Viss ir labi un būs arvien labāk! - [entries|archive|friends|userinfo]
veed_logs

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| google komiks Nr.1 komiks Nr.2 ]

[25. Nov 2018|19:19]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Šodien apzināti iepirkos Maximā. Piecus gadus tur nebiju iepircies, jo pēc Zolitūdes notikuma pieņēmu tādu lēmumu. Domāju, ka tas ir ļoti labs un ļoti efektīvs veids, kā apzinīgs pilsonis var balsot ar savu maciņu un reāli ietekmēt lietas. Diemžēl, ar manu balsi vien bija par maz, tāpēc pirms dažām dienām nolēmu, ka jābeidz šī ākstīšanās un jāiet uz sev tuvāko un ērtāko iepirkšanās vietu.

Ir mazliet bēdīgi apzināties, ka dzīvojam sabiedrībā, kurā cilvēki nevēlas iesaistīties savas dzīves uzlabošanā un lēmumu pieņemšanā. Kādas konkrētas veikalu ķēdes boikots, ir ļoti efektīvs un ārkārtīgi vienkāršs veids, kā ietekmēt konkrēto veikalu ķēdi un ne tikai viņus. Iedomāsimies, ka uz Maximu neatnāks neviens pircējs, nu labi, tā ir utopija, pieņemsim, ka viņu apgrozījums pēc Zolitūdes notikuma samazinātos tikai par 50%. Tā ir milzīga nauda un Maxima līstu no ādas ārā, lai atgūtu šos pircējus. Viņi pat būtu gatavi iesaistīties būvnieka vai valdības ietekmēšanā, lai šo apgrozījumu atgūtu. Arī visi pārējie - veikalu ķēdes vai līdzīgas iestādes, redzot, kāda ir sabiedrības reakcija, daudz rūpīgāk domātu, ko runā un, ko dara. Diemžēl, šobrīd man nav nekādu ilūziju un labi apzinos, ka tie paši Rimi vai vēl kādi citi ne ar ko savā darbībā neatšķiras no Maximas un viņu rīcība būtu apmēram tāda pati. Vēl jo vairāk, redzot, ka sabiedrība ir vienaldzīga.

Skaidra lieta, ka Maxima nav starp galvenajiem traģēdijas vaininiekiem, bet būvniekus es ietekmēt nevaru. Vai arī tas ir ļoti problemātiski. Toties mēs viņus varam ietekmēt caur to pašu Maximu vai arī ar citiem likumīgiem līdzkļiem. Kas arī ir ļoti efektīvi, toties daudz grūtāk veicami. Un, ja cilvēks nespēj neaiziet uz konkrētu veikalu, tad prasīt no viņa kaut ko vairāk ir vispār bezcerīgi.

Vēl, protams, aktuāls jautājums ir arī par Re&Re, kuri turpina dzīvot zaļi un tajā skaitā saņemt brangus valsts pasūtījumus. Bet, kā jau izteicos - ja sabiedrība nespēj izdarīt vienkāršās lietas, tad prasīt kaut ko vairāk ir bezcerīgi. Tajās pašās nesenajās vēlēšanās, piemēram, šis jautājums netika apskatīts vispār. Tāpēc, ka sabiedrībai tas nav aktuāli. Ja godīgi, man tie 54 cilvēki uztrauc mazāk, nekā varbūtība, ka kaut kas kādā jaukā dienā uz galvas varētu uzgāzties, piemēram, man pašam. Man nepatīk kopējā tendence, ka sabiedrībai var iebarot jebkuru sūdu un tā vienkārši ar gardu muti to noēdīs, piedzerot klāt Optima līnijas lēto aliņu.

Vēl atcerējos, ka Zolitūdes sakarā bija kaut kāds video iekš TV, kurā kāds glīti ģērbies jurists savā, šķiet, Porsche džipā stāstīja par to, cik nepareizi lietas notiek un, ka to vajadzētu mainīt. Galu galā pieteicās bez maksas aizstāvēt Zolitūdes cietušos un dabūt viņiem krietnas kompensācijas. Jā, tajā brīdī padomāju es, pareizi runā cilvēks, labi, ka mums ir tādi brašuļi, lai veicas cilvēkam! Kas no tā visa sanāca, tagad var redzēt - klaunu partijas glumeklis.

