Journal    Friends    Archive    User Info    memories
  Tātad:: Jauns | FriendsofFriends | Visi |
Tēmturi:: kino | ēst |

saulaina -

22. Mar 2012 08:39

Šodien jāiet saulītē.
D Vitamīna ķīmiskais nosaukums ir kalciferols. D vitamīns ir atbildīgs par normālu kaulu sistēmas un zobu attīstību, nobriešanu. Vitamīns arī veicina kalcija uzsūkšanos no gremošanas trakta asinīs.

Eksistē divas D vitamīna formas D2 un D3 vitamīns. Vitamīna aktīvā forma ir D3 vitamīns, kas piedalās visos organismā notiekošajos procesos. D2 ir aktīvās formas priekštecis.

D vitamīnu, tāpat kā citus vitamīnus, cilvēks uzņem ar uzturu. Visvairāk šis vitamīns ir sastopams piena produktos, zivīs un zivju eļļā,, aknās, olas dzeltenumā. D2 vitamīns vairāk ir atrodams augu valsts produktos, savukārt D3 vitamīns – dzīvnieku produktos.

D vitamīns veidojas arī cilvēka organismā. Tas notiek ādā saules gaismas ultravioleto staru ietekmē. Tādēļ bērniem un pieaugušiem iesaka sauļoties, protams, ne pārāk ilgi un lietojot sauļošanās aizsargkrēmus.

Organisma vajadzība pēc D vitamīna dažādos cilvēka dzīves periodos ir atšķirīga Īpaši svarīgi ir uzņemt pietiekošu D vitamīna daudzumu jaundzimušā periodā, jo tad notiek strauja kaulu nobriešana un attīstība. Parasti jaundzimušajiem D vitamīna pietiekoša deva tiek nodrošināta bērnus sauļojot un dodot D vitamīnu pilienu veidā. Arī mātēm zīdīšanas laikā ir jāuzņem noteikta D vitamīna un kalcija deva.

Ja zīdainim netiek nodrošināta pietiekošs D vitamīna daudzums attīstās rahīts. Tā ir slimība, kam raksturīgas kaulu deformācijas, piemēram, kāju x-veida vai ovālas formas deformācijas, krūšu kurvja deformācijas u.c. Tās attīstās sakarā ar D vitamīna trūkumu, jo nenotiek normāla kaulu nobriešana. Arī pieaugušam ir nepieciešams regulāri uzņemt D vitamīnu. Parasti to uzņem lietojot pilnvērtīgu uzturu un uzturoties saules gaismā. Tomēr arī pieaugušam cilvēkam D vitamīna trūkuma rezultātā kauli var kļūt trausli - attīstās tā saucamā osteomalācija.

Cilvēka organismam nav vēlams uzņemt D vitamīnu par daudz. Parasti to par daudz var uzņemt, ja tiek lietoti D vitamīnu saturoši medikamenti. Vitamīna pārdozēšanas gadījumā novēro augstu kalcija līmeni asinīs, aizcietējumus, var veidoties nierakmeņi, kā arī mīkstajos audos var izgulsnēties kalcija sāļi.

9 raksta - ir domaPrevious Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Comments:

No:[info]nova
Datums:22. Marts 2012 - 08:48
(Link)
pēdējā rindkopa ir svarīga.
bet bērniem pietiekot ar 10 minūtēm saulē ar plikām plaukstām un kājām, lai dabūtu vajadzīgo dienas devu, nepārdozējot, kā tas notiek ķīmisko vit.gadījumā. (vot ar to otro sauļošanu šobrīd tā ne visai, kaut gan uz lodžijas varētu:D)
No:[info]str
Datums:22. Marts 2012 - 08:54
(Link)
lūk lūk!
es dzirdēju par 15 min saulē ( nu arī plaukstas, kājas), reizes 3 nedēļā ( bet varbūt tas jau pieagušajiem)
No:[info]nova
Datums:22. Marts 2012 - 09:01
(Link)
varētu būt, ka 3x nedēļā, jā
No:[info]smille
Datums:22. Marts 2012 - 09:05
(Link)
Es arī lasīju par 3x15 min nedēļā
No:[info]smille
Datums:22. Marts 2012 - 09:04
(Link)
Kas īsti domāts ar tām plaukstām un kājām? Ka pietiek šortos un krekliņā saulītē iet?

"D vitamīnu, tāpat kā citus vitamīnus, cilvēks uzņem ar uzturu." -- ar uzturu nebūt nav primārais uzņemšanas veids un tā ir galvenā atšķirība no citiem vitamīniem (teorētiski pat to nevajadzētu saukt par vitamīnu, jo cilvēks var saražot pats)

"Tādēļ bērniem un pieaugušiem iesaka sauļoties, protams, ne pārāk ilgi un lietojot sauļošanās aizsargkrēmus." -- ja aizsargās no UVB, tad arī D vitamīna sintēze nenotiks.

No:[info]str
Datums:22. Marts 2012 - 09:09
(Link)
jā, man liekas ka pat tādā dienā kā šī, ja iziet plikām rokām un seju.
bebi jau ar aizvējā var no ratiem izcelt.
man domāt ka min 15 var arī bez krēmiem.
No:[info]smille
Datums:22. Marts 2012 - 09:50
(Link)
par krēmiem - mana doma bija ka tieši nevajag tos krēmus, jo tad D vitamīns neradīsies : )
No:[info]str
Datums:22. Marts 2012 - 09:56
(Link)
nu ja
No:[info]nova
Datums:22. Marts 2012 - 10:15
(Link)
vispār jau mūsu bērniem te 'ziemeļos , katastrofāli trūkst D vitamīna, manējiem abiem analīzes uzrādīja, ka ir zem katras kritikas

tā ka lai izput visi pretsaules krēmi, ja vien tās nav ilgas stundas pie jūras
zīdaini jebkurā gadījumā nevajag turēt saulē, arī actiņu dēļ, bet tādas saules vanniņas 3x nedēļā nemaz nav sliktas