slikts sapnis - reakcionārisms [entries|archive|friends|userinfo]
slikts

[ website | untu.ms ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

reakcionārisms [Sep. 5th, 2019|08:08 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
reakcionārisms ir vēlme atgriezties pie mītiskas, idealizētas pagātnes. reakcionārisms nav konservatīvisms, jo konservatīvisms ir pret izmaiņām, bet reakcionārisms vēlas izmainīt sabiedrību un tādā ziņā ir progresīvisma, reformisma spoguļattēls.

reakcionārisms tiek vērtējoši saprasts kā atpakaļrāpulība, kas neņem vērā vai pat vēlas atjaunot pagātnes tumšās puses. tiešs piemērs tam ir uzskatīt apgaismību par kļūdu. reakcionārismu raksturo arī iedomība un spīts; iedomība tādā ziņā, ka reakcionārs pagātnes sabiedriskajā kārtībā sevi iztēlojas neparasti augstā vietā (piem., ne kā dzimtcilvēks feodālismā); spīts tādā ziņā, ka mērķis ir ierādīt citiem viņu vietu, novilkt lejup

literārs reakcionārās mentalitātes portrets ir Dons Kihots, un vietējais spilgtais piemērs ir lietotājs kikerigors, kura reakcija uz necieņu un ņirgāšanos par viņa atpalicīgajiem uzskatiem ir tik klajš spīts, ka pat it kā domubiedri novēršas. pasaules politikas piemērs ir MAGA sauklis

minētie piemēri parāda reakcionārisma afektīvo psiholoģiju: reakcija ir neapmierinātība ar savu vietu pasaulē, rūgtums; jušanās ielenktam sabiedrības nodevēju izraisītā lejupslīdē, bet redzot cauri tās maldiem.

reakcionārs sargā patiesību par zudušo zelta laikmetu, tāpēc likmes ir pat apokaliptiski augstas un kļūt ļaundarim ir attaisnojami; pieturēšanās pie saprāta, īstenības, spēlēšanas pēc noteikumiem ir greznība, ko nevar atļauties, un tas noved pie spīta politikas

spīta politikas būtību apraksta Sartra citāts, kura konteksts ir nacisma apoloģētika:

Never believe that anti-Semites are completely unaware of the absurdity of their replies. They know that their remarks are frivolous, open to challenge. But they are amusing themselves, for it is their adversary who is obliged to use words responsibly, since he believes in words. The anti-Semites have the right to play.

They even like to play with discourse for, by giving ridiculous reasons, they discredit the seriousness of their interlocutors. They delight in acting in bad faith, since they seek not to persuade by sound argument but to intimidate and disconcert. If you press them too closely, they will abruptly fall silent, loftily indicating by some phrase that the time for argument is past.

kikerigors ir galējs šādas ļaunticīgas zaudētāju argumentācijas piemērs; viņa ieraksti ir šļura, kurā vārdi vairs neko nenozīmē (piemēram, šeit ir skaidri izteikts mēģinājums padarīt valodu bezjēdzīgu, un šeit ir skaidri izteikta īstenības noraidīšana)

saistīts jēdziens ir bulšita asimetrijas princips: novērojums, ka bulšitošana prasa daudz mazāku ieguldījumu kā bulšita atspēkošana. bulšitošana, atšķirībā no meliem, ir pilnīga necieņa pret patiesību, un tās zināmākais iemiesojums pasaulē šobrīd ir Tramps

godīgākais reakcionāru valodā ir savas piederības signalizēšana. veids kā cīnīties pret viņu zaudētāju taktiku ir atpazīt to un neielaisties debatēs lielākā mērā kā vien lai ļautu tiem sevi atmaskot; dot priekšroku izsmieklam vai neņemšanai vērā.
Linkdot krepsi

