Le Beaujolais Est Arrivé!
Vakar dažviet Rīgā esot korķēts vaļā šī gada
Beaujolais Noveau. Noteikti būs jānoprovē vai tiešām šis atsitīs mazliet salkanu asiņu, svaigu augļu, medainu rozīņu, sāļu sviedru, vītušu vīnogu lapu, pūdēta siera, māla putekļu, dzidra ūdens un kalnu ielejas gaisa aromātu, kā sagaidu. 2008. gada ražas božolē nebūs izcils
vintage kolekcijas vīns, jo vasara tur bijusi sen nepieredzēti mitra un apmākusies, tomēr
vendange laikā un pāris nedēļas pirms tam laiciņš bija ideāls.
Pasaulē ar vārdu Božolē pazīst jaunvīnu jeb
Beaujolais Nouveau, ko cisternās raudzē mazāk par nedēļu, bet pudelēs iztur tikai divus mēnešus. Tad nu iegūst vienkāršu, viegli miecētu sarkanvīnu ar svaigu augļu aromātu, kas pēc garšas īpašībām tuvāks baltvīnam. Par šo vīnu saka, ka to nevar glabāt ilgāk par tuvākajām lieldienām, bet vispār tas ir atzīts jaunās ražas svinību dzēriens. Novembrī ar saukli "Le Beaujolais Est Arrivé!" (Božolē ir klāt!) sākas plaša reklāmas kampaņa presē, lielveikalos, restorānos. ASV tirgū
Beaujolais Nouveau veiksmīgi tiek virzīts kā Pateicības dienas vakariņu neatņemama sastāvdaļa, liela piekrišana tam ir Japānā, Vācijā, Šveicē, Holandē, Kanādā un Apvienotajā Karalistē. Kopā eksportē ap 25,5 miljoni pudeļu uz 150 pasaules valstīm. Parīzē gan paši francūži rauc degunu un nicīgi izsakās, ka dzert božolē jaunvīnu esot kā ēst pusceptu kūku. Tomēr galvaspilsēta ir lielākais šī vīna patērētājs pašu valstī, kur izder 2,5 miljonus pudeļu, bet visā Francijā – ap 11 miljoniem. Bet pašos Božolē ciematiņos un pilsētās – Vilefranšā, Belevilā novembra trešās nedēļas nogalē notiek krāšņi vīna festivāli ar dziesmām un dejām, kad sabrauc tūristi no malu malām, lai būtu klāt uz pirmās pudeles atvēršanu lāpu gaismā. Tajā laikā augu nakti atvērti visi vīna pagrabi jeb
caves, kuru katrā ciematiņā ir pa kādi četri, pieci.