antagonist ([info]elvira) rakstīja [info]must_see kopienā,
@ 2005-11-08 00:07:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mūzika:Deep Purple - Hey Joe

Dead Man
Ļoti iespējams, ka daudzi no jums šo filmu būs jau redzējuši, tomēr ir gadījies satikt daudzus, kas nav. Džims Džārmrušs neprasa komentārus: viņš vai nu patīk, vai nepatīk. Dead Man ir viens no viņa spožākajiem darbiem.

Melnbaltā filma, kuras stils un estētika ir izturēti nevainojami, sastāv it kā no epizodēm, kas seko viena otrai, tās katra atsevišķi ir mazs stāsts, bet lielo stāstu veido tikai kopā. Tas ir sirreāls vesterns, kurā notiekošais balansē uz farsa robežas, tomēr ir līdz smeldzīgumam reālistisks. Džonija Depa tēlotais Viljams Bleiks nebūt neatbilst tipiskam American hero prototipam ne ārēji, ne iekšēji. Viņš ir tikai parasts, nāvīgi ievainots cilvēks, kurš negrib mirt: lieliski parādīta pakāpeniska viņa attieksmes maiņa pret dzīvību, nāvi, cilvēkiem, apkārt notiekošo. Gan viņš, gan pārējie aktieri savas lomas ir nospēlējuši izcili. Mani personīgi aizgrāba tas skumji ironiskais fīlings, kas paliek vēl ilgi pēc filmas noskatīšanās, tas, cik viegli Džārmrušs ir mācējis pasniegt smagu cinismu un lēnu agoniju, absolūtais pofigisms, kas vijas cauri visai filmai, tas, cik plūstošās, humora pilnās sižeta līnijās risinās nopietna iekšēja izaugsme un vērtību pārvērtēšana, līdz viss noslēdzas ar beigām, kuras katrs var uztvert pa savam, tas viss burvīgi skaistos kadros.

Daži uzskata, ka Daed Man ir kičīgs, izklaidējošs, taču ne pārāk pretenciozs gabals. Manuprāt, tā nav: lieliskā scenogrāfija, tērpu mākslinieku, operatora un montāžista darbs, asprātīgie dialogi un sulīgā ironijas mērce ir ietērps dziļai domai, kas jāredz tam visam cauri. Nemācēšu īsti aprakstīt, kāda tā ir. Noskatieties paši.

http://allmovie.com/cg/avg.dll?p=avg&sql=1:134741



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]batou
2005-11-08 02:03 (saite)
iesūkāja. labāk paskatos klasisko vesternu, i emociju vairāk i izklaidītes.

(Atbildēt uz šo)


[info]honeybee
2005-11-08 08:05 (saite)
Hm. Esmu noskatījusies reizes 5 un nevienu reizi neesmu uztvērusi to kā filmu par "parastu, nāvīgi ievainotu cilvēku, kurš negrib mirt". Man domāt, atslēgas vārds šeit ir Viljams Bleiks - nu nevar tak personāžs, kas tiek uztverts kā Viljama Bleika avatāra, izjust pārākās raizes par to, ka viņam būs jānosprāgst ātrāk, kā paredzēts. Drīzāk jau stāsts ir par ikviena lēno miršanu - vai, pareizāk, dzīvošanu -, kas iekšējā garīgā sarga/skolotāja (par indiāņa tēla nosacītību liecina viņa iesauka) vadībā kļūst par mistisku iniciācijas procesu. Cilvēks, aptvēris, ka ir nolemts nāvei, ka jau piedzimšana viņu ir nāvīgi ievainojusi, un aptvēris to, ka pats ir "stupid white man", dodas ceļā uz savu "es", atsakoties no pierastās realitātes, pieņemtajām/uzspiestajām normām, izvēloties brīvību, nevis cilvēciskumu (nogalināšana un dzeja tiek uztvertas kā viens un tas pats tāpēc, ka abām ir viena funkcija: atšķirt sevi no bezveidīgās realitātes, nokļūt savā pasaulē, kas ir atšķirta no šīs "realitātes").

/atvaino par muldēšanu ;)

(Atbildēt uz šo)


[info]cure
2005-11-08 18:30 (saite)
hm... šī noteikti būtu viena no filmām,ko arī es ieteiktu... ,)
patiesībā nebūtu daudz ko teikt,filma,melnbaltā krāsa,aktieri,domas - izteiktās un neizteiktās,viss kopā ar mūziku,kas ir visnotaļ burvīga, rada īpašu šīs filmas auru.bet subjektīvisms dominē gandrīz visur,viens noviebsies ieraugot Depu,cits sajūsmā sastings vērojot Gariju Farmeru kā visnotaļ intriģējošas lomas attēlotāju.
un protams,pats Džarmuša jau uzliek filmai tādu kā izaicinoša apsolījuma simbolu.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?