sirualsirual ([info]sirualsirual) rakstīja,
@ 2017-06-19 19:59:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
jaunajā rl bija iztulkots šis raksts: http://nautil.us/issue/47/consciousness/the-kekul-problem

makārtijs (tas pats rakstnieks) rakstā koncentrējas uz valodas izcelsmi, bet ir arī daudz kas interesants par zemapziņu un valodas - "the central idea of language [is] that one thing can be another thing" - simbolisko funkciju.

"the unconscious is laboring under a moral compulsion to educate us" - par zemapziņas "uzdevumu".

saistībā ar rakstu gribu izvirzīt tēzes, pie kurām esmu nonācis pieredzes rezultātā:

a) zemapziņa ar mums sarunājas morāli piesātinātos, vizuālos tēlos;
b) valoda ir spējīga glabāt un pārnest zemapziņas saturu, un visveiksmīgākie naratīvi, literatūra - vēlreiz šajā sakarā piesaukšu kafku un džoju viljamsu, un bībeli - caur lietām, kas slēpjas aiz vārdiem, atsedz patiesības versiju (makārtijs piemin līdzības, kas ir ļoti ilustratīvs piemērs);

p.s.

vēl rakstīju-jokojot, un es visu laiku jokoju, jo katrreiz, kad kaut ko pasaku, man tas jau šķiet mainījies un ir palicis neprecīzs-šeit pat, ka "valoda turpina sevi pavairot, izmantojot mūs, kā parazīts saimnieku." makārtijs raksta "I suggested... that language had acted very much like a parasitic invasion"


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]panacea
2017-06-19 22:01 (saite)
a ko tieši tu definē kā zemapziņu? tjipa psihes kaut kādu neredzamo aspektu vai arī zem apziņas ritošos procesus par to, kā funkcionē zarnas, kā mainām asinsspiedienu pieceļoties u.tml. fizioloģiskus & arī kognitīvus procesus?

cik man nācies lasīt, tad parasti par valodu ir tieši otrādi -- ka ir ļoti grūti daudz ko izsacīt vārdos, jo viskas, nu kaut vai emocionāli, notiek ķermenī. hence daudzās ķermeniskās metaforas as in - bailēm lielas acis, dūša saskrēja papēžos, aiz prieka noreibis utt., kas bieži ir ļoti precīzas izjūtu ziņā, bet tāpat ne vienmēr var piemeklēt vārdus. kā tev liekas?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sirualsirual
2017-06-19 22:36 (saite)
zemapziņu iztēlojos kā individuālo un "a priori pastāvošo" (~kolektīvu, kas aktivizējas, piemēram, kad ierauga potenciālu romantisku partneri) pieredžu repozitoriju un reizē apstrādātāju, regulējošu sistēmu, kas palīdz funkcionēt. fizioloģiskie procesi tur ietilptu tikai daļēji, bet izziņas procesi, šķiet, pilnībā.

es nesaku, ka ka valoda spēj pārnest pieredzi, bet man šķiet, ka valoda tēlu veidā spēj pārnest pieredžu kopumu nospiedumus (zemapziņas saturu), varētu teikt "pieredžu rezultātus", nodrošināt neapzinātu komunikāciju. bet tagad par to vairāk domājot esmu confused.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sirualsirual
2017-06-22 01:32 (saite)
vo, atradu apmeeram to, ko gribeeju teikt, jo tev atbildot un sho raxtot domaaju principaa par literatuuru

" I think a poem, when it works, is an action of the mind captured on a page, and the reader, when he engages it, has to enter into that action. His mind repeats that action and travels again through the action, but it is a movement of yourself through a thought, through an activity of thinking, so by the time you get to the end you’re different than you were at the beginning and you feel that difference."

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?