Pats par sevi - Postreferendum

3. Aug 2008

 wowow@20:49 - Postreferendum

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Morāle Nr. 1: Zaudēt arī jāmāk. Tas attiecas uz visiem tiem, kas uzskata, ka Zatleram tagad jāatlaiž Saeima.

Morāle Nr. 2: Skaitīt arī jāmāk. Un jāprot izvirzīt saprātīgus, ticamus pieņēmumus. No šāda viedokļa 600 tūkšoši aktīvu balsotāju (atļaujos pieņemt, liela daļa referendumā dalību ņēmušie ir arī aktīvi Saeimas un pašvaldību vēlēšanās) ir daudz. Nepietiekami daudz grozījumu pieņemšanai bet pietiekami daudz nopietnām pārdomām par to, vai vēlētāji uzskata, ka esošā Saeima (šaubos, ka kāds referendumā balsojot iedomājās citu Saeimas sastāvu, kuru nepieciešamības gadījumā atlaist) strādā pietiekami labi.

Morāle Nr. 3: Lasīt un spriest arī jāmāk. Tas attiecas uz martkorčegu, rakstnieku Nr1, braitsaidu un daudziem citiem, tajā skaitā daudziem Saeimā sēdošiem, žurnālistiem, pozicionāriem un opozicionāriem, kas interpretācijās sapisušies, jaucot jēdzienus iedzīvotāji, tauta, balstiesīgie, aktīvie, pinoties procentos un putrojoties niansēs starp "nav pieņemts" un "ir noraidīts" un kas tos, kas nepiedalījās referendumā tagad uzskata uz referendumu neatnākušos par balsotājiem ar kaut kādu pozīciju vai pat pieskaita valdības un koalīcijas atbalstītājiem.

Piezīme: Ja Kristiāna Šķēle-Lībane (arīdzan Tautas Partijas valdes locekle) tiešraidē saka "nevajag iet uz referendumu" tad, ja nākamajās priekšvēlēšanās dzirdēšu no viņas "vajag iet vēlēt, katrai balsij ir nozīme", uzskatīšu viņu (agrāk manis vienu no cienītākajām politiķēm) par merkantilu tukšu dirsēju, kas jēdzienu par pilsonisko sabiedrību pielieto tikai tad, kad pašai (partijai) izdevīgi.

Summa: Es personiski esmu ļoti apmierināts ar referenduma rezultātu. Neskatoties uz to, ka balsoju "par" esmu priecīgs, ka Satversmē neiekļūs jēls pants. Pateicoties arī manai balsij un daudzu citu man mīļu, saprātīgu, reāli domājošu cilvēku balsīm (es šeit runāju tikai par personiski pazīstamiem cilvēkiem, nevis pieskaitu visus 600+ tūkstošus saprātīgajiem), referenduma rezultāti ir pietiekami nopietns mājiens ar mietu Saeimā un valdībā sēdošajiem- aktīvo skaits ir pietiekami liels, lai ar to rēķinātos (ja pietiek prāta).

PostSkriptum: Es neuzskatu par idiotiem tos, kas neaizgāja balsot vai balsoja "pret". Lai gan pēdējos, neapšaubāmi, cienu vairāk.

(21 raksta | ir doma)

Comments:

formica / 3. Augusts 2008@21:41
Līdzšinējās balsošanās piedalījušies min 800840 - max 1118316 , vidēji ap 900 000 vēlētāji.




2008.gada 2.augustā tautas nobalsošanā par likumprojektu „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” piedalījās 628 831 balsotāji
(no kuriem 608 379 balsoja – PAR, bet 18 837 – PRET).


608 379 no ~900 000 - nav slikti!



Šīs Saeimas Valdošā koalīcija ir ievēlēta tikai ar 469 934 balsīm...

