24 October 2009 @ 07:07 pm
Karogs  
Izlasīju ziņu, ka žurnālam Karogs vairs nedos KKF finansējumu un "VKKF direktors Edgars Vērpe norādīja, ka lēmums nepiešķirt finansējumu “Karoga” izdošanai bijusi “nozares izšķiršanās”.

No vienas puses es saprotu šo lēmumu, jo Karoga rakstu kvalitāte tiešām bija zemā līmenī. Taču no otras - Latvijā vispār ir ļoti, ļoti maz labu rakstu par literatūru. Tāpēc, man šķiet, ka Karogam bija labas iespējas un tad, kad Kolmane kļuva par redaktori, viņai jau no sākuma vajadzēja atšauties no visādiem oldskūliem - bankovskiem un bereļiem,kā arī no filoloģijas studentiem, kuru rakstīšanas kvalitāte kopumā ir drausmīga. Protams, vairāk vajadzēja rediģēt materiālu, biežāk atmest un pašai meklēt talantīgus rakstītājus. Domāju, ka to joprojām var izdarīt un Karogu beidzot padarīt par vienīgo normālo laikmetīgas literatūras izdevumu Latvijā. Un kļūt nedaudz līdzīgam Kentauram - tas arī ir izdevums, kur gribētos augstāku kvalitāti, taču vienalga - tas joprojām ir teju vai vienīgais regulāri iznākošais žurnāls Latvijā, kur ir humanitārajiem iespējams publicēt normāla garuma un sarežģītības tekstus, īpaši nedomājot par 'vidējo lasītāju'.

Pieņemsim, ka ir krīze un tiešām vajag izšķirties - nafig Karogu. Taču tādā gadījumā, manuprāt, ir nepieciešama samērība un vajadzētu izvērtēt arī citus pieteikumus šajā pat gaismā. Varbūt, ja būtu striktāki vērtētāji, tad varētu atrast naudu vecākajam literatūras žurnālam Latvijā. Varbūt arī nopietnāk izvērtēt žurnāla koncepciju, kas nav īsti dzīvotspējīgs.

Piemēram, man nav skaidrs, kāpēc nav bijusi izšķiršanās par mākslas žurnāliem? - joprojām iznāks divi mākslas žurnāli - Studija un Māksla plus. (6000ls + 18000 ls). Kāpēc naudu ir jādod tādai komercpopsai kā Rīgas Laiks? (7500ls) - tas nav specifisks žurnāls un, godīgi sakot, daudzi raksti, intervijas (nemaz nerunājot par CD un grāmatu apskatiem) saturiski ir nejēdzīgi - vienīgais, kas tos glābj, ir laba redakcija. Rīgas Laiks ir pārāk ilgi aizsēdējies kaut kādā apgaismības dialektikas posmā - tipa, pabraukāt apkārt, pameditēt un nodot tālāk vietējiem savus (arī mentālo) ceļojumu aprakstus. Nu nezinu... Kāpēc ir jādod Šteimanei nauda, lai izdotu sviestaino avīželi 'Kultūras forums'? (5000ls) Tālāk - R. Šorno projekts "Kā kļūt par latvieti?" (1000ls) - cik esmu dzirdējis, tad ļoti zema līmeņa performance - gan idejiski, gan arī izpildījuma ziņā. Turklāt man nav skaidrs, kāpēc ir jāizgāž 1000ls par tādu sūdu? (materiālās izmaksas noteikti ir zem 100ls, nedaudz īrei un viss. Šādu pasākumu mierīgi var uzrīkot par pārsimts latiem un arī tad es jautātu par šāda sviesta nepieciešamību publiskajai videi.)

Kāpēc tiesātais par kukuļņemšanu Jānis Lejnieks nav diskvalificēts no kultūras institūcijām? (Izstāde utml par Modri Ģelzi - 900+1500ls) - šo aspektu, godīgi sakot, es nesaprotu - būtu tikai normāli, ja šādi cilvēki, kas ir sasmērējušies, tiktu nafig mesti ārā no publicitātes (tas pats attiecas arī uz Pēteri Bankovski, kas izkrāpa 500000ls (otkats ziedonim un pārējiem bija 60000ls) no kultūras fonda ar savām mājas tirgošanas mahinācijām. Ja jau viņam bija pietiekami bieza āda, lai publiskotos, tad institūcijām vajadzēja nepieņemt viņa pakalpojumus - lai nosmok ar izkrāpto naudu.)

