Viss ir labi un būs arvien labāk! - [entries|archive|friends|userinfo]
veed_logs

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| google komiks Nr.1 komiks Nr.2 ]

[12. Okt 2011|18:14]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Dienas šizofrēnijas deva:
http://bizness.delfi.lv/lauksaimnieciba/ek-parstave-latvija-sola-briseli-informet-par-zemnieku-neapmierinatibu-ar-tiesmaksajumiem.d?id=41140075

Latvijas zemnieki Rīgā protestē pret negodīgajiem tiešajiem maksājumiem zemniekiem. Protestē ar plakātiem angļu valodā vēršoties pret vietējiem vagariem - latviešiem (Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā). Vagari laipni atbild par kungu nostāju - neko jūs nedabūsiet! Protestētāji baro garāmgājējus ar pašu audzētiem ābolīšiem.

Diez kāds eirofīls vispār ir mēģinājis sniegt argumentus, kāpēc ir jāveic šādi tirgus kropļojumi ar tik klaji negodīgiem tiešajiem maksājumiem? Gribētu paskatīties šādus argumentus.



Smuka karikatūra. Starp citu jau visai veca. Nezinu, cik tieši, bet kādi ~10 gadi varētu jau būt.
Linknopel mani

Comments:
From:[info]fedrs
Date:12. Oktobris 2011 - 19:43
(Link)
Izskatās pēc Induļa Bērziņa.
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:12. Oktobris 2011 - 19:53
(Link)
nu, viens variants ir tāds, ka tupie bauri nemāk ar tādu naudas kaudzi apieties. Notrieks maukās un šņabī, kas tad zemniekus nepazīst.
From:[info]ritvars
Date:12. Oktobris 2011 - 21:20
(Link)
Senāka: van der Stulbs un Indulis Bērziņš par ārlietu ministru bija senāk.
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:13. Oktobris 2011 - 11:18
(Link)
Vispār jau jābrīnās, kāpēc ar valstiņu, kuras pastāvēšana iespējama, tikai parazitējot uz ES valstu iemaksātā rēķina, vispār kāds runā un ko skaidro. Labi audzināti tie eiropieši, pieklājīgi.
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:13. Oktobris 2011 - 21:59
(Link)
Tavuprāt Latvija pastāv mazāk kā 10 gadus?

Labi audzinātie rietumeiropieši godīgas konkurences apstākļos ļoti ātri zaudētu savu labklājību. Kaut vai tiem pašiem austrumeiropiešiem. Un ne tikai lauksaimniecībā. Diemžēl godīga konkurence pašreizējos apstākļos ir gandrīz neiespējama.
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:14. Oktobris 2011 - 06:42
(Link)
Nuss, pirmo 10 gadu uzdzīvē, tērējot krievu laika mantojumu, neredzu nekādu tautsaimniecisku nopelnu. Bet šobrīd 80% no lauksaimniecības ieņēmumiem veido ES pabalsti, tb bez tiem te vispār nekā nebūtu. Tā kā jāpriecājas, ka citas valstis mūs te baro, kaut Latvijas devums kopējā katlā ir daudz mazāks, par to ko saņem. Tas, ka bāleliņi visai sistemātiski darījuši daudz, lai nabagu pabalsti būtu vēl mazāki, tas cits stāsts, jo es par to, ka ubagam nav nekādu tiesību, līūdzot žēlastības dāvanas, diktēt, cik un kā viņam tai cepurē jāmet.

Rietumeiropiešus austrumeiropiešu konkurence uztrauc tikpat mazā mērā kā Kolumbijas banānu audzētājus uztrauc Somijas konkurence.
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:14. Oktobris 2011 - 18:21
(Link)
Ja tu saki, ka Latvijā 80% no lauksaimniecības ieņēmumiem veido ES pabalsti, tad cik, tavuprāt, šis procents ir Rietumeiropā? 180%?

Noņem visus pabalstus visiem, likvidē protekcionismu Rietumeiropā un paskatīsimies, kurš kuru izkonkurēs. Pat neskatoties uz to, ka pamatlīdzekļu apjoms Rietumos ir stipri lielāks.

