zilnezal ([info]zilnezal) rakstīja,
@ 2020-10-29 12:26:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Linas raksta, ka esot uzzīmējis manu acu lokus, bet atstājis zīmējumu pie savas vecmāmiņas. Vakardien viņam bija dzimšanas diena. Domāju par to, cik ilgi vēl vilksies karantīna, un vai mēs kaut kad satiksimies. Ja būtu vasara, tad es varētu ar ričuku aizbraukt līdz robežai - varbūt mēs varētu satikties tur. Ja man būtu mašīna, es varētu aizbraukt līdz robežai. Ja viņam būtu mašīna, viņš varētu aizbraukt līdz robežai.
Divas nedēļas es viņam biju aizmirsusi atbildēt uz ziņām. Viņš bija saskumis, un nospriedis, ka vairs nevēlos ar viņu sarakstītes. Es rakstīju, ka tas ir viens no maniem lielākajiem netikumiem - aizmāršība. nevērība. nepunktualitāte. nespēja koncentrēties. Viņš atbildēja, ka uz brīdi esot sajuties vēss, bet tagad visu saprotot. Es viņam rakstīju, ka taisni šobrīd esmu ceļā pie sava psihiatra uz viņa mājām, jo viņš ir salauzis kāju. Viņš teica, ka jūt man līdzi.

Psihiatra dzīvoklis ir vecs, bet tīrs. Tomēr tur ir apstājies laiks jau vismaz desmit gadus. Tur nedzīvo neviena sieviete. Viņa mājas pieņemamo telpu apgaismo viena maza galda lampa. Pie sienām ir gleznas ar cilvēkiem, kuri izskatās pēc psihiatriem. Istabā ir pulkstenis. Gaitenī ir pulstenis. Viņi tikšķ viens pēc otra. Kamēr viņš mani izjautā, pulksteņus nedzird.
Cik ilgi jūs esat nomākta?
Es negribu atbildēt, ka četrpadsmit gadus, tāpēc saku, ka četrus.
Un vai jūs esat nomākta visu laiku?
Nē, kad es esmu ar cilvēkiem, tas man novērš uzmanību. Varbūt tāpēc es visu laiku esmu ar cilvēkiem. Lai arī, protams, ne tikai tāpēc. Kad es esmu viena, man ir bail.
Vai jūsu nomāktība ir apātiska vai uztraukta?
Uztraukta. Mani pārmāc nepanesamas bailes.

Man izraksta brintellixu depresijai, fluanxolu depresijai un trauksmei, ksanaksu - ja ar fluanxolu nepietiek, un kventiaxu lai cīnītos ar bezmiegu.

Es vaicāju Linas vai varu viņam nosūtīt vēstuli. Viņš atbild, ka viņam ir jātiek ar sevi galā. Viņš ir ļoti trausls cilvēks. Un ļoti pašreflektīvs. Es domāju, ka mēs būtu labi draugi. Mēs esam labi draugi - bet pagaidām tas ir tikai teksts.
Viņš dzīvo Viļņā, es - Rīgā.
Viņš zīmē, es - rakstu.

Un rakstīt nav tas pats, kas runāt. Rakstot, es redzu, ko es rakstu, un es sākumā rakstu sev. Runājot es redzu tavu seju, un es runāju pret tevi, nevis pret sevi.

Es aizsūtu viņam ierakstu ar savu jaunāko dzejoli. Viņš raksta, ka ir nolēmis piedzerties.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]panacea
2020-10-29 14:36 (saite)
Klau, tā zāļu kombinācija izklausās nepareiza. Es esmu farmakologs ar doktora grādu un nu jau sāk izskatīties pēc patterna, ka LV psihiari aizraujas ar kaut kādām pilnīgi jocīgām zāļu kombinācijām.

Vai tā bija pirmā vizīte pie šī psihiatra? Vai pirms tam jau lietotas kaut kādas psihozāles? Ja tā bija pirmā vizīte, tad tas ir vispār ir kaut kas pilnīgi neprātīgs, ja tā nav pirmā vizīte un/vai lietotas citas zāles tad pie ļoti smagiem gadījumiem, nu vaaaaarbūt - bet pat tad tomēr nē.

Brintellix lieto depresijai tikai tad, ja citi antidepresanti nav palīdzējuši.
Xanax - trauksmei ir OK, ja tiek lietots īslaicīgi
BET VIENLAICĪGI fluanxolu un kventiaxu?? What the actual fuck?! Tie ir divi antipsihotiķi - viens tipiskais, otrs atipiskais. Jezus marija, tas ir bīstami un sagaidāmie riski noteikti ir daudz lielāki nekā sagaidāmais ieguvums. Bez tam, kventiax nemaz nav indicēts bezmiegam un fluanxolu depresijas ārstēšanai varētu apsvērt izmantot tikai tad, ja nekas cits nav palīdzējis. Tiešām iesaku šādu kombināciju nelietot un sūdzēties par ārstu. Ja es zinātu šī ārsta vārdu, tad arī sūdzētos par viņu kā profesionālis par profesionāli.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]zilnezal
2020-10-29 17:08 (saite)
Jā, es arī palasīju par kventiaxu un fluanxolu un kaut kā mmmmmmmmmmmmmm īsti negribu riskēt. Domāju apvaicāties viņam, vai vakaros nevaru vienkārši padzert kaut kādu melatonīnu vai baldrijāņus - jo kventiaxu man burtiski tikai un vienīgi bezmiegam izrakstīja.

