Baltā kūka.
« previous entry | next entry »
Oct. 18th, 2011 | 10:57 am
Šī ir kūkas recepte, kādu to iesūtīju konkursam, mazliet palabota pēcāk, lai atbilstu tam, ko darīju uz vietas.
Vispār, to ingveru var likt arī vēl vairāk :)
Kūkai vajag:
6 lielas olas,
1 tase (200 grami) cukura
1 tējkarote vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
1 ēdamkarote ūdens
1 tase (100 grami) miltu
Rīvēta citrona un/vai laima miziņa, mazliet citrona vai laima sulas.
Kūkas veidošanai vajag:
6 ēdamakrotes aveņu ievārījuma
500 ml putojamā saldā krējuma
2 ēdamkarotes cukura
1 tējakrote vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
1 ēdamkarote cointreau liķiera
1 tējkarote smalki sarīvēta svaiga ingvera
1/2 tējkarote ingvera pulvera
šķipsniņa kardamona
rīvēta apelsīna miziņa
sula no 1/2 apelsīna
Kūkas noklāšanai vajag:
350 gr baltās šokolādes
200 ml saldā krējuma (šokolādes izkausēšanai)
1 ēdamkarote cointreau liķiera
1 tējkarote laima sulas
vaniļas esence
balta cukura masa ("marshamllow fondant")
Kūkas rotāšanai vajag:
balta cukura masa
pārtikas krāsvielas
cukura sīrups
rudens ogas
Ko ar to visu dara.
Kūkas cepšana:
Olu dzeltenumus atdala no baltumiem, kamēr olas vēl ir aukstas. Abus traukus pārklāj ar pārtikas plēvi, lai ola neapkalst, un atstāj istabas temperatūrā, lai uzsilst (tas varētu paņemt kādu 1/2 stundu). Aukstas olas ir vieglāk atdalīt, bet siltas labāk putojas.
Pusi no kopējā kūkai paredzētā cukura daudzuma saputo ar olu dzeltenumiem. Puto līdz dzeltenumi mainījuši krāsu uz gaiši dzeltenu un pieauguši apjomā. Kad tas ir noticis, putojot pievieno vaniļu, rīvētu laima vai citrona miziņu, tējkaroti sulas un ūdeni.
Tīrā, sausā traukā puto olu baltumus ar šķipsniņu sāls. Kad tie ir sakulti, pievieno tējkaroti citrona vai laima sulas. Turpina putot, līdz olbaltuma putas kļuvušas pavisam stingras. Skābums ir vajadzīgs, lai olbaltums kļūtu stingrāks un stīvāks. Pašās beigās pievieno 1/4 no kopējā cukura daudzuma un vēlreiz uzputo.
Pār iepriekš sakulto dzeltenumu masu pārsijā visu receptē paredzēto miltu daudzumu un atlikušo 1/4 no kopējā cukura daudzuma. Iecilā. Iejauc mīklā daļu saputotā olbaltuma, lai tā izlīdzinās. Pēcāk viegli iecilā atlikušo olbaltumu.
Mīklai vajadzētu sanākt ļoti gaisīgai un vieglai.
Vislabāk ir mīklu sadalīt 3 daļās un katru paredzēto kūkas ripu cept atsevišķi, jo šis biskvīta veids iznāk gaisīgs un ir grūti sagriežams ripās.
Kamēr tiek cepta viena ripa, atlikušo mīklu vēlams pārsegt ar dvieli un novietot vēsākā vietā.
Šis mīlkas daudzums ir paredzēts 3 visai plānām, apaļajā 24 collu veidnē ceptām kārtām.
Kūku cep 195 grādos aptuveni 1/2 stundu. Kad pagājušas 25 minūtes, vēlams pārbaudīt gatavību ar koka irbulīti. Ja uz tā neparādās mīklas pēdas, kūka gatava un to var celt ārā no cepeškrāsns.