Turklāt, ir skaidrs, ka medijiem ir vairāk uzmanības jāpievērš paša Vērpes interešu konfliktam. Nu nav tas normāli, ka nozarē, kur darbojas viņa ģimene, nav nepieciešamas tādas izšķiršanās, kā bija ar Karogu.
 
 
( Post a new comment )
[info]antons_v on October 24th, 2009 - 07:54 pm
Varēji norādīt par kuru no diviem Bankovskiem ir runa. Pretenzijas vairāk varētu izvirzīt Pētera teorētiskajām (?) pozīcijām, kuras viņš pats sauc par konservatīvām, bet ne Paulam.

Piekrītu par Karoga kā tāda nepieciešamību, kaut pašam nekad nav bijusi vēlēšanās to lasīt.

Par Rīgas Laiku piekrītu - viņiem kā intelekutālā gala komercpopsai (ļoti trāpīgs, starp citu, apzīmējums) finansējums būtu jāspēj atrast pašiem.

"Kultūras forumu" pēdējo reizi lasīju pirms diviem gadiem. Koumpā vispār esmu izšķirstījis labi ja 3 numurus, jo kādreiz vecos dalīja par brīvu. Kaut kā nevelk. But maybe its just me, tāpēc manu viedokli var droši ignorēt.

"Kā kļūt par Latvieti?", manuprāt, ir tīra spekulācija uz nacionālajām jūtām. Un konceptuāli arī pilnīgi garām, jo normāls latvietis par savu latvietību valsts grantu nesaņem, tieši otrādi - viņš maksā nodokļus un tiek iz valsts pists tā, ka par maz nebūs. Tāpēc, ja džeks tiešām grib kļūt par latvieti, tad lai tiek pats ar sevi skaidrībā. Un lai pierod pie eksistenciālajām grūtībām, because that's the Latvian way :)))))

Leinieku patriekt nahuj.
(Reply) (Thread) (Link)
kants[info]kants on October 24th, 2009 - 08:07 pm
par kultūras forumu tiešām esmu dziļā neizpratnē - kaut kāds relikts. kāpēc šie izdevumi nepāriet uz digitālo vidi? būtu vairāk naudas kvalitātei. bet nē - ražo savu makulatūru.
tai pat laikā rīgas laikam man nav žēl savas nodokļu naudas - lai būtu kultūras izdevums, nav taču uzreiz jākļūst par baigajiem margināļiem, kas savu nespēju uzrunāt lasītājus maskē ar ne-komerciālisma retoriku.
a rūda performance ir vienīgais no visa minētā, kas normāli izpaudās medijos, nesot kultūru tuvāk tautai un liekot domāt par latvietības jēdziena konstruēto dabu, lūk, tieši vieņiem vajadzētu nevis 1000, bet 2000 iedot.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on October 24th, 2009 - 08:19 pm
Nezinu, vai varu piekrist par RL. Skaidrs, ka kultūru tuvāk tautai labāk varētu pienest, piem., Privātā dzīve. Taču RL raksti ir parasta publicistika.
Attiecībā uz performanci. Es vnk. atsaucos uz cilvēkiem, kas to redzēja - bija diezgan liels sūds. Turklāt ideja par latvietību ir ļoti vienkārša un nekāda ideja. Turklāt neorģināla + šādas performances izmaksas NAV 1000ls.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
kants[info]kants on October 24th, 2009 - 08:23 pm
nespriežu, pats neredzēju. performance bija tikai noslēgums, projekts ilga vairākus mēnešus ar dažādām aktivitātēm, sliktākajā gadījumā, ja performance neapmierina izsmalcinātās publikas augstās prasības, nman nauda aiziet muzejam, kas ir labi, un, lūk, iedegas dikusija vadošo intelektuāļu starpā :p
(Reply) (Parent) (Link)
thel[info]thel on October 24th, 2009 - 08:16 pm
Protams, drīzāk jau par Pēteri.. (manuprāt, Pauls un noteikta pozīcija ir oksimorons :))
Nu forums ir diezgan sviestains - vnk. nekāds. Pat par brīvu man nekad nav bijusi vēlme lasīt.
Bet Lejnieks - nesaprotu, kāpēc viņu nevar izmest nafig no visurienes, citādāk ir ielīdis visādās institūcijās. Man ir vienalga, cik viņš ir labs speciālists - na*** un viss. Piem., protams, citos mērogos, visiem bija po**, cik Heidegers ir labs filozofs - bija izdarījis kļūdu un pasūtīja viņu prom no visām institūcijām - lai sēž kalnu būdā un meditē.
(Reply) (Parent) (Link)
eslijs[info]eslijs on October 25th, 2009 - 02:55 am
Piekrītu, un varu tikai teikt to, ko esmu teicis citiem šeit rakstošajiem - šādus tekstu ir jāpublisko un jāsūta kā oficiālas vēstules, kā arī jāliek avīzēs, internetā utt. Un jāvāc paraksti zem šādām vēstulēm - būs un es pat varu derēt - ka būs pat daudzi, kas parakstīs!
Bļin, protams, piemēram, kāpēc vajag divus mākslas žurnālus? Baumo arī par Vērpes 1500 algu! Nu, bļin...
(Reply) (Link)
helvetica[info]helvetica on October 25th, 2009 - 09:09 am
Dizaina Studija tiek samazināta vēl uz pusi (tb. tagad 1/4 no sākuma formāta), lielāko resursu daļu koncentrējot uz web versiju (ko jau sen visiem žurnāliem un laikrakstiem vajadzēja darīt ātrāk!!!!)