Comments:
From:(Anonymous)
Date:September 5th, 2019 - 08:22 pm
(Link)
Nu gan bulšitu sarakstīji.
From:[info]slikts
Date:September 5th, 2019 - 08:22 pm
(Link)
paldies par piemēru šļurai
From:[info]slikts
Date:September 5th, 2019 - 08:22 pm
(Link)
ironiski ir, ka vieni no galējākajiem reakcionāriem ir islama fundamentālisti, un dedzīgajiem reakcionārajiem islama kritiķiem ar to ir krietni vairāk pa ceļam nekā tie ir spējīgi atzīt
From:(Anonymous)
Date:September 6th, 2019 - 01:40 pm
(Link)
Tad kāpēc tieši radikāli kreisie, kā tu, viņus aicina pie sevis mist un dusmīgi apsauc labējos, kas to negrib? Kur loģika?
From:[info]slikts
Date:September 8th, 2019 - 02:23 pm
(Link)
tas ir strīds ģimenes iekšienē; domstarpības par to, kāds tieši bija zelta laikmets. pats domāšanas veids ir vienāds
From:(Anonymous)
Date:September 8th, 2019 - 09:13 pm
(Link)
Nu jā, bet kāpēc tad tu gribi vēl vairāk radikāļus pie sevis no svešatnes? Ar savējiem nepietiek?
From:[info]slikts
Date:September 8th, 2019 - 09:19 pm
(Link)
imigrācijas krīzi izraisīja tā pati politika kas šobrīd caur to raujas pie varas
From:(Anonymous)
Date:September 8th, 2019 - 11:36 pm
(Link)
Kāpēc TU personīgi esi gribošs aicināt savā zemē un dzīvot kopā ar cilvēkiem, kas pārstāv tev derdzīgus uzskatus?
From:[info]slikts
Date:September 9th, 2019 - 09:55 am
(Link)
vairums cilvēku nav fundamentālisti, uzņemt bēgļus ir humanitārs jautājums, un integrācija ir rīcībpolitikas jautājums.
From:(Anonymous)
Date:September 9th, 2019 - 10:59 am
(Link)
Arī 'nefundamentāls' islams ir dziļi ksenofobisks, nevienlīdzīgs sievietēm, homo politiku neatzīstošs (https://www.dailymail.co.uk/news/article-6766643/Birmingham-Muslim-parents-withdraw-600-children-Parkfield-Community-School-LGBT-lessons.html) utml. Ultra-ultra-ultra raitwing, ja skatās pēc pašreizējās Rietumu mērauklas. Tomēr ok, jo piesakās kā bēgļi?
From:[info]slikts
Date:September 9th, 2019 - 11:59 am
(Link)
veidot pasaules skatījumu no tabloīdiem arī ir tas kā cilvēki nonāk pie esenciālistiskas idejas par islamu, dehumanizētas idejas par bēgļiem un cilvēktiesību saukšanas par "homo politiku".

minētie protesti ir fundamentālisma izpausme un integrācijas politikas problēma. bēgļi nepārstāj būt cilvēki, pat ja starp tiem ir fundamentālisti
From:(Anonymous)
Date:September 9th, 2019 - 01:55 pm
(Link)
Tā ir defoltā islama attieksme pret homoseksualitāti, nebūt ne frindž fundamentālisms. To vari pārbaudīt jebkurā aptaujā vai kaut vai paskatoties uz islama valstīm. Analoģiski ar sieviešu-vīriešu savstarpējo hierarhiju. Pat ja tu tici, ka viņi visi ir bēgļi un viņiem jāpalīdz, vai nebaidies, ka pārsniedzot kritisko masu, viņi sāks daudz aktīvāk piedalīties politikā un lobēt savas "ultra right wing" kārtības?