Lai biskvīts nepieliptu pie cepamās pannas, manuprāt, visērtāk ir izmantot cepamo papīru, to ieklājot gan formas apakšā, gan gar tās malām. Arī, ja vienā formā pēc kārtas jācepj vairākas biskvīta ripas, tās ir vienkāršāk izceļamas.
Biskvītu novieto atdzesēties uz dvieļa vai speciāla režģa. Dziestot tas nedaudz sarausies, tādēļ vēlams uzreiz uzmanīgi noņemt cepamo papīru.
Kūkas ripas pilnībā atdzesē.
Kūkas kopā likšana:
Saputo kvalitātīvu saldo krējumu ar cukuru un vaniļu. Atliek malā kādas 3-4 ēdamkarotes sakultā putukrējuma, pārējam pierīvē apelsīna miziņu, pievieno sulu, ingvera un kardamona puveri, piejauc rīvētu ingveru un mazliet cointreau.
Var izmantot arī putukrējuma stīvinātāju (ir nopērkams lielveikalos, parasti atrodams plauktā blakus vaniļai).
Sāk likt kopā kūku: biskvīta ripu pārziež ar aveņu ievārījumu (Man visalbāk patīk pūres ražojums, kas nopērkams mazos, sarkanos plastmasas spainīšos, neapmaksāta reklāma). Virs ievārījuma uzklāj ingvera putukrējuma kārtu.
Uzliek nākamo biskvīta ripu, arī to pārziež ar ievārījumu un putukrējumu.
Uzliek beidzamo biskvīta ripu.
Izmantojot iepriekš malā atlikto putukrējumu bez ingvera, plānā kārtiņā noziež gan kūkas sānus, gan virspusi. Šī tā sauktā odere izlīdzinās sīkus nelīdzenumus un novērsīs drupaču nokļūšanu kūkas rotājumos.
Šinī brīdī ir labi likt kūku kārtīgi nosalt. Mierīgi uz kādām minūtēm leduskamerā.
Kūkas pārklāšana un rotāšana:
Es izvēlējos kūku noklāt ar cukura masu, angliski sauktu "marshamllow fondant" un rotāt ar šo pašu masu, kā palīgmateriālus izmantojot pārtikas krāsvielas, cukura pērlītes, vai ogas.
Par fondantu nākamajā postā.
Pirms kūku noklāj ar cukura masu, tā jāsagatavo, lai virsma būtu pēc iespējas līdzenāka. To ir ērti izdarīt ar kausētu šoklolādi.
Baltās šokolādes čipsus pārlej ar uzkarsētu, bet nevārītu saldo krējumu (Ja izmanto tāfelīšu šokolādi, to pirms tam sasmalcina). Pagaida pāris minūtes un labi izmaisa, līdz iegūst vienmērīgu masu. Pēc vēlēšanās pievieno nedaudz cointreau, laima sulu, vaniļu, vai jebkuru citu garšu vai aromātu.
Ja no karsta krējuma vien šokolāde neizkūst, var pakausēt mikroviņļu krāsnī vai ūdens peldē.
Ja nepieciešams, šokolādi nedaudz padzesē, līdz tā iegūst bieza krējuma konsistenci.
Es parasti šokolādi izkausēju pirms sāku likt kopā kūku, attiecīgi uz to brīdi, kad jamo vajag, šokolāde ir īstajā konsistencē.
Ar speciālu lāpstiņu vai platu nazi noklāj kūku ar šokolādi (gan virsu, gan sānus) un izlīdzina.
Ja kūka, būs pabijusi ledusskapī, to noklājot ar šokolādi, šokolādes masa atdzisīs un labāk „pierausies” pie kūkas.
Kūku ievieto aukstā ledusskapī vai saldētavā, lai sastingst.
Nokaisa galda virsu ar pūdercukuru. Izrullē cukura masu. Ar to uzmanīgi noklāj kūku un izlīdzina, lai neveidojas gaisa burbulīši.