(Reply to this) (Link)
dienasgramata / 3. Augusts 2008@21:45
par Lībani - ja Saeimas vēlēšanās tiešām katrai balsij ir nozīme, jo pat viena svītrojuma vai plusiņa atšķirības var ietekmēt to, kurš konkrēti sēdēs parlamentā, tad referendumā "pret" balsīm tiešām nav nozīmes
(Reply to this) (Thread) (Link)
wowow / 3. Augusts 2008@21:55
Matemātiski tev ir taisnība, tikai tad nevajag muldēt par pilsonisko līdzdalību procesos
(Reply to this) (Parent) (Link)
mr_brightside / 3. Augusts 2008@21:59
mans ieraksts bija ironisks - kā atbilde citām interpretācijām. Neiedomājos, ka kāds noticēs, ka es to domāju nopietni.
(Reply to this) (Thread) (Link)
mr_brightside / 3. Augusts 2008@22:02
un par Summu es piekrītu, mana sajūta ir ļoti līdzīga.
(Reply to this) (Parent) (Link)
rakstnieks_nr1 / 3. Augusts 2008@22:27
Interesanti, ka tu balsoji PAR grozījumiem, kurus pats uzskati par "jēliem". Un interesanti, ka vēlāk priecājies, ka tie tomēr netika pieņemti.
Interesanti, ka sagaidi, lai Lībane nākamreiz rīkotos PRET savām un savas partijas interesēm. Interesanti, ka pielīdzini privātpersonu un dažu ieinteresēto grupējumu iniciētu akciju valsts varas vēlēšanām.
Un visinteresantākais, ka beigās vēl pamāci citus, kā vajag saprast lietas, kā runāt un kā rakstīt.
(Reply to this) (Thread) (Link)
leocat / 4. Augusts 2008@00:14
ak dies, ar ko gan atšķiras 'privātpersonu un dažu ieinteresēto grupējumu iniciēta akcija' no 'valsts varas vēlēšanām'? :)
(pamēramies ar autoritātēm - esmu studējis politikas zinātni ;))
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
rakstnieks_nr1 / 4. Augusts 2008@16:31
Elementāri - valsts varas vēlēšanas ir demokrātiskas iekārtas priekšnosacījums, bez kā vnk nevar iztikt. Patiesībā, tieši pēc vēlēšanām mēs arī nosakām, ka konkrētajā gadījumā iekārta ir, teiksim, parlamentārā demokrātija (par niansēm nerunāsim).
Savukārt, "'privātpersonu un dažu ieinteresēto grupējumu iniciētas akcijas", referendumu, masu mītiņi, šovprogrammas, gājieni, praidi utt ir tikai demokrātijas papildus fīča, nevis tās priekšnoteikums. Līdz ar to šīs divas lietas pēc nozīmes nav pielīdzināmas.
(Reply to this) (Parent) (Link)
wowow / 4. Augusts 2008@12:08
Mēģināšu bez personiskiem uzbraucieniem :))
1) Izvēlos mazāko ļaunumu
2) Lībane rīkotos PRET, ja aicinātu balsot PAR. Tā vietā viņa popularizē uzstādījumu "ja esi PRET, nenāc". Kā tu domā, cik daudziem cilvēkiem šis modelis nostrādās nākamajās vēlēšanās?
3) Ak tā, valsts vēlēšanās nav privātpersonas un daži ieinteresēto grupējumu? Kaut kas cits? Lielāks? Cēlāks? Kas tieši?
4) Latvietim jau patīk citus pamācīt- sākot no prezidenta un beidzot ar nišas žurnālistiem (ekh, tomēr neizdevās iztikt bez uzbrauciena) ;)
(Reply to this) (Parent) (Link)
rudzupuke - Valdis / 3. Augusts 2008@22:44
Valsts prezidents Valdis Zatlers nākamnedēļ, 6.augustā, plkst.10 sasauks Saeimas ārkārtas sēdi, lai sāktu darbu pie Satversmes grozījumiem, kas piešķirtu tautai tiesības rosināt Saeimas atlaišanu. (LETA)
(Reply to this) (Link)
bez4pieci / 3. Augusts 2008@23:11
precīzi pateici par to prieku/jēlumu: man ir tieši tāda pati šizofrēniska gandarījuma un atvieglojuma putra iekšā. kut kas tāds nav saistāms ar politiskiem un sabeidrībai nozīmīgiem procesiem, bet latvijā, lūk, ir.
(Reply to this) (Link)
leocat / 4. Augusts 2008@00:12
Man prieks dzirdēt no tevis pēdējo nedēļu komentārus :) Šķiet, esi gana labi iedziļinājies (reāl-)politikas procesos un galvenais - aktīvi to reflektē.
Man šitāda pat reakcija bija pēc 9. saeimas vēlēšanām. Es tad vēl 1am kaut kur iecepu komentāru, ka tagad būs pzd, jo džekiem ir 51%, tie vairs neklausīsies nevienu un ne vēlāk kā 2008. gadā mums sāks aizrādīt starptautiskās organizācijas. Nu, pēdējais nebija precīzi, toties iekšpolitiskais marazms tika sasniegts ar uzviju.