Kopumā varu teikt, ka Maximā salīdzinot ar Rimi ir stipri krieviski-urliskāka sabiedrība. Ļaudis izskatās ar dzīvi vairāk neapmierināti. Nav arī tāds proletariāts, kā Supernetto, bet daudz neatpaliek. Bet, ja godīgi, es labāk iepērkoties sev apkārt redzu Maxima vai Supernetto publiku, nekā Stockman klientūru. Kopumā preces veikalā ir tādas pašas, kā pirms pieciem gadiem un ne ar ko daudz neatšķiras no Rimi vai citiem veikaliem.
Linknopel mani

Comments:
From:[info]polija
Date:25. Novembris 2018 - 20:03
(Link)
jums vēl ir supernetto? Te jau sen visi pārtaisīti par mini-rimi.

Es Maximu arī pāris gadus boikotēju, tad reizi pa reizei ieskrēju, bet nu negāju arī tādēļ, ka "tur nekā nav" (no tā ko pirku es). Respektīvi SN vienalga bija lētāk, bet, ja vajadzēja ko tādu, kas nebija SN, tad tas nebija arī Maximā..
Bet nu tgd no darba braucot regulēri sanāk iegriezt Maximā XX, jo Rimčikos (gan mazajos, gan parastajā svaigpiens (pērku bērnam) var būt, var nebūt, bet tajā Maximā vismaz kāds no veidiem ir vienmēr. Un tad jau pie tā viena piena var paķert arī vēl ko vajadzīgu..
[User Picture]
From:[info]kisswithafist
Date:25. Novembris 2018 - 21:29
(Link)
Ir diezgan daudz cilvēku, kas vienkārši nevar atļauties neiepirkties maksimā. Jā, ir super netto (nu jau arī tie ir pagātne), bet tur preču piedāvājums ir ierobežots, un ir lietas, ko tur vispār tā īsti nevar dabūt.

Paldies, idk, Providencei, ka es varu atļauties būt izvēlīga un neiet uz sava rajona mazo, smirdīgo Maximu, kur kvalitāte ir soso, bet rindas milzīgas.
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:25. Novembris 2018 - 21:47
(Link)
Jā, redzot pie Maximas kases cilvēku iepirkumu grozus tiešām ir redzams, ka ir daudz, kuri nevar tur neiepirkties. Muļķības. Ja tādi cilvēki eksistē, tad to ir ļoti maz. Un tie paši var izvēlēties citus iepirkšanās veidus. Kas tad tās ir par tādām īpašajām precēm, ko nevar dabūt Supernetto, bez kā mūsu īpašie sabiedrības locekļi nevar iztikt?
[User Picture]
From:[info]kisswithafist
Date:25. Novembris 2018 - 21:59
(Link)
Ar gaļas produktiem/zivīm tur bieži vien ir so so. Turklāt gaļa ir fasēta. Ja vajag mazāk, vai nu jāiet citur, vai jāpērk kaut kas stipri lētāks. Vairāk piemēru gan šobrīd nenosaukšu, jo visai labu laiku tur vairs neiepērkos (pārcēlos uz rajonu, kur nebija), bet laikos, kad tas bija tuvākais veikals, bieži bija sajūta, ka visu tur īsti nevar nopirkt, tāpat jāiet vēl kaut kur citur.
From:[info]polija
Date:26. Novembris 2018 - 07:22
(Link)
bet es nesaprotu, kur cepiens? Tu pats atzīsti, ka visi veikali ir vienādi. Visi būtu rīkojušies tāpat, kam es totāli piekrītu. Turklāt tā arī ir, ka Maxima jau neprojektēja to murgu, neizdomāja kā celt, utt. Viņi nomāja telpas. Ok - anchor nomnieks, bet tāpat. Imho teorētiski, ja nomā telpas, it kā var paļauties, ka reku projekts apstiprināts, visam jābūt ok, nevis, nezinu, jāiet pie būvniekiem, jāalgo savi eksperti, kuri visu līdz pēdējai skrūvītei pārbauda.
Ok, par signalizācijas ignore - jā. Šobrīd varbūt sabiedrība / veikali tam vairāk pievērš uzmanību, agrāk - nezinu, šaubos vai citā veikalu ķēdē veikalā atskanot signalizācijai, visi būtu pavadīti līdz durvīm..
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:26. Novembris 2018 - 10:04
(Link)
Nu, žēl, ka tu nesaproti, žēl.
Vari atcerēties ne tikai Maxima darbinieku rīcību pirms sabrukšanas, bet arī vadības ziņojumu pēc tās, arī tiesvedību par kompensāciju izmaksu. Nav būtiski, vai Rimi būtu rīkojušies tāpat, svarīgi ir, kā rīkojās Maxima un par to sabiedrībai ir jādod savs vērtējums. Sabiedrība arī to deva. Tas gan galīgi nav tāds, kādu gribētos. Tagad gan Maxima, gan Rimi, gan visi pārējie ir sapratuši, ka sabiedrībai tas nav būtiski, tātad viņi zinās, kā jārīkojas turpmāk. Līdz ar to, iespējamība, ka kaut kas uzkritīs uz galvas man ir tikai palielinājusies.
[User Picture]
From:[info]telefontubbie
Date:26. Novembris 2018 - 07:23
(Link)
Traģēdija notika daudzu problēmu - korupcijas/nolaidības/ātras peļņas u.t.t. dēļ.
Maximas gadījumā tas no tirgus varētu aiziet tikai tad, ja būtu kaut kāds viņu iekšējos standartos noteikts apgrozījuma kritums ilgstošā laika periodā, lai veikalu ķēde Latvijā taptu nerentabla un tā klapētos ciet.
Nebija jau īsti kopīgu nopietnu pasākumu tās veikalu ķēdes boikotam, cepiens feisbukā vai varbūt pieminēšana Panorāmā nevar sasniegt slāvus, pļavniekpurčīku/jelkādu bloķeņu lielo daļu iemītnieku, kuri lieto VK un skatās RU televīzijas šovus.