Rotāšanai var izmantot no cukura masas veidotus ziedus, vai figūriņas. Tā pat, no izrullētas cukura masas, izmantojot iepriekš sagatavotus trafaretus, var izgriezt dažādas figūriņas un izmantot tās. Kā saistvielu, jeb „līmi” var izmantot mazliet cukura sīrupa, kausēto šokolādi vai putotu olbaltumu.
Ja vēlas, lai rotājumi sacietē, tos pagatavo iepriekšējā dienā un atstāj istabas temperatūrā, neapklātus.
Konkursa kūkai rudens lapas veidoju, izmantojot dabīgās koku lapas kā trafaretus, izgriezu to formu ar nazi un nokrāsoju ar pārtikas krāsām.
Ar cukura masu noklātas kūkas rotāšanā nav ieteicams izmantot ne kremu, ne putukrējumu, ne ievārījumu, jo ilgstoši esot saskarsmē ar šāda veida vielām, cukura masa sāks kust. Tā pat, ar cukura masu noklātu kūku pirms pasniegšanas nedrīkst uzglabāt ledusskapī.
Vispār, to ingveru var likt arī vēl vairāk :)
Kūkai vajag:
6 lielas olas,
1 tase (200 grami) cukura
1 tējkarote vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
1 ēdamkarote ūdens
1 tase (100 grami) miltu
Rīvēta citrona un/vai laima miziņa, mazliet citrona vai laima sulas.
Kūkas veidošanai vajag:
6 ēdamakrotes aveņu ievārījuma
500 ml putojamā saldā krējuma
2 ēdamkarotes cukura
1 tējakrote vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
1 ēdamkarote cointreau liķiera
1 tējkarote smalki sarīvēta svaiga ingvera
1/2 tējkarote ingvera pulvera
šķipsniņa kardamona
rīvēta apelsīna miziņa
sula no 1/2 apelsīna
Kūkas noklāšanai vajag:
350 gr baltās šokolādes
200 ml saldā krējuma (šokolādes izkausēšanai)
1 ēdamkarote cointreau liķiera
1 tējkarote laima sulas
vaniļas esence
balta cukura masa ("marshamllow fondant")
Kūkas rotāšanai vajag:
balta cukura masa
pārtikas krāsvielas
cukura sīrups
rudens ogas
Ko ar to visu dara.
Kūkas cepšana:
Olu dzeltenumus atdala no baltumiem, kamēr olas vēl ir aukstas. Abus traukus pārklāj ar pārtikas plēvi, lai ola neapkalst, un atstāj istabas temperatūrā, lai uzsilst (tas varētu paņemt kādu 1/2 stundu). Aukstas olas ir vieglāk atdalīt, bet siltas labāk putojas.
Pusi no kopējā kūkai paredzētā cukura daudzuma saputo ar olu dzeltenumiem. Puto līdz dzeltenumi mainījuši krāsu uz gaiši dzeltenu un pieauguši apjomā. Kad tas ir noticis, putojot pievieno vaniļu, rīvētu laima vai citrona miziņu, tējkaroti sulas un ūdeni.
Tīrā, sausā traukā puto olu baltumus ar šķipsniņu sāls. Kad tie ir sakulti, pievieno tējkaroti citrona vai laima sulas. Turpina putot, līdz olbaltuma putas kļuvušas pavisam stingras. Skābums ir vajadzīgs, lai olbaltums kļūtu stingrāks un stīvāks. Pašās beigās pievieno 1/4 no kopējā cukura daudzuma un vēlreiz uzputo.
Pār iepriekš sakulto dzeltenumu masu pārsijā visu receptē paredzēto miltu daudzumu un atlikušo 1/4 no kopējā cukura daudzuma. Iecilā. Iejauc mīklā daļu saputotā olbaltuma, lai tā izlīdzinās. Pēcāk viegli iecilā atlikušo olbaltumu.
Mīklai vajadzētu sanākt ļoti gaisīgai un vieglai.
Vislabāk ir mīklu sadalīt 3 daļās un katru paredzēto kūkas ripu cept atsevišķi, jo šis biskvīta veids iznāk gaisīgs un ir grūti sagriežams ripās.