Cita jautājums, ka brīvā tirgū Eiropu izkonkurēs citas pasaules daļas, bet tas jau ir cits jautājums.
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:14. Oktobris 2011 - 19:10
(Link)
Jau 1908. gadā prof. Balodis pierādīja, ka kā lauksaimniecības zeme Latvija nav un nebūs konkurētspējīga. Praktiski visas lauksaimniecības kultūras šajos platuma grādos ar šādu vasaras ilgumu dos mazākas ražas uz hektāru, govīm būs mazāk piena un tas būs liesāks, gaļas lopu audzēšanas pašizmaksa būs lielāka, nekā zemēs, kas vairāk uz dienvidiem. Kā lauksaimniecības zeme Latvija nav konkurētspējīga, jo vasaras gluži vienkārši pārāk īsas un mitras. Līdz ar to vienīgās jomas mūsdienu pasaulē, kurās mēs varam gūt kādus panākumus, ir tās, kur ir nepieciešami nevis lieli resursi (kuru mums nav), bet gan prāts un attapība (ko varam iegūt, ieguldot izglītībā), t.i., zinātne, vieglā rūpniecība. Bāleliņi Balodi izsmēja un šim nācās emigrēt uz Vāciju, kur viņu nezin kāpēc uzņēma atplestām rokām un uzticēja karā sagrautās Vācijas tautsaimniecības atjaunošanu, ar ko viņš spīdoši tika galā. Savukārt bāleliņi te tērēja valsts valūtas rezerves, lai uzpirktu no zemniekiem bekonu par 3 Ls/kg un pārdotu Londonas biržā par 1 Ls/kg, jo kaut kā jau tos konkurēt nespējīgo lauksaimniecību balstīt vajadzēja, kaut uz pilsētu rēķina, jo kaut kā mītu par zemnieku tautu un valsti uzturēt vajadzēja. Bet mīts ir mīts - no tā nepaēdīsi, - tāpēc te vienmēr būs Dieva aizmirsta vīžu pinēju zeme, kamēr ļautiņi neapjēgs, ka nav vairs 19. gadsimts, kad no rudziem un kāļiem varēja pārtikt, ko pašu vajadzībām pāris piemājas lauciņos ar mokām izaudzēja.
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:17. Oktobris 2011 - 19:29
(Link)
Ar lauksaimniecību puslīdz nopietnā līmenī nodarbojas ļoti neliela sabiedrības daļa, tāpēc satraukties, ka visa valsts ekonomika būs balstīta tikai uz lauksaimniecību ir nevietā.

Jā, tas ir fakts, ka Latvijā klimats neļauj iegūt tādas ražas, kā, piemēram, subtropos, taču Latvijai vienmēr būs transporta izmaksu priekšrocība attiecībā uz vietējo tirgu un tirgu, kas atrodas uz Ziemeļiem. Un, ja vēl izdotos pārliecināt tuvākos kaimiņus, ka tiem nevajag nodarboties ar lauksaimniecību, jo tā ir "vīžu pinēju un nabagu" nodarbe, tad tirgus jūtami paplašinātos. Tā, kā tas, piemēram, ir noticis ar cukura nozari Latvijā. Cukuru neražojam, cukurbietes neaudzējam. Bet stulbeņi leiši, poļi un dāņi to dara. A mēs gudrinieki no viņiem to cukuru nopērkam veikalā uz ko tie visi "muļķi" nopelna. Tas nekas, ka visi zina, ka cukuru izdevīgāk ir iegūt no cukurniedrēm un importēt no siltākām zemēm. Eiropas Savienībā, redz, var pelnīt arī ar cukurbiešu cukuru.

Sākotnējais ieraksts jau bija par to, ka tiešo maksājumu sadale ir negodīga. Tā tāda tiešām ir. Nezinu, kas te ir par ko strīdēties. Kāpēc ir jāaizliedz lauksaimniekiem konkurēt godīgā konkurences cīņā? Ja jau Latvija un latvieši būtu tik nespējīgi konkurēt, tad te neviens vairs nenodarbotos ar lauksaimniecību. Tirgus taču noliktu visu savās vietās. Bet tomēr lauksaimniecība vēl nav pilnībā iznīcināta. Tas, ka šobrīd lauksaimniecībā ir maza peļņa ir vairāk saistīts ar negodīgo konkurenci, nevis ar Latvijas klimatu.

Par ko tev ir tāds prieks, ka šī Latvijas tautsaimniecības daļa tiek grauta es nezinu. Nē, nopietni, es tevi vienkārši nesaprotu.