svesinieks ([info]svesinieks) rakstīja,
@ 2016-05-15 21:33:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Laikmetīgās kultūras kritika.

Nez Latvijas hip hop ļaudis paši raksta savus tekstus. Nu labi, pa lielam jau noteikti, ka jā. Bet man ir tik grūti iztēloties kā Gacho, var sarakstīt tekstus savam pēdējam albumam. Spriežot pēc intervijām un iepriekšējiem skaņdarbiem, man šķiet, ka "stampā grīdu" vai "houte couture" bija Gata intelektuālā apogeja, bet pēdējā relīze ir leģitīmi spēcīga, kas vedina uz pārdomām. Viens varbūt viņš izmanto ghost writeri(-us), bet tas variants ir neinteresants, un nav tālākas apspriešanas vērts.

Pieņemot, ka tekstu viņš saraksta pats, gribās domāt, ka nav jābūt gudrās skolās mācītam, vai vispār jābūt cik necik aptēstam (nu kaut vai tik daudz, lai neaicinātu kaimiņu uz dueli, vai nerakstītu "mans velo mani aiznes un kopi tik atskatās") lai uzrajstītu kaut ko labu un veiksmīgām atskaņām pilnu, simbolisku un sociāli aktuālu.

Otrs šāds fenomens ir Fiņķis, kur par spīti tam ka atstāj intelektuāli izaicināta vīra iespaidu, ir spējīgs uz asprātīgiem un apbrīnojami veiksmīgiem tekstiem.

Gtibās domāt, ka labu tekatu var ne tikai radīt tīri ar savu kapacitāti, bet aizgūt vai nojaust kādā metafiziskā līmenī. Šī ideja priecē daudz vairāk, kā ghoswriteru variants.

Gandrīz romantiski. Urbānais tīnis, kas apbružājies pa ballītēm un nopelnījis mazliet naudas apjauš laika skaudro plūdumu un pusapziņas stāvoklī pierakstījis par laika smiltīm un kapraci, kas neglābji atnāks.

Vēl jau es iespējams nenovērtēju Gaco intelektu pirms tam, vai atī pārvērtēju viņa pēdējo devumu. Bet man jau liekas, ka tiešām ir negaidīti labs.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]helvetica
2016-05-15 21:51 (saite)
Aizdomīgi.. Gačo tvīti'n'FB teksti ir ar šausmīgām kļūdām; nu, tādām, kādas ir, kad nezina, nevis kļūdās..

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]svesinieks
2016-05-16 00:14 (saite)
Vai ne?! Arī tagad pēc mesas relīzes viņam bija intervija kur viņš pateica neko, pārsvarā runājot vienkāršos paplašinātos teikumos.

Ghostwriteri, līdz ar to, šķiet, ir ticamāks variants, bet vienalga doma, par to, ka pastāv tāds stāvoklis, kur arī nemācīti vīri var iestrēbt no mācīto vīru kausa, šķiet, burvīga.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Anonīms)
2016-05-15 22:12 (saite)

es pieļauju domu, ka kāds viņam palīdz salipināt frāzes padarot tās mazāk greizas, skanīgākas, piešķirot mazliet vairāk jēgas utml.
vienlaikus, neizslēdzu arī iespēju, ka ilgāku laiku darot, var tak arī kaut ko beidzot sākt saprast un iemācīties, vai ne?
vēl man novērojums, kad man ir bijusi iespēja pavērot tādu vidusmēra hip hop klausītāju, nelikās, ka klausītājs īsti spēj novērtēt izpildītāja līmeni. nespēj nolasīt un saprast atšķirību valodas un idejas līmenī, nestrādā tas uz viņiem. ir tikai " forši- neforši, līp - nelīp "

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]svesinieks
2016-05-16 00:27 (saite)
Man šķiet, ka cik dažāds ir lv hip-hops, tik dažādi ir tā klausītāji. Ir ļaudis, kas ar dažādu kvalitātes pakāpi, skaita seklas, lai arī brīžiem mazliet asprātīgas rindas par savu daily straglu (meitenēm, alu, rajonu) un ļaudis, kas klausās, un saka, ka ir labi vai o.k. Un ir ļaudis, kas skar visai dziļas tēmas, dažkārt šķiet gluži netīši, kā Fiņķis, vai ļoti apzināti un tieši, kā Ansis vai Edavārdi. Nu un attiecīgi klausītājs tāds, pats - ir kas meklē asprātīgāku rīmi, ir kas meklē pa rupjam vārdam, ir kas meklē lipīgu meldiņu un latviešu analogu rietumu hiphop popmūzikas repertuāram, un ir kas spēj novērtēt arī ko sarežģītāku.

Es ceru, ka tā ir - es ceru, ka cilvēks var iemācīties un darīt kaut ko labi, arī tad ja ne līdz galam saprot visas lietas. Nav jau ļoti svarīgi, bet es ceru, ka Mesas albuma liriskais saturs vienkārši atnāca pie Gacho, nevis viņš to tupa nopirka. Vienlaikus tik ļoti grūti tam noticēt.


(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2016-05-16 03:03 (saite)
es šādā gadījumā ticu iespējamībai sarakstīt vienu lielisku, labi izdevušos dziesmu, bet nekādā gadījumā neticu iespējai ierakstīt albumu, jo tas tad noteikti prasa visai spēcīgu kontroli pār notiekošo, mērķtiecīgu piepūli ar aptuveni skaidru nojausmu par vēlamo rezultātu.
tas arī sakrīt ar laika gaitā pieredzēto milzīgo "one hit wonder" birumu, kur ir skaidri sajūtama atšķirība starp tiešām talantīgiem izpildītājiem un tiem, kuriem pa reizei uzsmaida veiksme.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?