Studija un Māksla+ vienlaicīgi ir perversija. trešais izdevums vēl sanāk Kultūras Fōrums, kas, manuprāt, ir viens no interesantākajiem, taču viņu senilais formāts un sajātā pieejamība netā padara to ļoti nepievilcīgu lietošanai un attiecīgi, vismaz no manas puses tiek lietots tad, kad 'gadās' vai arī pie stenda Narvesenā izšķirstīts (ņemot vērā, ka LV ir (bija) specializēti mākslas, mūzikas, teātra, kīnō izdevumi, tad vienai visaptverošu info rakstošai avīzei butu bijis kaut kā precīzāk jāspecificē savu misiju/nišu/mērķauditoriju - ja parastais mirstīgais, tad kas tiek darīts, lai to "uzrunātu" u.tml.)

Karogam būtu bijis ļoti, ļoti nopietni jāmainās. bet klapēt to ciet gan ir muļķīgi (tad jau labāk DS deletēt, tā kā dizaineri un diz. interesentu loks lieto pavisam citus medijus un info kanālus...)

Rīgas Laiks varētu but kā tāda savdabīga, personalizēta kultūrtradīcija. nezinu, RL visu savu naudu saņem no KKF? nē taču..
Kentrauram būtu jākļūst, nu, tādam simpātiskākam. Saturs ie viens no interesantākajiem, formāts tāds senils un garlaicīgs.

vēl jau paliek Mūzikas Saules un Kino raksti un teātra vēstnesis u.tml., tikai man nav ne jausmas, kādas ir viņu attiecības ar KKF.


p.s. manuprāt ļoti lielu naudiņu varēja ietaupīt atsakoties no tās sūda Venēcijas biennāles, jo uztaisīt divu ārtistu personālizstādi pa 70 000 Ls ir ļoti nesaprātīgi (pa tādu naudu mierīgi varēja sarīkot viņu abu personālizstādes kādās 4 lielās galvaspilsētās tāpat vien), tiesa, tur klāt vēl jāpieskaita visa tā akadēmisko un publicistisko tūristu varza, kas paprasīja un saņēma "radošā ceļojuma" stīpu uz VB, kā rezultātā vasaras vidū pilnas avīzes bija ar īsiem celojuma aprakstiem "Ko es redzēju VB un kas man patika". useless
(Reply) (Link)
džozija[info]josie on October 25th, 2009 - 12:20 pm
Es nesaprotu, kā Kultūras Forums ar šķietami tādu jēdzīgu sievieti kā I. Šteimane priekšgalā, kura, manuprāt, vispār ir viena no retajām, kas prot uzrakstīt recenziju par laikmetīgo mākslu, vispār var eksistēt tādā senilā formātā - kā jau šeit tika norādīts. Viņi veselu atvērumu velta izstāžu laikiem, vietām un datumiem, kas tikpat labi viss pieejams inetā. Man jau šķiet, ka mūsdienās pat pensionārs to prot atrast. Un vēl tās smieklīgās veselās lapaspuses saucamās lmāsa jeb Latvijas Mākslinieku saveinības aktivitātēm veltītās ar nofotografētiem māksliniekiem, melnbaltās bildes pa visu A3 - vnk smieklīgi. Vecā Literatūra un Māksla šai ziņā bija daudz saistošāka.

Par DS arī piekrītu helveticai. Man jau šķiet, ka tas info, kas tur tiek piedāvāts, ir tik šķidrs un nederīgs. Kāpēc tērēt papīru?

