White Shadow ([info]white_shadow) rakstīja,
@ 2006-01-30 20:21:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mūzika:The Rasmus - Heart Of Misery

fear
Pasaule spītējas. Rodas vēlēšanās piesaukt dižo troļļu karotāju Grr :) Tomēr es cenšos neraizēties par lietām, kuras nespēju ietekmēt.

Noklausījos šito gabalu par baiļu pārvarēšanu. Ir runa par nevajadzīgām bailēm, kā piemēram bailes no publiskas uzstāšanās vai vispār negatīvas apkārtējo reakcijas. Vairāk nekā četrdesmit minūšu garajā runā autors izteica domu, ka visas bailes izraisa cilvēka uztveres dualitāte - tas, ka katrs veido dalījumu "es-citi". Ja šis duālisms pastāv, tad ir loģiski pieņemt, ka "citi" var apdraudēt manu existenci. Šīs problēmas risināšanai tiek piedāvāts pieņemt uzskatu, ka visas saprātīgās būtnes ir vienas apziņas dažādas izpausmes un faktiski nav nodalītas no tā indivīda, ko es uzskatu par sevi. Diemžēl (vai par laimi) šāds ieteikums rada manī "Nenāc klāt!!" reakciju :P
Pirmkārt, ja es nediferencētu sevi un citus, tas būtu, IMHO, ekvivalenti nāvei.
Otrkārt, neredzu jēgu vienotā saprāta vai tml. existencei.

Sāku lasīt K. Kastaņedas "Tales of Power" (krieviski), tiku jau līdz ~2/3. Dons Huans & Henaro izskatās pēc attīstītiem simoronistiem (k-gan droši vien ir otrādi), visādi mulsina nabaga Karlosu un izsaka pretrunīgas domas, no kurām palielu daļu es nesaprotu (grr); vai miglaini. Neticēt nekam un pieņemt visu kā patiesību? Izklausās pārāk vienkārši manā interpretācijā & nav skaidrs, cik "dziļi" vajag pieņemt. Eh :)



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]honeybee
2006-01-30 20:46 (saite)
Man gan liekas, ka apjauta par to, ka "es" un "citi" dalījums ir iluzors un patiesībā nav ne "es", ne "citi" ir vitāli svarīga, lai tiktu galā ar jebko. But maybe ir's just me ;)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]white_shadow
2006-01-30 20:58 (saite)
Grr, nu, tādā gadījumā nebūtu motivācijas tikt galā ar k-ko, jo kāda jēga mijiedarboties ar k-ko iluzoru vai ar sevi? Šajā gadījumā es gan pieņemu, ka pie iluzorā "citi" ir pieskaitāms arī vispār viss esošais. Taču arī tad, ja tikai cilvēki (vai saprātīgas būtnes kā tādas) ir vienas apziņas dažādas manifestācijas, kas tādā veidā izzina/mijiedarbojas ar no tās neatkarīgu pasauli (kas būtu pieņemami mērķtiecīgi), paliek pašsaglabāšanās instinkts, kas sargā mani no šī dalījuma un sekojoši arī pašidentifikācijas zuduma (damn, tas ir tajā līmenī, kur es nošķiru dzīvību no nāves, un pat domāt par to ir grūti). Maybe es varētu tam ticēt un neticēt reizē, k-kā kastaņediski ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2006-01-31 07:58 (saite)
nu, pirmkārt, protams, ka ticēt un neticēt reizē (jau apgalvojumā "es domāju, ka "es" ir iluzors" tas ir ietverts), un, otrkārt, visi tie pamatojumi, kāpēc tu negribi tā redzēt pasauli, ir cieši saistīti ar tava iluzorā "es" redzējumu, ja tev nebūtu šī "es" vai ja tas nebūtu tik valdonīgs, tad tev nebūtu nepieciešama ne "motivācija", ne "jēga", ne "mērķtiecīgums", un atšķirība starp dzīvību un nāvi pārvērstos par, piemēram, atšķirību starp kustīgumu un nekustīgumu vai atšķirību starp teātra skatuvi un aizkulisēm, kas nebūt nav tik trāģiski, kā varētu šķist. t.i., līdz ar "es" izzušanu nozūd arī nepieciešamība pēc "es".
Kas, man domāt, ir viena no tām lietām, ko KK nu nekādi nespēj aptvert :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]white_shadow
2006-01-31 19:31 (saite)
Khm, es saprotu, ka visus tos iebildumus rada šis mistiskais "es", tomēr tas maz palīdz, jo man tas ir, tātad ir arī iebildumi, kuri man pašam (vai manam "es") liekas ļoti pareizi. Problemātiskāk ir tas, ka es neesmu pārliecināts, kā ir "labāk" - ar vai bez. Visdrīzāk, lai to novērtētu, vajag atrast no "es" (ne)klātbūtnes neatkarīgu skatpunktu, jo ego esamība/neesamība droši vien pamatīgi maina vērtību sistēmu, tāpēc nevar "no iekšpuses" pateikt, kurš variants ir vēlamāks.
Ak, un kas ir "es"? ;D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dunewolf
2006-01-30 22:10 (saite)
Klau! There are things larger than You. Larger than any of us. ... :P aizrauj pedeejaa laikaa shitas postulaats. un sinregjija arii netaalu no taa/saistiibaa ar to. arii aizrauj!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]white_shadow
2006-01-30 22:20 (saite)
lai būtu larger than me (jo tas ir vienkārši relatīvs novērtējums, kas nav statisx), bet ne jau over me! The End of Evangelion atceries maybe šajā sakarā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?