Viena diena manā dzīvē

Garā diena IDAS jeb mazs ieskats debatētāju pasaulē

Viena diena manā dzīvē

Garā diena IDAS jeb mazs ieskats debatētāju pasaulē

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Viena diena starptautiskajā debašu akadēmijā 'IDA Slovenia'




Rīts sākas viesnīcā. Pieceļos pirmais, duša brīva. Gultās domubiedri no Polijas un Maķedonijas


Šīs dienas plāns - 3 lekcijas, 1 praktiskā nodarbība, 2 debates un - baseina ballīte pa vidam


Meitenes no Ukrainas piešķir dienas plānam kontekstu


Brokastis, kā jau pienākas, bez maksas


Organizatīvā tikšanās 8.45


Dānijas un ASV debatētāji


Portugāles komanda puspilnā sastāvā


Lieliskie turnīra organizētāji - šobrīd vadošais debašu kustības attīstītājs pasaulē un sieviete, kuras dēļ Slovēnijā ir, iespējams, lielākais debatētāju blīvums pasaulē (ar no tā izrietošajām sekām izglītības un politiskajā sistēmā)


Pirmā lekcija - infromācijas iegūšana, izmantošana debatēs un dzīvē (īsumā - lasiet the economist, slate, vēstures grāmatas un skatieties AlJazeera)


Ieskats pierakstos (pamatā gan ierakstu diktafonā)


Praktiskā nodarbība - kā debatēt par Tamilu kustības atbalstīšanu/neatbalstīšanu Šrilankā un citām lietām, par kurām bieži vien neko daudz nezinām


Diezgan grūta izvēle - ko no izvēles lekcijām atmest


Viena no lietām, ko nokavēt nedrīkst (var pat izmest no akadēmijas) - rezolūcijas paziņošana treniņdebatei ('Motion announced')


"Šī valdība ieviesīs nodokli produktiem, balstoties uz to ekoloģiskās pēdas nospiedumu". 20 minūtes, lai sagatavotu runu. Mēs ar maķedoniešu komandas biedreni esam opozīcijā (pret nodokli)


Valdības pusē Uzbekistānas un ASV komandas. Tiesnesis no ASV.


Tā kā esam viesnīcā, ar podestiem improvizējam. Diemžēl debatēs fotogrāfēt nav īsti laika, tāpēc tikai pirmais runātājs iemūžināts


Studēju vides zinātni, tāpēc ar savu runu burtiski iznīcinu ekoloģiskās pēdas ideju, kā to redz valdība, labākā runa pagaidām. Pusdienas


Meitenes no Krievijas sastāda kompāniju


Kopā ar maķedoniešu draugiem izmantojam vienīgo brīvo stundu dienā, lai aizstaigātu līdz veikalam


Juliāna (Jūlija) alpi pie viesnīcas


Vietējais veikaliņš




Viss, kas vajadzīgs papildinājumam (ūdeni pirku tikai pudeles pēc)


Ungāru meitenes brīvajā laikā mēģina noķert nez kāpēc ļoti švako viesnīcas wi-fi


Pirmais izvēles temats - 'Cyber warfare'. Lektors strāda ASV gaisa spēkos un piedalās kiberaizsardzības veidošanā (arī debašu treneris ASV Air Force academy)


Otrais - par to, kā stratēģiski izmantot tās 20 minūtes pirms debates


Beidzot - pool party. Meitenes no jaunākās valsts Eiropā (kura tā ir?)


Ukrainas un Serbijas jaunieši, kas, cerams, uzbūvēs šo valstu nākotni




Vakariņas (pēc baseina, protams, nevis pirms)


Un 'saldajam' - vēl viena treniņdebate - "Šī valdība atļaus cietumniekiem audzināt savus bērnus cietumā".
Sagadījās ļoti piemērota istaba (viesnīcā grūti sagatavot telpas 120 cilvēkiem, kas sadalīti debašu grupās pa 8). Tiesnesis ieņēmā visērtāko vietu.


Beidzot arī bilde ar manu maķedoniešu komandas biedreni Marijannu. Viņa stāsta, kā mēs plānojam celt atsevišķu cietumu cietumniekiem ar bērniem un kā tas palīdzēs viņiem atgriezties sabiedrībā. Ļoti slikta debate.


Opozīcijā amerikāņi no Kolorādo. Veiksmīgi pierādīja veco labo viedokli, ka mums cietumnieki jāuztver kā garīgi nepilnvērtīgi (Shame on us)

Vēlāk programmā bija paredzētas salsas nodarbības interesentiem, bet es pēc šīs dienas vairs nebiju to skaitā - nolēmu beidzot izgulēties, kā nekā vesela nedēļa akadēmijas priekšā.

Noslēgumā amerikāņi, portugāļi un francūži atbild uz jautājumu vai Tev vajadzētu pievienoties debašu kustībai savā studiju laikā


Atvainojos par reklamēšanos, bet tā nu tomēr ir ļoti nozīmīga un neatņemama debatētāju, tostarp mana iezīme - vienmēr censties piesaistīt debatēm vairāk cilvēku. Mēs visi 120 šeit ticam, ka balstoties uz brīvprātīgu iniciatīvu, ar minimālu hierarhiju un mācot patstāvīgu domāšanu pasauli var padarīt labāku (piemēram, vēl nesen aizliegtā Serbijas debašu kustība jau ir pamatīgi izmainījusi šīs valsts jauniešus). Jautājiet, ja interesē.