Par RL gan thelam nepiekrītu, jo man šķiet viņiem izaugusi diezgan pamatīga auditorija, pie kuras nepieder tikai t.s. intelektuaļi. Un tas lielā mērā attaisno viņu pastāvēšanu. Aprakstoši raksti par Dekartu vai Nīči, saprotamā valodā - kādam ikdienas pilsonim, kurš strādā par apsargu būdiņā, tas var būt noderīgi un vajadzīgi. Protams, protams,tur būtu pie daudz kā piesieties ...

Mākslu + jau sen nelasu. Vispār nezinu, kurš to vairs lasa un nesaprotu vispār, kāpēc šādam izdevumam vēl atvēl naudu.
Par Studiju neizteikšos. Negribas bojāt savu rītu.
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on October 25th, 2009 - 01:09 pm
Jā, labi, ka bija atgādinājums par Venēciju. Tas vispār ir kaut kāds Demakovas laika relikts, ka kultūra nozīmē prezentēšanos tusiņos. No šāda pasākuma, manuprāt, krīzes laikā tiešām bija jāatsakās - domāju, ka cilvēki saprastu. Citādi izskatās, ka nabaga bauri sagrabinājuši kapeikas, lai iedzertu vīnu un spētu atrasties tuvumā normāliem mākslas pasaules darboņiem. Lūk, te nu tiešām pie 100000 ls mierīgi varētu ietaupīt.

Par Rīgas laiku. Nu nezinu, vai ir nepieciešams viņus atbalstīt. Jau teicu, ka tā ir vnk. publicistika bez īpašas pievienotās vērtības. (Protams, ir jau noteikta kultūras daļa, bet Karogs jau arī) Iespējams, ka dažkārt to ir interesanti palasīt, taču uzskatu, ka krīzes laikā ir nopietnāk jāizvērtē prioritātes. Domāju, ka jādod nauda nozaru žurnāliem, kas attiecas uz specifisku jomu. Savukārt par Rīgas laiku lai balso ar saviem maciņiem - ja saturs ir pietiekami aizraujošs.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
helvetica[info]helvetica on October 25th, 2009 - 03:34 pm
par RL nepiekrītu. manuprāt ar savu ilgo darbošanos un visnotaļ specifisko saturu (lai arī - dļa zināšanām tur tiesam nekā parasti nav) un tā formātu, ir vērts saglabāt kā saavdabīgu fenomenu. cik es saprotu, tad KKF nauda nav VISA nauda, kas nepieciešama RL uzturēšanai, bet gan tikai daļa, which is ok with me...
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on October 25th, 2009 - 04:54 pm
Lai ir tas RL kā fenomens. Nu un? - Karogs arī tāds ir un vēl visādi citādi izdevumi, kas arī ir fenomeni ar specifisku saturu (piem., privātā dzīve). RL lai iet pie Liepinieka naudiņu nolūgties, bļ..
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
helvetica[info]helvetica on October 25th, 2009 - 08:01 pm
muļķības! RL lasa ne tikai tie, kas paši tur publicējas (atšķirībā, piemēram, no karoga u.tml.), 'parastajam mirstīgajam' šis izdevums asociējas ar kaut ko intelektuālu un oriģinālu, taču vienlaicīggi arī saprotamu, kamdēļ tiešām daudz 'parasto' cilvēku to lasa (pat ja ne vienmēr pērk..)
lai gan ieteikums par Liepnieka fondiem vietā, hehe
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on October 25th, 2009 - 10:21 pm
Tādā gadījumā vajadzētu izvērtēt, cik daudz lasa to un to un proporcionāli piedāvāt finansējumu? - paredzu, ka tādā gadījumā manis minētā Privātā Dzīve iegūs vislielāko atbalstu. Tas, ka RL kādam asociējas ar kaut ko.. nu un? Varbūt daudziem 'mirstīgajiem' šķiet, ka Rīgas sargi ir lielisks 'Holivudas' kino. Tas joprojām nenozīmē, ka valstij ir jāatbalsta šāds kino.

Ja būtu treknie gadi (ka tik dažs labs no RL nebija pietuvināts politiķiem tajā laikā - sevišķi saistībā ar kultūras jomu kā 'padomnieki'? - tad lai paši izstrebj savārīto putru bez fondu atbalsta), tad man pa lielam būtu po**. Taču,ja iztrūkst naudas, pat tad nozares žurnālam ir jābūt prioritāram pār popsu.
(Reply) (Parent) (Link)