sirualsirual ([info]sirualsirual) rakstīja,
@ 2020-04-01 13:45:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry


Visi ir milzīgā informācijas pārslodzē, taču ar instrukciju – ja lasāt, tad lasiet mierā & klusumā, pēc pastaigas vai vismaz labu laiku negājuši pie datora – padalos ar diviem rakstiem, kas man saslēdzās kopā un ļāva labāk saprast, kā koronavīrusa krīze atklāj vērtības, kas ir mūsdienu ekonomikas pamatā.

Amerikosu rakstnieks Deivids Fosters Volless (pretrunīgs, esmu viņu nolicis šajā cibā, bet lai viņam vieglas smiltis) jau desmit gadus iepriekš paredzēja trampismu & tas izskaidro to, kāpēc ASV pašlaik ir tik slikti.

OK [intervētājs 2006. gadā par iespējamiem ASV nākotnes scenārijiem]: Interesting optimistically speaking, or interesting as in watching a volcano erupt?

DFW: Well, those are the two possibilities. Either American voters will figure out that there need to be some counterbalances to corporate and capitalist forces, and that balance can be achieved through political process. Or we may very well end up here with a form of fascism. Many people in America throw the term “fascism” around, particularly for Middle-Eastern terrorists, but in fact what fascism really is is a close alliance between a unitary executive and a state and large corporations and a state. We could be entering a period much like the period Russia went through [for] much of the twentieth century, with a great deal of repression and hollowness and artificiality of the culture.


Pirmās ASV reakcijas pret vīrusu bija stulbas, taču ļoti loģiski izrietēja no tā, ka Trampa administrācija ir atkarīga no biznesa pasaules, tagad gan sāk izskatīties, ka vismaz īstermiņā izdzīvošana ir svarīgāka par izaugsmi.

Iesaku visu interviju, jo DFW, man liekas, ļoti sakarīgi domā par plašām lietām un tendencēm.

Otrs kāda eko-ekonomista raksts BBC ir par pašu koronavīrusa krīzi un izvirza ļoti interesantu argumentu – ka valstu reakcijas uz krīzi arī pasaka, kādas vērtības ir valstu ekonomikas pamatā. Tāpēc man saslēdzās ar DFW pieminēto trampismu. Bet arī, piemēram, pie britiem un Latvijā ekonomikas pamatā vēl joprojām ir apmaiņas vērtība, proti, valstis uzvedas tā, it kā šis ir kas pārejošs, ko atklāj tas, ka dīkstāves pabalsti ir piesaistīti iepriekšējai algai, tam, cik darbinieki pirms tam 'ģenerēja' ekonomikā.

Tādējādi, piemēram, mediķu darbs vēl joprojām tirgū netiek novērtēts kā būtībā vērtīgāks nekā tādi – kā šajā situācijā atklājas – bezjēdzīgi darbi kā darbs reklāmā, apdrošināšanā, kreditēšanas firmās utt. – People are compelled to work pointless jobs because in a society where exchange value is the guiding principle of the economy, the basic goods of life are mainly available through markets. This means you have to buy them, and to buy them you need an income, which comes from a job.