Bet nu gan pēdējais laiks iet gulēt, pēc 7 stundām viss tādā pašā intensitātē sāksies no jauna.
  • Ak, Kungs, cik fantastiska diena!
  • milzīgs paldies!
    ļoti ļoti forši. bildes, komentāri.
  • jā, šoreiz man ir žēl, ka te nav kaut kāda primitīva +1 sistēma kā feisbukā
  • kruta! cik gara ir akadēmijas 'sesija' - nedēļu?
    un patiesi prieks, ka Tu tur esi, to apgūsti un vēlāk izmantosi, darbināsi tālāk.
    • Vispirms ir nodarbības no sestdienas līdz ceturtdienai, bet nedēļas nogalē - starptautiskais turnīrs, kur pievienojas vēl kāds simts vai pat divi debatētāju no Eiropas universitātēm. Pēc tam gan dzīve kādu laiku liksies kā palēninājumā.
  • baigi interesē, kā tad ir ar to ekoloģisko pēdu un cietumniekiem. /ne tāpēc, ka dirsties gribas, bet tiešām interesē/
    • Debates ilgst apmēram stundu, tāpēc grūti dažos teikumos tā vienkāršot.

      Ekoloģiskās pēdas nodoklis ir mēģinajums internalizēt ārējās izmaksas, bet pastāv problēmas ar tāda nodokļa aprēķināšanu. Ja varētu būtiski uzlabot metodoloģiju, būtu diezgan labs mehānisms.

      Par cietumniekiem ir tā lieta, ka lielākā daļa no viņiem atgriežas cietumā, līdz ar to rehabilitācijas funkcija acīmredzami nestrādā. Protams, intuitīvi var izdomāt, ka sava bērna audzināšana ir labs veids, kā motivēt uzsākt labāku dzīvi, tāpat bērni bieži labāk vēlētos būt kopā ar vecākiem nekā sociālajā mājā. Bet cietumnieki ir ļoti dažādi, acīmredzami dažos gadījumos šis īsti nestrādās un jautājums ir vai mēs riskēsim ar tiem dažiem bērniem labākas rehabilitācijas dēļ.
      • Vai jautājumā par cietumiem tika runāts arī par Norvēģijas piemēru?

        [That approach — and its underlying premise that ] people who commit crimes are troubled who should be given a second chance and prepared to live again amongst society — can perhaps be credited with Norway’s extremely low prison-recidivism rate—only about 20 percent of those imprisoned in Norway commit a repeat crime that sends them back to prison. Recidivism figures in the United States and the United Kingdom, by contrast, are much higher– 50 to 60 percent, Time reported.

        http://www.stanford.edu/group/progressive/cgi-bin/?p=653
        • Jā, Norvēģijas piemērs jautājumā par cietumu lomu ir tikpat neatņemams kā Nīderlande vieglo narkotiku legalizācijā. Būtiska loma tur arī cietumnieku iespējām pēc atrīvošanas, un norvēģi arī par to ir labi parūpējušies.

          Tieši arvien plašākie pierādījumi par labāku resocializāciju (un sekojoši zemāku atkārtoto noziegumu skaitu) maigāka režīma cietumos mums dod iemeslu debatēt par tēmu - cik ļoti tad vērts samazināt to brīvības daļu, kas cietumniekiem ieslodzījumā tiek atņemta. Te resocializācija ātri vien nonāk konfliktā ar cietumu sodīšanas funkciju un arī sašūpo taisnīguma izjūtu sabiedrībā, jo kādam jau par to visu jāmaksā.

          Bet Latvijas gadījumā gan līdz tādam balansam vēl tāls ceļš ejams cietumu uzlabošanas virzienā
  • liberastijas un multikulturāisma pisūkušās bildes. tūlīt vemšu no šiem gejropas skatiem
    • ieskrēju tavā lapiņā, paskatijos kas tavā izpratnē būtu tās "pareizās bildes" un tekstiņi. ;o)
      Nu ja ... mums katram sava diagnoze. Sliktā ziņa ir tā, ka tev ar savu visu mūžu jādzīvo ;o)
    • o, nē, te ir daži pārpratumi.

      Pirmkārt debates nav par liberālisma sludināšanu - skaidrs, ka tam ir daudz trūkumu un pavisam normāli ir izmantot argumentus par to, ka multikulturālisms ir slikts. Tomēr šādi argumenti strukturētā viedokļu salīdzinājumā parasti zaudē, tāpēc ar laiku daudzi debatētāji tiešām sāk atbalstīt izvēles brīvību, vienlaikus apzinoties šīs ideoloģijas trūkumus.

      Otrkārt, vāji slēptā norāde uz pedofīlijas saistību ar liberālām sabiedrībām gan nav pareiza, jo visvairāk seksuālo noziegumu atgadās tieši konservatīvās sabiedrībās, kā pro-republikāņu štatos ASV, vai katoļu baznīcā. Nīderlandei ar brīvo attieksmi pret seksualitāti šādas problēmas ir retums.
      • nezinu, par ko jūs tur debatējāt, es par pāŗējām bildēm, par to auru, kas tur mājo. Ja vietejiem latvāņiem redzams austrumeiropaz zemcilvēku ambience, tad tev rietumu sociķu/anarholiberastu padibenes
        • kr4 jūs esat leilakais Eiropas apdraudējums, tevis dēļ mani mazdēli dzīvos nabadzībā un sociālos konfilktos, varbūt pat islāmā
  • forša diena!
  • Interesanta diena. Paldies. :)
  • lasīju un skatījos ar interesi! Paldies par plašo ieskatu!
Powered by Sviesta Ciba