telefontubbie ([info]telefontubbie) rakstīja,
@ 2016-06-30 09:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Interesanti, kā cilvēki dzīvo Valkā/Valgā. Vienmēr interesējis, kā tas ir, kad ej pa ielu un - hujakš - apkārt pēkšņi runā ne tikai krieviski, bet arī igauniski. Ka sīkie augot domā, kur būtu foršāk dzīvot - Valkā vai Valgā vai tomēr Rīgā un kur studēt tālāk - Valmierā vai Tartu. Valkā/Valgā nekad netrūkst saldējuma (:D). Vai igauņi Valku sauc par Svalku? Ja kaut kāda huiņa notiek ielās un policisti ķersta igauņus vai otrādāk - igauņi ķersta latviešus? Un kāpēc tur nav metāla festivāls, kur uzstātos gan latvieši, gan igauņi un krievi? Kāpēc dvīņu pilsēta nav kā superstilīga tūrisma vieta,bet gan klusa province? Vai tur baikeri draudzējas vai ienīst viens otru (Valgā ir baikeru klubs)? :D Ak dievs, kur nu vēl Tinderis, kas rāda gaļas gabalus tuvāko daždesmit vai simt metru rādiusā!


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kautskis
2016-06-30 10:47 (saite)
Es gan nedzīvoju Valkā, bet Valmiera jau ir nieka 50km attālumā, un līdz pat kādiem 16 gadiem Igaunijā es biju bijis biežāk, nekā Rīgā. Igaunija, protams, šķita foršāka, jo tur bija citādi -- tur bija salmiņi (tie tur cepumi, ko tagad tirgo 250g kārbās ar psihotisku zaķi virsū, bet bērnībā tirgoja, šķiet, vismaz kilogramīgās kastēs, greznotās ar kviešu vārpu). Tur bija marmelāde tūbiņās, košļājamā gumija ar ievārījumu vidū un limonāde. Un pat skolas formas viņiem bija smukākas, turklāt skolā katrā klasē bija pa vienam-diviem pižōniem, kas formu bija nopirkuši nevis Latvijā, bet Igaunijā (pieņemu, ka Valkā šis īpatsvars bija vēl lielāks). Vēl Valgā biežāk varēja dabūt desu.

Pēc tam Valga kļuva par izteikti pragmatisku iepirkšanās vietu -- tur bija lētāks cukurs, un mans brālēns dzina kandžu. Tagad būtībā vienīgā lieta, ko es nopērku Valgā (un es tur joprojām esmu vismaz reizi divos mēnešos), ir tie paši salmiņi. Visu pārējo var dabūt te, un vispār salmiņus it kā arī -- bet te viņi ir pārfasēti mazās plastmasas kastītēs, izpaliek tā neiedomājamā laime, kad tev priekšā ir vesela kārba un tu vari grābt, un ķeksēt laukā, un skrimšķināt, cik ādā lien.

Tā igauņu valoda vienmēr tika uztverta kā pašsaprotama lieta, vēl jo vairāk tāpēc, ka ļoti ilgu laiku tā vienkārši ejot pa ielu pēkšņi ieiet Igaunijā nevarēja, vajadzēja piestāt un uzrādīt dokumentus. Pirms Valgā uzradās ķēdes veikali (divi no tiem ir tieši pie robežas), apsviedīgie igauņu veikalnieki brīžam pat skatlogos rakstīja uzrakstus divās valodās. Un dažviet pārdevēji bija bilingvāli (tas ir, latvieši, kas iemācījušies igauniski, otrādi ne.)

Starp citu, arī Valkā ķēdes veikals Mego uzcelts pavisam netālu no robežas. Uz Valku igauņi brauc pēc alkohola un cigaretēm.