Raksts pieskaras vēl daudzām citām lietām, protams, arī UBI – we deserve to be able to live, simply because we are alive. Kopumā izskatās pēc ļoti pārliecinošas metaanalīzes.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]teja
2020-04-01 22:27 (saite)
precizēšu, kapitālisma autopoiēzei ir absolūti nepieciešami, lai cilvēki sevi uzskatītu par nullēm, vai kaut kādā ziņā nepilnīgiem, vai apdalītiem, un caur asarām un sviedriem, darbojoties uz trauksmes enerģijas, prātam ekspluatējot ķermeni, tiektos gūt resursus un atzinību. šis dziļi sirsniņā glabātais absolūti publiskais noslēpums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rindra
2020-04-02 16:05 (saite)
Turbokabitālisma izdzīvošanai ir svarīgi, lai cilvēki uzskatītu, ka viss ir viņu pašu vaina, nevis sistēmas vaina, tādējādi veicinot politisko apātiju. Self-help kults arī ir daļa no šīs pasaciņas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rindra
2020-04-02 16:09 (saite)
Es kārtējo reizi izteicos pārāk kategoriski. Self-help ir svarīgs, jo bieži cilvēkiem nav nekā cita, kur meklēt palīdzību, bet būtu nepieciešams vairāk apzināties, cik ļoti pie mūsu visāda veida vainām ir vainīga sistēma, nevis mēs paši.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]teja
2020-04-02 17:17 (saite)
tas, ko dara, un kā man palīdz, tie self-help līdzekļi, ko es izmantoju (intensīvi jau kādus 3 gadus), strādā gluži pretēji, proti, uz sevis vērošanu un iepazīšanu un atpazīšanu, kas ir trauma un mēms un kas esi tu pats.
pašlaik šis tas ir mainījies no deila kārnegī un napoleona hilla un NLP un uzvaras gājieniem, pat "law of attraction" jau ir oldskūls.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]teja
2020-04-02 17:18 (saite)
kā arī, emocionālās pašregulācijas izglītība, tā vietā lai turpinātu barot faemācijas industriju legalizēto narkotiku tirgu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rindra
2020-04-03 01:21 (saite)
Man liekas, mūs no sākuma izdrāž sistēma, un tikai pēc tam sākas visādi "licking the wounds" varianti - ar pašpalīdzību, ar ārstu izrakstītām tabletītēm (piekrītu tev par farmācijas industriju), alko/nark utt. Citi atkal caurumu sevī cenšas aizpildīt ar zelta podiem un zelta sievām. Vai naidu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]teja
2020-04-10 17:52 (saite)
Jā, tā ir.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]rindra
2020-04-10 15:39 (saite)
Bet varbūt, ka tas ir aplis (nevis taisne, kas sākas ar "ļauno sistēmu"). Vēl viena versija par nedienu sākuma punktu varētu būt, ka bērnībā mūs ļoti ātri pieliek pie grāmatām un neļauj līdz galam iepazīt sevi caur ķermeniskumu, aptaustīšanu, sasmaržošanu, saplūšanu ar apkārtni. Bet grāmatās ir daudz ne-autentiskas huiņas (ne tikai, bet arī). Līdz ar to daudzi tam netiek cauri sveikā un pazaudē autentiskumu; notic, ka viss ir jādara tā, kā rakstīts mācību grāmatā. Un ar laiku šie taisnvirziena domātāji piekļūst pie varas (jo ar taisnvirziena domāšanu var efektīvāk kāpt pa hierarhijas pakāpieniem), un tad no augšas sāk čakarēt visu sistēmu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]teja
2020-04-10 17:50 (saite)
Interesanta saruna.
Es nezinu. Ir skaidrs, ka arī lineārai & abstraktai domāšanai ir sava vieta. Bet nevajag to uztvert kā realitātes standartu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]teja
2020-04-10 18:23 (saite)
Bērniem visas šīs zināšanas ir, un pirmais ko sistēmu dara ir iemāca ka tās ir nevajadzígas un īstāks ko zināt ir grāmatās.tāpat kā spēlēties visi ātri aizmirst. Man liekas es tieši tāpėc vienā brīdī sāku aktīvi meklēt hipiju sabiedrību un improvizācijas tehnikas, ka man izbesīja tas intelektuālās smagnējības standarts kur tikai dzērumā notiek satikšanās ar emocijām un kaut kādiem rotałīguma elementiem

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rindra
2020-04-10 19:14 (saite)
I see what you mean. Es arī meklēju neformāļu sabiedrību. Bet tā mani (es sevi) noveda ļoti tuvu bīstamām lietām. Un tad atpakaļ ne gluži neoliberālismā, bet uz to pusi. Man liekas, ka cilvēki meklē, kur drīkstētu atļauties būt autentiski/pa īstam radoši. Un tāpēc meklē sociālismu (jo kapitālismā sit ar lineālu pa pirkstiem, ja tu nenes gana peļņas). Čomskis par šo runā - ka mērķim būtu jābūt izveidot tādu sistēmu, kur cilvēki var bez bailēm izpaust savu īsto radošumu (kā bērnībā). Un ka tas būtu tikai sākums visinteresantākajam posmam.
(p.s. Intelektuāļu smagnējums ir maskēts vājums. Stipri intelektuāļi ir radoši un labsirdīgi. Imho).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?