Lacy F ([info]panacea) rakstīja,
Nu, lai gūtu priekšstatu kādai vajadzētu izskatīties pārdomātai depresijas un trauksmes ārstēšanai, rekur uzskates materiāls:

https://www.swlstg.nhs.uk/images/Useful_docs_for_healthcare_professionals/2014-09-10-depression-treatment-pathway-step-1.pdf

Ir ļoti svarīgi sākt ar vienu medikamentu, ja tas nestrādā, tad nomainīt uz stiprāku VIENU medikamentu un tā turpināt, un tikai pašās, pašās beigās, kad VIENS medikaments nestrādā ķerties pie polifarmācijas (vairāku zāļu lietošanas). Tas ir svarīgi vairāku iemeslu dēļ, piemēram: 1) zāļu pētījumu informācija pamatā ir tikai par vienu atsevišķu zāļu lietošanu, 2) jo vairāk zāles, jo vairāk blakusparādības, 3) ja piemēram tev izrakstītā zāļu kombinācija tev nostrādātu, nebūtu taču skaidrs, kas tieši palīdz, jo tur ir tāds mikslis, bet varbūt palīdzētu tikai 1 zāļu lietošana, 4) izmaksas

bezmiegam vislabāk būtu sākt ar miega higiēnas ievērošanu, tad ar baldriāņiem/melatonīnu, tad ar kādu no z-drugs (zolpidem, zopiclon, zaleplon). bet bezmiegs vispār ir ļoti grūti ārstējams, un antipsihotiķi NAV paredzēti tā ārstēšanai.

nja un tad paliek izrakstītie antipsihotiķi. well, antipsihotiķi tiešām ir zāles ar briesmīgām blaknēm un viņu izrakstīšanai/lietošanai jāpieiet ar lielu nopietnību. kā tiešām problemātiskas blaknes ir ekstrapiramidāli simptomi (https://en.wikipedia.org/wiki/Extrapyramidal_symptoms), ilgstoši lietojot arī tardīvā diskinēzija (https://en.wikipedia.org/wiki/Tardive_dyskinesia), bez tam tas var būt neatgriezeniski, QT intervāla pagarināšanās (sirds ritma traucējumi, kas var pat izraisīt pēkšņu nāvi) un ļaundabīgs neiroleptiskais sindroms (https://en.wikipedia.org/wiki/Neuroleptic_malignant_syndrome), bet blakņu ir daudz un tās ir smagas. tad nu izrakstot 2 antipsihotiķus, kuriem abiem ir praktiski vienāds darbības mehānisms, sagaidāms, ka tās smagās blakusparādības radīsies ar divkāršu spēku.

visa zāļu lietošana ir riska/ieguvuma attiecības izvērtēšana. zāles lietot vienmēr ir problemātiski un stulbi, bet tad jāizdomā vai stulbāk ir dzert zāles vai ciest no slimības. un var gadīties, ka zāles ir tik trakas, ka labāk ir tādas nedzert un ciest no slimības/meklēt citu ārstēšanu.

antipsihotiķi (VIENU) varbūt varbūt varētu izmantot pie patiešām drausmīgi smagas depresijas, kur ir izmēģināts viss cits un tad nu ņems un pamēģinās arī antipsihotiķi ar mazu cerību, ka palīdzēs, bet JA NU.

kopumā tā reālistiski - depresijas, trauksmes un bezmiega ārstēšanai pieejamās medikamentu opcijas ir švakas, praktiski nav bijuši nekādi atklājumi kopš 80.-tajiem (ja neskaita ketamīnu pie pašnāvnieciskas depresijas) un profesionāļu vidū ir liela skepse arī par uz serotonīnu strādājošo antidepresantu efektivitāti. ja vien ir kaut kā iespējams, tad varbūt var mēģināt mainīt vidi, uzlabot savus dzīves apstākļus (viegli teikt, I know), jo tā reāli - ir liela iespēja, ka tabletes nepalīdzēs, bet tikmēr uztaisīs kaudzi blakusparādības un naudas izdevumus :(


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?