogrāfija, platība un apbūve atļauj efektīvi izmantot paneļus;

3) jārēķinās, ka šobrīd ir bums, tāpēc ir kaudze ar firmām, kas sola, bet izpildes kvalitāte var būt dažāda.

4) ir daži valsts atbalsta mehānismi, bet vai kvalificējās un pie kādiem nosacījumiem, ļoti jāskatās.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]hessin
date: Apr. 15., 2023 - 09:41 am
#

Saules paneļiem, ja nav pieslēgti pie ST, vajag akumalatoru, kur uzkrāto turēt. Tie ir dārgi. Ja vajag uzkrāt uz ziemu, tad nereāli.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Skabičevskis

from: [info]begemots
date: Apr. 15., 2023 - 10:20 pm
#

jup, tāpēc arī teicu " vai ir paredzēts dzīvot arī ziemā".

Atbildēt | Iepriekšējais


t

from: [info]tiga
date: Apr. 25., 2023 - 11:21 am
#

paldies par ieteikumu un apsvērumiem! jā, par to bumu ir dzirdēts! :)

Atbildēt | Iepriekšējais