No pirmsreferanduma - nekādu pārsteigumu, ja nu vienīgi mazliet paplašinājās apvārsnis par to, cik prastas metodes izmanto pozīcja. Vienkārši KRĀŠŅI. Ētika... :)

Pēc referenduma - situācija ir reāli interesanta - 608k ir 66% no pēdējo saeimas, 76% no pašvaldību un 97% no ES vēlēšanu dalībniekiem. Attiecīgi, šis jautājums jāatrisina pēc iespējas ātrāk, citādi tie, kas to solīs, būs ar lielu handikapu (plus 'varonīgā pagātnes pieredze' JL/SC/PS/CP). Un citu pozitīvu tēmu priekš vēlēšanām pašlaik jau nemaz nav.

Man jau patīk pēdējo dienu darbība abos virzienos - referenduma dalībnieku marginalizācija & 'mēs risināsim'. Būs interesanti.

Par pirmo var tikai pasmīkņāt, bet pozīcijai ir ļoti laba pieredze JL/PCTVL/SC marginalizēšanā (to vēlētāji pat slēpās aiz 'nezinu' aptaujās pirms 9.s.v.). Droši vien izdosies lielu daļu pārliecināt, ka tā balsot tiešām nebija vērts un tas bija stulbi. Bet 608t margināļu - ciniski :)

Par otro - pašlaik ir pieteikušies 3 spēlētāji - prezidents, JL un pozīcijas partijas - visi sniegs šos grozījumus 1. lasījumam jau nākamnedēļ :) Būs skaisti :)
Lai gan, reālistiski es domāju, ka grozījumus savāks, tajos iestrādās kaut kādu tehnisku kaku ko tauta neizprot, piem. 'ja par nobalso 1/2 no p.s.v. balsotājiem', opozīcija neatbalstīs un tā tiks publiski izsmieta un gānīta + papildus marginalizācija. Jaunu referendumu tak nesludinās. Bet varbūt šis ir riskants gājiens un tomēr ieliks sakarīgus grozījumus, jo uz šo saeimu tas tāpat vairs reāli neattiecas.

Par 'jēlo pantu' - mani apsēdināja Daudzes teksts par to, ka 'labs pants būtu tad, ja referendumā nobalsotu vismaz puse no p.s.v. dalībniekiem un par būtu vairākums no tiem'. Paga, paga, tas taču ir TIEŠI TAS, kas pieteiktajos grozījumos ir rakstīts. Šodien uzradās vēl pāris opozīcijas seju, kas teica, ka tāds būtu pareizais teksts. Es pat pārlasīju grozījumu pieteikumu, lai saprastu - esmu kaut ko sajaucis vai arī pozīcijas pieteikums ir ultra cinisks :) Guess what :) BTW - tieši tāds pats kvorums/balsis bija/ir nepieciešami dalībai ES un likumdošanas izmaiņām. Vai gan tie būtu mazāk svarīgi jautājumi par kādām ārkārtas vēlēšanām?

Man ļoti patika VVF koments - lai NEVIENS, kas nepiedalījās referendumā, vairs nekad nesūdzas. Patiesi :)

Nez, vai pozīcija tagad būs mazliet pierāvusies? Diemžēl laikam nē - jo iepriekšējais referendums 'kurā piedalījās nozīmīga tautas daļa' ne arī citas pilsoniskās akcijas ne mazākajā mērā neietekmēja dienaskārtību. Lai arī šis referendums ir bubulis, nav īstas pātagas ar ko pozīciju pievaldīt - otrais referendums izdosies, 8. augustā būs redzami sliktie makroekonomikas rezultāti, budžeta pārskatīšana septembrī un novembrī, varbūt devalvācija. Attiecīgi publiskā telpa būs pilna ar 'ekonomikas uzlabošanu', kā arī gana laba iespēja kaut ko piegrābt sev ekonomikas uzlabošanas vārdā :) Tiesību (rights) jautājumiem nebūs vietas diskursā. Lai gan, ja būs pavisam slikti, tad būs jāmeklē ārējais/iekšējais ienaidnieks :) Cerams, nemēģinās tiesības ierobežot.
(Reply to this) (Thread) (Link)
formica / 4. Augusts 2008@08:19
vai kādam ir nojausma, ko latvju polittehnoloģiju druvas arāju leksikonā varētu nozīmēt slidenais apzīmējums "JĒLI grozījumi", kurš to palaida tautās un kāpēc publika to tik aizrautiīgi tiražē? :)


pats likumprojekts: http://web.cvk.lv/pub/public/29115.html
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
leocat / 4. Augusts 2008@09:51
Šitas 'jēluma' izgājiens man arī ļoti patīk :) Un režija jauka - sākumā dabūt kaut kādu autoritatīvu viedokli un pēc tam tiražēt trivializētus 'atzinumus'. Skaisti :)
Es fanoju arī par tēzi, ka 'kvalitatīvus grozījumus var sagatavot tikai saeima un valdība, nevis kaut kādas citas nevalstiskās institūcijas'.
Un vienā brīdī arī referenduma atbalstītāji sāka taisnoties, ka baigi labi jau nav, bet vismaz kaut kas :)