Tas, ka tu piemini integrācijas problēmas, ir interesanti, jo Rietumu kreisajās aprindās nav ne mazākās iniciatīvas uzspiest musulmaņiem vai jebkuriem citiem svešiniekiem jebkādas Rietumu vērtības. tolerance un baidīšanās no "naida" paģēr, ka visas kultūras ir vienlīdz labas un mēs nedrīkstam uzvesties tā ir kā mūsējā būtu labāka, to taču tu esi ievērojis?
From:[info]slikts
Date:September 9th, 2019 - 02:43 pm
(Link)
"kreisās aprindas" šajā gadījumā ir karikatūra par tām. interesanti ir likt naidu pēdiņās, bet tā ir taisnība, ka naids piesārņo diskusiju par fundamentālismu, kulturālo relatīvismu pret vispārējām cilvēktiesībām, utt.
From:(Anonymous)
Date:September 8th, 2019 - 09:49 am
(Link)
Vai M.Velbeks ir reakcionārs?
From:[info]slikts
Date:September 8th, 2019 - 02:22 pm
(Link)
Velbeks patīk reakcionāriem, jo viņuprāt "saka kā ir"
From:[info]slikts
Date:September 5th, 2019 - 08:28 pm
(Link)
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:September 6th, 2019 - 07:45 am
(Link)
Nu ok, izlasīju. Gan šo, gan iepriekšējos ierakstus. Mans viedoklis gan īpaši nemainījās.

Dogmatisms ir domāšanas nāve. Bet domāšana par lietām, to moralitātes/amoralitātes, kā arī sabiedriskā un individuālā noderīguma analīze, izsvēršana un pamatošana man šķiet fundamentāli nepieciešama pieeja. Jo citādāk būs tikai divi pakava gali - vienā tu, otrā gnidrologs, kas bļaus viens uz otru katrs savu aģitācijas pamfletu, un cilvēkam, kurš vēl tikai ievāc informāciju un izlemj, atliks vien pieslieties tam, kurš skaļāk bļauj, nevis tam, kuram ir pamatots viedoklis.
From:[info]slikts
Date:September 9th, 2019 - 10:27 am
(Link)
> Dogmatisms ir domāšanas nāve.

šāds sauklis pats ir labs piemērs domāšanas apturētājam. atbildēju izvērstāk šeit: http://klab.lv/users/slikts/511676.html

nosaukt viennozīmīga morāla statusa piešķiršanu genocīdam par dogmatismu (resp, nepamatotu viedokli) ir dziļš izsmiekls, tāpat kā pieminēt pakavu teoriju.
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:September 6th, 2019 - 08:00 am
(Link)
Bet konkrēti par ieraksta tēmu, atšķirību starp reakcionārismu un konservatīvismu tu esi labi uzķēris. Es arī esmu nereti saskārusies ar to, ka cilvēki būtībā runā par "atgriešanos" kaut kādā mītiskajā zelta laikmetā, kurš tādā formātā, kā viņi to iedomājas, nekad nav eksistējis. Tam pieplusojas arī empātijas trūkums pret marginalizētām grupām, jo parasti tā zelta laikmets tiek norādīts tādā laikā un vietā, kad mūsdienās jau gana emancipētās grupas vēl bija nelīdztiesīgas, vai pat tika atklāti vajātas.
Nostaļģija pēc zelta laikmeta gan nav nekas jauns, un pat ne ekskluzīvi saistīts ar sociālo politiku. Piemēram, esmu saskārusies ar antivakcinatoru jūsmošanu par pagātni, kad "dzīvojām dabiski un bijām veseli". Un tur nu ir acīmredzams, ka cilvēkiem nav pat ne aptuvena priekšstata par vēsturisko demogrāfiju pirms vakcīnām.
Nu lūk. Un te nu arī ceļas tā mana nostāja, ka bļaušana "tev nav taisnība, jo tu esi fašists" ir neauglīga, ja problēmas sakni es saredzu neinformētībā par vēsturi. T.i., "tev nav nav taisnība, jo vēstures avotos tas redzams" man šķiet vērtīgāk.
From:[info]slikts
Date:September 9th, 2019 - 10:50 am
(Link)
izglītība ir svarīga, bet tā nedarbojas labi uz iesakņojušos ļaunu stulbumu, un izvēlēties starp izglītošanu un ļaunu stulbeņu nosaukšanu īstajā vārdā ir viltus dilemma; var un vajag darīt gan vienu, gan otru, un aicināt piekāpties ļaunam stulbumam ir tā piesegšana.
From:(Anonymous)
Date:September 8th, 2019 - 09:54 am
(Link)
Vārdi,kas neko nenozīmē? Kā buutu ar balto nacionaalismu,protofashismu un pilniigi sadomaato vaarda ‘reakcionaarisms’ noziimi, ko demonstree sheit? tu,iespeejams, esi viens no ekstreemaakajiem cibas solipsisma un privaataas valodas vispaarinaajuma gadiijumiem.
From:[info]slikts
Date:September 8th, 2019 - 02:07 pm
(Link)
reakcionārisms ir vispārzināms jēdziens kopš fr revolūcijas. tam ir noteikta un noderīga nozīme. mana bibliogrāfija ierakstam ir:

From:(Anonymous)
Date:September 9th, 2019 - 12:59 am
(Link)
nevienam politiskam jēdzienam nav “vispārzināmas nozīmes”, jo tos parasti izdomā savstarpēji ienaidnieki. tāpat ar “reakcionārismu”. vēl smieklīgāk, ja “tā pati nozīme”, atrauti no vēsturiskās polemikas situācijas, atsevišķu interneta kareivju rokās, vārdos un darbos ir joprojām spēkā 200 gadus pēc pašas situācijas. LV gadījumā, ņemot vērā komunistisko un socdemokrātisko vēsturi, šis vārds vispār neko nenozīmē.
From:[info]slikts
Date:September 9th, 2019 - 10:13 am
(Link)
> nevienam politiskam jēdzienam nav “vispārzināmas nozīmes” …

> … šis vārds vispār neko nenozīmē.

tu esi tik komiski iztapīgs parādīt kā reakcionārisms cenšas devalvēt valodu, ka kāds vēl padomās, ka es pats to būtu rakstījis.

"reakcionārs" ir mans privātais, literatūrā izplatītais neoloģisms no 18. gs.
From:(Anonymous)
Date:September 9th, 2019 - 11:14 am
(Link)
Valodu jau 200 gadus devalvē liberālisms un sociālisms, lūdzu, savas puses subjektīvos grēkus neprojicēt, neeksternalizēt uz citiem

“Literatūrā izplatīts” - kurā? Marksistu jā. Un tas jau robežojas ar privātas, iesaldētas, no ārpasaules nocietinātas valodas lietojumu. Bet pat tur ir atšķirības, jo pat bēbim skaidrs, ka krievu marksists un 19.gs.sākuma franču liberālrevolucionārs šo vārdu tēmē un lieto citādāk
From:[info]slikts
Date:September 9th, 2019 - 12:04 pm
(Link)
tikpat saturīgi būtu bijis vienkārši pateikt "nē tu". tu eskplicīti mēģini devalvēt valodu, vienlaicīgi to noliegt un pamatojuma vietā izlīdzēties ar frāzēm kā "bēbim skaidrs". tā ir tipiska šļura
From:(Anonymous)
Date:September 9th, 2019 - 05:10 pm
(Link)
neesmu vēl manījis nevienu pamatojumu taviem apgalvojumiem par valodas devalvāciju (te nederēs “viens autoritatīvs un atzīts marksists teica, ka..”), tāpēc secinu, ka bēbim skaidrs.
From:[info]slikts
Date:September 10th, 2019 - 04:35 pm
(Link)
"viss, kas man nepatīk, ir marksisms"
From:[info]ze
Date:September 11th, 2019 - 01:34 am
(Link)
"viss, kas man nepatīk, ir reakcionārisms"
From:[info]slikts
Date:September 11th, 2019 - 02:56 pm
(Link)
tu šo komentē zem raksta, kurā skaidri un šauri ir definēts reakcionārisms, tāpēc tas nekādā ziņā neattiecas uz "visu". tikmēr mana atbilde bija uz apgalvojumu, ka tikai marksisti izmantotu šo jēdzienu, un šī apgalvojuma vienīgais pamatojums ir nepatika pret reakcionārisma jēdzienu