mama drama ([info]virginia_rabbit) rakstīja,
@ 2024-09-02 03:13:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Festivāls notiek jau divdesmito reizi, un šogad mēs īpaši vēlamies pievērsties attiecībām starp mākslinieku, skatītāju un mākslas darbu – kopīgi ielūkojoties Doriana Greja spogulī, kas “atspoguļo nevis dzīvi, bet to, kurš tajā spoguļojas”. Mēs vēlamies aicināt skatītāju atmest pasīva vērotāja lomu un ļaut sev piedzīvot pasauli caur otra pieredzi – vai tas būtu putns, gliemis, kūdras purvā nogrimis sapnis, sencis, spals vai kaimiņš aiz sienas, kura dzīvē klausāmies kā mūzikā. Lai festivāls kļūst par vietu, kur nejauši svešinieki kaut uz vienu vakaru top par galveno lomu tēlotājiem, ir gatavi dalīties priekā un iet kopā cauri grūtībām – arī vissmagākajos brīžos, kuros nāve nostājas cieši blakus dzīvei.
Varbūt šis ir piemērots brīdis, kad aizdomāties par to, kā un kāpēc eksistējam šajā pasaulē. Apzināties, ka visi esam savstarpēji saistīti un ka spēles noteikumus iespējams mainīt – ielūdzot vidū tos, kuri bijuši perifērijā, izceļot sabiedrības apspiesto grupu stāstu un pieprasot vienlīdzību. Atklāt deju kā valodu, kurā paust vēlmi pēc tuvības un dot savu piekrišanu. Meklēt piedzīvojumus arī ikdienā un censties atbildēt sev – vai mana sabiedriskā dzīve atspoguļo manu iekšējo būtību? Mēs ielūdzam skatītāju festivāla gaitā uzlūkot mākslu kā nerimstošu procesu, kas veido un veidojas attiecībās ar vietu, laiku un apkārtējiem. Domājot par nākotni, aicinām iztēloties jaunu pasaules kārtību un sākt to radīt jau šodien. Vai arī vienkārši atnākt. Dažreiz ar to vien pietiek, lai notiktu pārmaiņas un varētu teikt – šī ir mana mīļākā diena!


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2024-09-02 18:17 (saite)
/ielūdzot vidū tos, kuri bijuši perifērijā, izceļot sabiedrības apspiesto grupu stāstu un pieprasot vienlīdzību. /

Kāpēc. Vidū vajag spējīgākos nevis vienkārši tos kas kkādu iemeslu dēļ ir perifērijā. Vienlīdzība ir komunisms. Jau bija. Vairāk nevajag. Ja patīk, brauciet uz ziemeļkoreju.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kochka
2024-09-02 21:31 (saite)
Un kā tad ir demokrātijā?

Izcilību nosaka konkursos, stipendijās, sacensībās utt., bet kultūras pieejamībā?
Tu taču saproti, ka šeit runa vispār nav par to, jo taču arī cilvēki ar kustību, redzes, dzirdes traucējumiem var būt izcili kādā jomā, taču bieži vien dzīvojot parasto dzīvo, var aizmirsties, ka visi nepieredz pasauli kā es vai tu. Ir vairāk šķēršļu, lai vispār kaut kur aizietu un ko redzētu. Mēs visi kaut kādā ziņā piedzimstam ar ierobežojumiem, bet lielākoties tos nejūtam, jo civilizācija radījusi ērtības. Tas ir pilnīgi normāli, ka visdažādākie cilvēki var nākt uz kultūras pasākumiem. Un vēl labāk, ja uzrunā tos, kas jūtas kaut kādā ziņā nobīdīti malā. Protams, nekad nevarēs uztaisīt pilnīgi ideālu pasākumu visiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kochka
2024-09-02 21:41 (saite)
Bet nu tādā ziņā piekrītu, ka daudz labāk koncentrēties uz cilvēka personību, intelektu, interesēm, ne viņa ierobežojumiem. Taču sabiedrība noteikti būtu daudz laimīgāka, ja katrā cilvēkā saskatītu vērtību. Turklāt ir pētījumi, ka kultūras pieejamība cilvēku dzīvēm dod daudz laba.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2024-09-02 21:44 (saite)
Katrā intelektā - vērtību. Jo labāka galva/ vairāk zināšanu - jo lielāka vērtība. Pie nosacījuma ka attīstīšanas iespējas ir visiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]divas_zosis
2024-09-06 13:30 (saite)
Tukšas frāzes :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2024-09-02 21:43 (saite)
/jo taču arī cilvēki ar kustību, redzes, dzirdes traucējumiem var būt izcili kādā jomā,/

Pilnīgi pareizi, te vajag speciālus paņēmienus lai viņi var normāli mācīties un strādāt. Tas jau neattiecas uz intelektu, Hokingam ar intelektu viss bija kārtībā. Nepārprotam, es neesmu pret to ka skolās vai pasākumos ir lifti, Braila plāksnītes utt, es esmu pret to ka piemēram kaut kādus `` mazos nabadziņus`` skolās/ augstskolās vērtē ``vienlīdzīgāk`` par citiem tāpēc ka viņi no kaut kādas tipa apspiestas grupas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2024-09-02 18:18 (saite)
/omājot par nākotni, aicinām iztēloties jaunu pasaules kārtību un sākt to radīt jau šodien. /

No šejienes sīkāk. Kādu jauno kārtību? Kādi parametri, kādi pamatprincipi, kādi mērķi?

(Atbildēt uz šo)


[info]divas_zosis
2024-09-05 18:48 (saite)
Kā tādas peļu spiriņas tekstā:

[..]izceļot sabiedrības apspiesto grupu stāstu un pieprasot vienlīdzību[..]

[..]aicinām iztēloties jaunu pasaules kārtību un sākt to radīt jau šodien[..]

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]divas_zosis
2024-09-06 13:20 (saite)
Labi, otrais vēl varbūt ir ok.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?