Kamēr tiek cepta viena ripa, atlikušo mīklu vēlams pārsegt ar dvieli un novietot vēsākā vietā.
Šis mīlkas daudzums ir paredzēts 3 visai plānām, apaļajā 24 collu veidnē ceptām kārtām.
Kūku cep 195 grādos aptuveni 1/2 stundu. Kad pagājušas 25 minūtes, vēlams pārbaudīt gatavību ar koka irbulīti. Ja uz tā neparādās mīklas pēdas, kūka gatava un to var celt ārā no cepeškrāsns.
Lai biskvīts nepieliptu pie cepamās pannas, manuprāt, visērtāk ir izmantot cepamo papīru, to ieklājot gan formas apakšā, gan gar tās malām. Arī, ja vienā formā pēc kārtas jācepj vairākas biskvīta ripas, tās ir vienkāršāk izceļamas.
Biskvītu novieto atdzesēties uz dvieļa vai speciāla režģa. Dziestot tas nedaudz sarausies, tādēļ vēlams uzreiz uzmanīgi noņemt cepamo papīru.
Kūkas ripas pilnībā atdzesē.
Kūkas kopā likšana:
Saputo kvalitātīvu saldo krējumu ar cukuru un vaniļu. Atliek malā kādas 3-4 ēdamkarotes sakultā putukrējuma, pārējam pierīvē apelsīna miziņu, pievieno sulu, ingvera un kardamona puveri, piejauc rīvētu ingveru un mazliet cointreau.
Var izmantot arī putukrējuma stīvinātāju (ir nopērkams lielveikalos, parasti atrodams plauktā blakus vaniļai).
Sāk likt kopā kūku: biskvīta ripu pārziež ar aveņu ievārījumu (Man visalbāk patīk pūres ražojums, kas nopērkams mazos, sarkanos plastmasas spainīšos, neapmaksāta reklāma). Virs ievārījuma uzklāj ingvera putukrējuma kārtu.
Uzliek nākamo biskvīta ripu, arī to pārziež ar ievārījumu un putukrējumu.
Uzliek beidzamo biskvīta ripu.
Izmantojot iepriekš malā atlikto putukrējumu bez ingvera, plānā kārtiņā noziež gan kūkas sānus, gan virspusi. Šī tā sauktā odere izlīdzinās sīkus nelīdzenumus un novērsīs drupaču nokļūšanu kūkas rotājumos.
Šinī brīdī ir labi likt kūku kārtīgi nosalt. Mierīgi uz kādām minūtēm leduskamerā.
Kūkas pārklāšana un rotāšana:
Es izvēlējos kūku noklāt ar cukura masu, angliski sauktu "marshamllow fondant" un rotāt ar šo pašu masu, kā palīgmateriālus izmantojot pārtikas krāsvielas, cukura pērlītes, vai ogas.
Par fondantu nākamajā postā.
Pirms kūku noklāj ar cukura masu, tā jāsagatavo, lai virsma būtu pēc iespējas līdzenāka. To ir ērti izdarīt ar kausētu šoklolādi.
Baltās šokolādes čipsus pārlej ar uzkarsētu, bet nevārītu saldo krējumu (Ja izmanto tāfelīšu šokolādi, to pirms tam sasmalcina). Pagaida pāris minūtes un labi izmaisa, līdz iegūst vienmērīgu masu. Pēc vēlēšanās pievieno nedaudz cointreau, laima sulu, vaniļu, vai jebkuru citu garšu vai aromātu.
Ja no karsta krējuma vien šokolāde neizkūst, var pakausēt mikroviņļu krāsnī vai ūdens peldē.
Ja nepieciešams, šokolādi nedaudz padzesē, līdz tā iegūst bieza krējuma konsistenci.
Es parasti šokolādi izkausēju pirms sāku likt kopā kūku, attiecīgi uz to brīdi, kad jamo vajag, šokolāde ir īstajā konsistencē.