Valkai/Valgai kļūt par tūrisma vietu traucē tas, ka tur nekā tāda ievērības cienīga nav, un tas novelty -- re, šitai mazajai ieliņai otrā galā ir cita valsts -- ātri pāriet. Taču viņa noteikti ir ļoti jauka vieta, kur piestāt pa ceļam uz Tērbatu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]telefontubbie
2016-06-30 12:28 (saite)
Labs. :D
Pilnīgi sagribējās redzēt to zaķi, kā sauc tos salmiņus/cepumus? :D
Nākošgad tur paies nieka 10 gadi, kopš vairs nav robežkontroles punkts...Alkoholisms laikam tur iet uz urrā, ja jau ziņās raksta, ka igauņi taisa vaļā bodītes Valkā pašiem priekš sevis, lai mazāk nodokļi būtu jāmaksā.
Draugs dīc, ka grib stopēt uz Valku, bet nav īsti idejas, ko tur darīt. Stacijas vecā depo daļa jau izbradāta (Valgas pusē),pamestas ēciņas arīdzan, pilsētiņa pie Zāģezera arī. Lai gan pie paša ezera tā arī nav būts nekad. Liekas, ka kaut kad meklējām Valgā vietu, kur iedzert, bet nekas lāgā neatradās, jo tur bija vai nu kaut kāds fancy ass iestādījums, vai nu pēc skata tādi ūķi, kur izskatījās ka drīzāk pa muti var dabūt.
Google maps rāda, ka Valkā esot no-name bezķēdes grāmatnīca, bet man nav ne jausmas, vai tā vieta vēl strādā? Tās no-name grāmatnīcas latvijā ir milzīgs retums, zinu pagaidām, ka Carnikavā ir viena. Parasti tādās var nopirkt grāmatas, kuras ķēdes veikalos izpirktas pirms miljons gadiem.

https://www.google.lv/maps/uv?hl=en&pb=!1s0x46eba3cb169ef0bd:0xced875533c11ef83!2m5!2m2!1i80!2i80!3m1!2i100!3m1!7e115!4s/maps/place/skapic%2Bsia%2Bgramatnica/@57.7752216,26.0168664,3a,75y,261.1h,90t/data%3D*213m4*211e1*213m2*211sPSde_W18fNs6gTa9hJ9FHg*212e0*214m2*213m1*211s0x0:0xced875533c11ef83!5sskapic+sia+gramatnica+-+Google+Search&imagekey=!1e2!2sPSde_W18fNs6gTa9hJ9FHg&sa=X&ved=0ahUKEwi6gvCXs8_NAhUGjSwKHZTLC9YQpx8IZTAJ

Varbūt 2017.gadā tur būs liela un smieklīga zaļumballe, pilsētas svētki. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kautskis
2016-06-30 14:22 (saite)
Salmiņiem virsū rakstīts "Magus kõrsik", bet mans plašais igaunisko paziņu loks apgalvo, ka vispār viņus saucot kõrsikud. Kõrsik esot vienskaitlī, kā krieviski "Sladkaja solomka".

Valkā/Valgā arī nekas daudz nav jādara, tur var mierīgi sēdēt dīķa krastā un grauzt salmiņus, nekur nav jāiet. Starp citu, Valkas puses stacija ir daudz iespaidīgāka par to, kas Valgā, tikai pamesta. Taču ļoti labā stāvoklī priekš pamestas stacijas.

Ja ļoti nemaldos, no-name grāmatnīca tur joprojām ir, papildināta ar no-name kancelejas precēm. Vēl viena no-name ir Smiltenē akurāt pie centrālā laukuma, ar visu no-name noformējumu "Grāmatas". Var taisīt no-name grāmatnīcu tūri pa Ziemeļlatviju :)

Ar sabiedrisko ēdināšanu un dzirdināšanu tur gan ir, kā ir. Latvijas laukos "aizejam iedzert" nozīmē "paņemam dvuļu un piesēžam kādā gleznā stūrītī", un tā vien šķiet, ka Igaunijas pusē ir apmēram tas pats. Toties -- še jau veidojas maršruts -- Strenčos ir līdz sajūsmai autentiska deviņdesmit otrā gada ēdnīca, ar visu uzprišināto padomjlaiku interjēru, divkasetnieku ar nokabinātām tumbām un, protams, pareizu ēdienkarti, karbonādes, miltu mērces, etiķaini kāposti, tādas lietas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]telefontubbie
2016-07-01 18:08 (saite)
Pie tā dīķa esmu dzērusi ķiršu alu vai kaut kādu sidru. :D
Paskatījos Valkas stacijas fočenes, pavisam aizmirsu, ka Valkai bija sava stacija kādreiz.
Labs, paldies par informāciju! Strenčos kur ir tā ēdnīca? Izklausās pēc sūras eksotikas. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lenorad
2016-06-30 11:40 (saite)
Tik daudz jautājumu! :D
Lika pasmieties :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]telefontubbie
2016-06-30 12:45 (saite)
Tie jautājumi rodas dabiski. :D Tur esmu bijusi vien divas reizes, bet tāpat nevar takš "iebraukt", kā tur dzīvo vietējie. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?