starro ([info]starro) rakstīja,
@ 2008-11-21 11:01:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Le Beaujolais Est Arrivé!
Vakar dažviet Rīgā esot korķēts vaļā šī gada Beaujolais Noveau. Noteikti būs jānoprovē vai tiešām šis atsitīs mazliet salkanu asiņu, svaigu augļu, medainu rozīņu, sāļu sviedru, vītušu vīnogu lapu, pūdēta siera, māla putekļu, dzidra ūdens un kalnu ielejas gaisa aromātu, kā sagaidu. 2008. gada ražas božolē nebūs izcils vintage kolekcijas vīns, jo vasara tur bijusi sen nepieredzēti mitra un apmākusies, tomēr vendange laikā un pāris nedēļas pirms tam laiciņš bija ideāls.


Pasaulē ar vārdu Božolē pazīst jaunvīnu jeb Beaujolais Nouveau, ko cisternās raudzē mazāk par nedēļu, bet pudelēs iztur tikai divus mēnešus. Tad nu iegūst vienkāršu, viegli miecētu sarkanvīnu ar svaigu augļu aromātu, kas pēc garšas īpašībām tuvāks baltvīnam. Par šo vīnu saka, ka to nevar glabāt ilgāk par tuvākajām lieldienām, bet vispār tas ir atzīts jaunās ražas svinību dzēriens. Novembrī ar saukli "Le Beaujolais Est Arrivé!" (Božolē ir klāt!) sākas plaša reklāmas kampaņa presē, lielveikalos, restorānos. ASV tirgū Beaujolais Nouveau veiksmīgi tiek virzīts kā Pateicības dienas vakariņu neatņemama sastāvdaļa, liela piekrišana tam ir Japānā, Vācijā, Šveicē, Holandē, Kanādā un Apvienotajā Karalistē. Kopā eksportē ap 25,5 miljoni pudeļu uz 150 pasaules valstīm. Parīzē gan paši francūži rauc degunu un nicīgi izsakās, ka dzert božolē jaunvīnu esot kā ēst pusceptu kūku. Tomēr galvaspilsēta ir lielākais šī vīna patērētājs pašu valstī, kur izder 2,5 miljonus pudeļu, bet visā Francijā – ap 11 miljoniem. Bet pašos Božolē ciematiņos un pilsētās – Vilefranšā, Belevilā novembra trešās nedēļas nogalē notiek krāšņi vīna festivāli ar dziesmām un dejām, kad sabrauc tūristi no malu malām, lai būtu klāt uz pirmās pudeles atvēršanu lāpu gaismā. Tajā laikā augu nakti atvērti visi vīna pagrabi jeb caves, kuru katrā ciematiņā ir pa kādi četri, pieci.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]aabols
2008-11-21 11:12 (saite)
anyway etikjis

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]starro
2008-11-21 11:18 (saite)
esmu to pat garšojis (c)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mako
2008-11-21 11:13 (saite)
Asinis, sviedri, māla putekļi un vītušas lapas? Tas ir kā kareivim grauzt nogāzi, kur kauja notikusi....

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]starro
2008-11-21 11:18 (saite)
Tā arī bija

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mako
2008-11-21 11:23 (saite)
veeeeeee...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]bagdarama
2008-11-21 14:53 (saite)
Nez, man jau tas shkiet tikai viens no franchu tipiskajiem trikiem: iestàstît pàréjai pasaulei, ka tas ir tik forshi, tik îpashi, lai tiktu valà no vîna, kas nobriedinàts garsho nebaudàmi

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]starro
2008-11-21 15:50 (saite)
vīna svētku dzēriens ir tāds kā ir. gadu tūkstošiem. tas ka raskrutka tagad ir nebijušos apmēros ir cita lieta. allaž jaunvīnu dzēra tikai paši darītāji, tas nebija pārdošanai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?