Paskatījos KTK atzinumu. Nodaļa par piedāvātajiem grozījumiem ir diezgan samocīta - nu tā, kad ekspertiem jāuzraksta kaut kas, kam viņi paši netic :)

Kādi tad mums ir publiski izskanējušie 'trūkumi':
- mazs kvorums un mazs atbalstītāju skaits
- nav noteikts, cik ilgā laikā rīkot jaunas vēlēšanas
- grozījumi redakcionāli "nav pareizajā vietā"
- nav noteikts, kad nedrīkst atlaist saeimu

Par kvorumu un atbalstītāju skaitu jau izteicos - tas ir tipisks daudzu valstu nobalsošanām. Pie tam Latvijas balsošanas kultūrā tas reāli izpaudīsies tā, ka kvorums būs jāsavāc ar 'atlaist' balsīm - 50% no p.s.v. balsotājiem.

Par jaunām vēlēšanām KTK norādīja (arī Endziņš publiski), ka te jārīkojas pēc analoģijas (likumu sistēmiskā interpretācija). "Nu smuki jau būtu, ja būtu speciāli uzrakstīts" :)

Par redakciju lai juristi 'masturbē', man tas neliekas funkcionāli būtiski :)

Tie "6 mēneši pirms/pēc", "nevar vienlaicīgi ar prezidentu" u.c. tēzes neuzradās no KTK atzinuma. To avots ir kaut kur citur. KTK 27lpp 63.p. norāda gadījumu, kas ir pretrunā ar šādu ieteikumu. Šos termiņus var regulēt arī likumos un tas nav noteikti jādara Satversmē.

ko jūs domājat ar apzīmējumu 'jēli grozījumi'?
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
leocat / 4. Augusts 2008@10:02
ups, par pēdējo argumentu - tas ir KTK atzinumā.
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
formica / 4. Augusts 2008@10:22
Atzinumos lasāmais: "Sagatavotais Satversmes grozījumu projekts, par kuru tagad savākti paraksti, atzīstams par savlaicīgu ierosinājumu pilnveidot Satversmē esošo neefektīvo risinājumu. Ja to pieņemtu, tas papildinātu Satversmē jau iekļauto mehānismu, kopumā padarot to efektīvāku." jauki kontrastē ar varas partiju mudinājumiem pilsoņiem balsošanas dienā palikt savās gultās.. :)

http://www.president.lv/images/modules/items/PDF/item_1680_KTK_30042008_Viedoklis_par_Saeimas__priekslaicigu_velesanu_mehanisma_pilnveidosanu.pdf
(Reply to this) (Parent) (Link)
wowow / 4. Augusts 2008@12:01
Man galvenais iebildums ir tas, ka pat pēc neveiksmīga mēģinājuma atlaist Saeimu, uzreiz būtu iespējams rosināt citu (vai pat organizēt paralēli vairākas). Protams, ka no politiskās ilgmūžības principa tas neko labu neliecinātu par tiem politiskajiem spēkiem, kas stāvētu aiz šiem atlaišanas mēģinājumiem, taču reāli patreiz .lv vēlētājus raksturo atmiņas traucējumi.


(Reply to this) (Parent) (Link)
leocat / 4. Augusts 2008@11:16
inčīgs viedoklis :)
http://www.draugiem.lv/friend/?openBlog=1&fid=29242&pid=3762866
piedod, ka es te tavu blogu piekakāju :)
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
wowow / 4. Augusts 2008@11:50
es būtu patīkami pārsteigts, ja visi šie atkritēji kaut reizi par kaut ko spētu vienoties
(Reply to this) (Parent) (Link)
leocat / 4. Augusts 2008@13:13
es tak teicu, ka centīsies muļļāt:
"godmanis - jābūt kritērijiem atlaišanai"
"muižniece - nevar rudens sesijā paspēt"
"vajag, lai piedalās visi p.s.v. balsojušie" u.c.
(Reply to this) (Parent) (Link)
red / 13. Septembris 2008@00:30
a Tev par to kristiānu vēl šaubas bija?
(Reply to this) (Link)
blog counter