gnidrologs ([info]gnidrologs) rakstīja,
@ 2017-10-28 20:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Kontekstā ar iepriekšējo ierakstu un izgājušo knibināšanos ar intelekta spējām, to kategorizāciju. Manupār visu šo padara vēl sarežģītāku fakts, ka pastāv intelekta paveidi, kas nav nekādā veidā piesaistīti kognitīvu knibucīšu bīdīšanai galvā, sēžot kabinetā, bet tādi kas ietekmē cilvēka fiziskās darbības vektōru, spontāni ''liek darīt tā un nevis citādi''. Te nesen artis iemeta labu rakstu šajā sakrā: http://klab.lv/users/artis/1328731.html

Tipiski piemēri būtu dažādi izcili sportisti, kas nav labāki par citiem jo ir objektīvi spēcīgāki atlēti, fizioloģiski pārāki specimeni, bet tāpēc, ka intelektuāli izprot sevis spēlēto spēli daudz konkrētāk nekā cirti, spēj to inovēt ar līdz šim neredzētiem paņēmieniem un vienkārši tik labi ''jūt'' visas spēles fienes, ka vienmēr paredz situāciju vairākus gājienus uz priekšu līdzīgi kā labi šahisti, kas tam pielieto savas smadzeņu kalkulējošās spējas. Fizisko ģēniju gadījumā (nu tur Messi, Džordans, Federers etc.) intelktuāls ir tieši šo cilvēku ķermenis, viņu refleksi un grācija. Neviens sportists ''nedomā'' pirms izdara darbību. Katrā ziņā tie korelanti, kas viņu darbībām paralēli notiek smadzenēs noteikti nav analītisks/intelektuāls raksturs. Tā ir momentāna sapratne par to, ko šobrīd visoptimālāk darīt. Ja tas būtu tīri kognitīvs, objektīvs process, tad to varētu uzkrekot un visi varētu spēlēt futbolu kā Messi vai basketbolu kā Džordans, bet tā nekad nebūs. Smadzenes-kā-dators metafora mirst lēnā, garlaicīgā nāvē tāpat kā visas iepriekšējās cilvēku fantāzijas par prāta īsteno būtību.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2017-10-29 02:35 (saite)
Tās nav lielās puslodes, tās ir gk smadzenītes [cerebrellum]. Kustību atmiņa.

Uztaisīt robotu, kas spēlētu futbolu, tenisu labāk par jebkuru cilvēku principā ir servomehānismu problēma, mums vēl nav tik labu, ātru un izturīgu mehānismu. Citādi - tas ir līdzīgi kā autopiloti vada lidmašīnas principā labāk par cilvēkiem, also mūsdienu laineri vai nestabilās aerodinamikas kaujas lidmašīnu laik F-117, B-2 neviens cilvēks bez automātikas nenovadīs, par raķetēm nerunājot, cilvēks nevar reaģēt vajadzīgajā ātrumā.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-10-29 09:04 (saite)
Autopilotēšana ir primitīvs process, kas nav salīdzināms ar tām darbībām, par kurām es runāju. Priekš tevis jau arī smārtfound skaitījās "inteliģents".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]axsys
2017-10-29 12:59 (saite)
Gan jau arī autopilots ir vienkāršāks par tām smadzeņu daļām. Nu nav tur nekādas maģijas, nav.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-10-29 13:05 (saite)
Tur ir tikai tā maģija, ka autopilots ir cilvēka dizainēts un dara tieši to, ko cilvēks tam licis. Tas nevarētu nolemt uzvārīt kafiju, ražot taburetes vai sacerēt operu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2017-10-29 13:32 (saite)
Nu jā, jo autopilots nav vispārīgs.

Bet emmm, kā profesionālam futbolistam ies ar operas sacerēšanu/ komponistam ar futbola spēli, es arī nezinu :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-10-29 14:35 (saite)
Atkarīgs no tā cik viņam labi padodsies iemācīties jauno arodu. Mašīnai, savukārt, nepiemīt griba apgūt kaut ko ārpus tajā ieprogrammētajiem domēnspecifiskajiem algortimiem. Tā varbūt spēj optimizēt sevis veikto funkciju, lai to pildītu efektīvāk, bet tas arī viss. Tāpat mašīnas nevar būt talantīgākas vai mazāk talantīgas, bet tikai tik spējīgas, cik spējīgas tās radījis cilvēks. Tās neizdomās jaunu futbola fintu vai radikāli jaunu harmoniju, tikai žonglēs ar tajā ieliktajiem variabliem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2017-10-29 15:01 (saite)
https://www.youtube.com/watch?v=aR5N2Jl8k14

[redzam, ka viņi nedomā kā cilvēki]

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-10-29 15:27 (saite)
Nedzirdēju nekā jauna. Jā, roboti un ai ir brīnišķīgi instrumenti un cilvēki tos padara ar vien efektīvākus savu mērķu īstenošanai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?