Ar speciālu lāpstiņu vai platu nazi noklāj kūku ar šokolādi (gan virsu, gan sānus) un izlīdzina.
Ja kūka, būs pabijusi ledusskapī, to noklājot ar šokolādi, šokolādes masa atdzisīs un labāk „pierausies” pie kūkas.
Kūku ievieto aukstā ledusskapī vai saldētavā, lai sastingst.
Nokaisa galda virsu ar pūdercukuru. Izrullē cukura masu. Ar to uzmanīgi noklāj kūku un izlīdzina, lai neveidojas gaisa burbulīši.
Rotāšanai var izmantot no cukura masas veidotus ziedus, vai figūriņas. Tā pat, no izrullētas cukura masas, izmantojot iepriekš sagatavotus trafaretus, var izgriezt dažādas figūriņas un izmantot tās. Kā saistvielu, jeb „līmi” var izmantot mazliet cukura sīrupa, kausēto šokolādi vai putotu olbaltumu.
Ja vēlas, lai rotājumi sacietē, tos pagatavo iepriekšējā dienā un atstāj istabas temperatūrā, neapklātus.
Konkursa kūkai rudens lapas veidoju, izmantojot dabīgās koku lapas kā trafaretus, izgriezu to formu ar nazi un nokrāsoju ar pārtikas krāsām.
Ar cukura masu noklātas kūkas rotāšanā nav ieteicams izmantot ne kremu, ne putukrējumu, ne ievārījumu, jo ilgstoši esot saskarsmē ar šāda veida vielām, cukura masa sāks kust. Tā pat, ar cukura masu noklātu kūku pirms pasniegšanas nedrīkst uzglabāt ledusskapī.
(no subject)
from: mamuts
date: Oct. 18th, 2011 - 11:21 am
Link
Reply
(no subject)
from: lidzhons
date: Oct. 18th, 2011 - 01:41 pm
Link
Reply | Thread
(no subject)
from: zin
date: Oct. 18th, 2011 - 02:39 pm
Link
Reply | Parent
(no subject)
from: atiitis
date: Oct. 18th, 2011 - 03:35 pm
Link
Reply
(no subject)
from: muzungu
date: Oct. 21st, 2011 - 08:01 pm
Link
1. Šokolādes glazūrai pāri vēl cukura masu? Tāpat neizskatās labi vai arī tur kāda īpaša fiška ir?
2. Kur var nopirkt ēdamo krāsvielu un šokolādes čipsus?
3. Kas būs ja nepielikšu ingveru?
4. Cik liela apmēram tev tā kūciņa sanāca?
5. Esi parēķinājusi kūkas kopīgās izmaksas?
Reply | Thread
(no subject)
from: zin
date: Oct. 23rd, 2011 - 01:27 pm
Link
Tā cukura masa ir visai padevīga un, ja uzliks to uz kūkas pa taisno, var sanākt, ka rezultāts ir grubuļains. tāpēc zem tās liek to šokolādi, jo to ir visvienkāršāk nogludināt uz izveidot smuku, līdzenu formu.
2. ēdamās krāsas es pirku gemosā. šokolādi visizdevīgāk ir pirkt tāfelītēs,tikko kā kādā veikalā tā parādās ar alaidēm (galvenais, lai ir parasta šokolādes tāfelīte, bez piejaukumiem vai pildījuma)
3. būs bez ingvera :) es īstenībā savai māmiņai cepu šai ļoti līdzīgu kūku, tikai ar vārīto kremu, nevis putukrējumu. ingvers iedod asumu, mez tā kūka kopumā būs ļoti salda.
4. tāda parastā kūkas forma 22 vai 24 collas, kas apaļā, ar noņemamo malu
5. pērkot visu no jauna konkursam, bez krāsvielām, iztērēju ap 20 ls. bet parasti cukurs un milti jau ir mājās iepriekš un ne jau visu paku no tā patērē. dārgākais ir tieši cukura masa un visas krāsas, kuras ja vienreiz nopēr, pēcāk var ilgi izmantot.
Reply | Parent