Nē, nebija pirmā vizīte. Pirms tam dzēru Mirzapāmu, paliku par robotu un nevarēju mosties, turklāt jutos vēl drūmāk, kā pirmstam. Fluanxolu man izrakstīja principā lai aizvietotu xanaxu jo xanax man īsti tā arī pret trauksmi vispār nepalīdzēja, turklāt vēl pastiprināja nespēju koncentrēties, izlemt, sakopot domas vai pabeigt teikumus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]panacea
2020-10-29 19:09 (saite)
Nu, lai gūtu priekšstatu kādai vajadzētu izskatīties pārdomātai depresijas un trauksmes ārstēšanai, rekur uzskates materiāls:

https://www.swlstg.nhs.uk/images/Useful_docs_for_healthcare_professionals/2014-09-10-depression-treatment-pathway-step-1.pdf

Ir ļoti svarīgi sākt ar vienu medikamentu, ja tas nestrādā, tad nomainīt uz stiprāku VIENU medikamentu un tā turpināt, un tikai pašās, pašās beigās, kad VIENS medikaments nestrādā ķerties pie polifarmācijas (vairāku zāļu lietošanas). Tas ir svarīgi vairāku iemeslu dēļ, piemēram: 1) zāļu pētījumu informācija pamatā ir tikai par vienu atsevišķu zāļu lietošanu, 2) jo vairāk zāles, jo vairāk blakusparādības, 3) ja piemēram tev izrakstītā zāļu kombinācija tev nostrādātu, nebūtu taču skaidrs, kas tieši palīdz, jo tur ir tāds mikslis, bet varbūt palīdzētu tikai 1 zāļu lietošana, 4) izmaksas

bezmiegam vislabāk būtu sākt ar miega higiēnas ievērošanu, tad ar baldriāņiem/melatonīnu, tad ar kādu no z-drugs (zolpidem, zopiclon, zaleplon). bet bezmiegs vispār ir ļoti grūti ārstējams, un antipsihotiķi NAV paredzēti tā ārstēšanai.

nja un tad paliek izrakstītie antipsihotiķi. well, antipsihotiķi tiešām ir zāles ar briesmīgām blaknēm un viņu izrakstīšanai/lietošanai jāpieiet ar lielu nopietnību. kā tiešām problemātiskas blaknes ir ekstrapiramidāli simptomi (https://en.wikipedia.org/wiki/Extrapyramidal_symptoms), ilgstoši lietojot arī tardīvā diskinēzija (https://en.wikipedia.org/wiki/Tardive_dyskinesia), bez tam tas var būt neatgriezeniski, QT intervāla pagarināšanās (sirds ritma traucējumi, kas var pat izraisīt pēkšņu nāvi) un ļaundabīgs neiroleptiskais sindroms (https://en.wikipedia.org/wiki/Neuroleptic_malignant_syndrome), bet blakņu ir daudz un tās ir smagas. tad nu izrakstot 2 antipsihotiķus, kuriem abiem ir praktiski vienāds darbības mehānisms, sagaidāms, ka tās smagās blakusparādības radīsies ar divkāršu spēku.

visa zāļu lietošana ir riska/ieguvuma attiecības izvērtēšana. zāles lietot vienmēr ir problemātiski un stulbi, bet tad jāizdomā vai stulbāk ir dzert zāles vai ciest no slimības. un var gadīties, ka zāles ir tik trakas, ka labāk ir tādas nedzert un ciest no slimības/meklēt citu ārstēšanu.

antipsihotiķi (VIENU) varbūt varbūt varētu izmantot pie patiešām drausmīgi smagas depresijas, kur ir izmēģināts viss cits un tad nu ņems un pamēģinās arī antipsihotiķi ar mazu cerību, ka palīdzēs, bet JA NU.

kopumā tā reālistiski - depresijas, trauksmes un bezmiega ārstēšanai pieejamās medikamentu opcijas ir švakas, praktiski nav bijuši nekādi atklājumi kopš 80.-tajiem (ja neskaita ketamīnu pie pašnāvnieciskas depresijas) un profesionāļu vidū ir liela skepse arī par uz serotonīnu strādājošo antidepresantu efektivitāti. ja vien ir kaut kā iespējams, tad varbūt var mēģināt mainīt vidi, uzlabot savus dzīves apstākļus (viegli teikt, I know), jo tā reāli - ir liela iespēja, ka tabletes nepalīdzēs, bet tikmēr uztaisīs kaudzi blakusparādības un naudas izdevumus :(

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zilnezal
2020-10-29 17:17 (saite)
internetc it kaa raksta, ka "Flupentixol may increase the orthostatic hypotensive, hypotensive, and antihypertensive activities of Quetiapine."

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]panacea
2020-10-29 19:28 (saite)
Tas nozīmē, ka Flupentixol pastiprina Quetiapine izraisīto zemo asinsspiedienu pie piecelšanās (pieceļoties var noģībt), vispārīgi izraisīto zemo asinspiedienu vai papildus samazina paaugstinātu asinspiedienu. Vienīgais pozitīvais te būtu paaugstināta asinspiediena novēršana, bet tas noteikti nebūtu iemesls lietot antipsihotiķus kā tādus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?