-- ([info]ripp) rakstīja [info]lasiitprieks kopienā,
@ 2004-03-23 13:29:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Зюскинд "Парфюмер - история одного убийцы"
es nemāku rakstīt recenzijas :) gribēju nedaudz pavērtēt "Парфюмер - история одного убийцы" Зюскинда (latvisko transkripciju nezinu), sēdēju, sēdēju un neko gandrīz neko nespēju no sevis izdabūt. Kopumā viegli lasāma grāmata par kādu cilvēku, kas pasauli uztvēra "caur" degunu, nevis ar kādām citām maņām. Notikumi risinās 17. gs. Francijā un autors (būdams vēsturnieks) diezgan reālistiski ataino to laiku, tos cilvēkus (veiksmīgi portreti, pasauļu un dzīvju atspoguļojumi), to sociālo vidi, tās smaržas (smakas) un apstākļus. Mani šī grāmata saistīja gan kā vēsturiska, gan psiholoģiska, gan arī daiļliteratūra. kopumā - man patika :)


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]jerrym
2004-03-23 14:19 (saite)
Viena no nedaudzajām grāmatām manā mūžā, kuru apsēdos ap pusnakti drusku pašķirstīt un tad lasīju neapstādamies visu nakti no vāka līdz vākam. Krievu valodā. Bet arī latviskais tulkojums esot it kā tīri neko.

Labs sabiedriskās morāles tēlojums, sākot jau ar pašu pirmo lapaspusi, mazuļa piedzimšana, teiksim.. Tikai pats, pats nobeigums drusku samulsināja. Jo līdz tam mirklim viss notiekošais patiešām varēja būt noticis. Psihiatrija ir varena zinātne.

No daiļliteratūras žanra šī laikam ir labākā grāmata, ko esmu lasījis. Bet tas ir tikai attiecībā pret manis paša uztveri, jo filoloģiski pasaulē ir daudz labāku tekstu.

(Atbildēt uz šo)


[info]chaika
2004-03-23 14:53 (saite)
latviski "Parfiims"..buus jaaizlasa..

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2004-03-23 16:07 (saite)
bet tulkojumā jēga sanāk savādāka ;O vismaz no krievu valodas. hmm. jā. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]pelican
2004-04-28 22:43 (saite)
OOO!! Taa ir mana MIILJAAKAA graamata (nebaidoties no tik kategoriska apgalvojuma it sevishkji par graamataam)! Es veel nedeelju peec izlasiishanas oshnjaajos apkaart.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2004-05-30 21:04 (saite)
mjaaa.. kursabiedriishi :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pelican
2004-05-30 21:08 (saite)
Kursh ta te?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2004-05-30 21:15 (saite)
ta ne. vienk ieraudziiju sho komentu nejaushi, atcereejos. es tad nezinaaju ;P Tu zinaaji? ka mees maacamies vienaa kursaa?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pelican
2004-05-30 21:18 (saite)
Damn. ne-e. Jokaini-spokaini.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2004-05-30 21:26 (saite)
aha :)

filosofijas eksim gatava vispaar? ;) un seminaarus esi atbildeejusi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]suic
2004-05-29 11:04 (saite)
Vēlētos gan iebilst, ka neskatoties uz detalizētajiem smaržu aprakstiem, autoram nav izdevies pārkāpt pāri pašam sev, un telpa tīri arhitektoniski tomēr ir izbūvēta vizuālajā vidē un tikai pēc tam piepildīta ar smaržām.

Taču tas nodrošina grāmatas saprotamību (lasāmību) un neiemet to pilnīgā post-modernismā, taču tā grāmata nemaz nav deguna cilvēka skatījums. Ja nemaldos, tad varbūt tieši tāpēc ir izmantota 3. persona "viņš", lai konstruējot telpu pēc vizuālā modeļa, tajā varētu ievietot kādu personu (kura tiks skatīta no malas) un pateikt, ko viņa jūt ar degunu citādi visnotaļ vizuāli uztveramajā telpā. Un neko nespējot pateikt par objektu pasaules konstituēšanos šīs tik dīvainās būtnes laiktelpā, jo viņa galvā īsti neielīst...


Ienāca prātā doma, ka varētu arī savādāk, proti, par pamatu ņemt tieši šo smaržu pasaules arhitektoniku, un (vēl jo vairāk) - nepateikt, ka tā ir darīts. (Ne visi autori taču apraksta vizuālos tēlus sīkās detaļās!)
Rezultātā varētu būt diezgan interesanta šizofrēnija sanākusi, it sevišķi, ja pats stāsta sižets būtu mazliet mīklains (kā Linča filmās, piemēram). Lasītājs varētu savu gara sprandu aplauzt.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2004-05-30 21:14 (saite)
bet tieshi taapeec autors veidoja graamatu kaa staastiijumu par kaadu, kas dziivoja kaadreiz. atviegloja uzdevumu gan sev gan lasiitaajiem. un var buut ka graamatas vieglo lasaamiibu var uztvert kaa truukumu, bet autors aciimredzot tomeer veeleejaas padariit to sagremojamu lasiitaajiem. un taadu graamatu manupraat vareetu uzrakstiit tikai cilveeks, kas uztver pasauli taa, kaa graamatas varonis. bet taads shaadu graamatu nerakstiitu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?