[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:26. Novembris 2018 - 09:43
(Link)
Mērķis nav panākt, lai Maxima pamet tirgu, mērķis ir, lai konkrētā veikalu ķēde vai cita iestāde, uzņēmums vai amatpersona labi sajūt sekas savām darbībām.

Es nelietoju feisbuku un neskatījos Panorāmu, bet pats sapratu, kas ir jādara. Manuprāt, tas ir pašsaprotami. Var rīkot arī visādas apmaksātas vai neapmaksātas kampaņas, bet, ja cilvēki nav gatavi rīkoties, tad tie nerīkosies. Un otrādi, ja būs vēlme, tad veidu, kā to izdarīt atradīs. Nav tās vēlmes vienkārši.
[User Picture]
From:[info]telefontubbie
Date:26. Novembris 2018 - 10:15
(Link)
Sovjetlaikos dzimušie nesaprot, kas tas ir, uzņemties atbildību. Jo visu viņu vietā izdara kāds cits.
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:26. Novembris 2018 - 10:54
(Link)
No otras pues, sojvetlaikos dzimušie vēl atceras, kā bija tad, kad veikalos preču nebija vispār un tagad runas, ka kāds nevar neiepirkties kādā veikalu ķēdē tāpēc, ka tur maltā gaļa ir vai nav fasēta ir ļoti tālu no realitātes, kāda bija padomju laikos. Vai arī kādam ir grūti pāriet pāri ielai un ieiet tajā otrā veikalā, jo tas ir pārāk tālu. Vēl relatīvi nesen cilvēki stundām gaidīja rindā, lai nopirktu vienkāršas t.sk. pārtikas preces. Tagad cilvēki ir ļoti izlutināti un pieraduši pie ērtībām, no kurām ne par ko nevēlas atteikties.
[User Picture]
From:[info]telefontubbie
Date:27. Novembris 2018 - 14:17
(Link)
Tas gan, veikali izlutina un tāpēc visu laiku tin ap pirkstu ar visādām "lojalitātes figņām, atlaidēm" Vinnētāji Soviet kaut kādā ziņā toreiz bija tie, kam bija vasarnīca ar dārzu vai māja (tad jau kādu vistu varēja arī turēt točna) un varēja vispār dažādot pārtiku no tā,ko izaudzē, kamēr tais veikalos ar rindām gaidīja, kad kaut ko "uzmetīs uz letes".