Mon, Nov. 23rd, 2015, 09:17 am

Noteikti, ka ir racionāls, saprātīgs un visādi slavējams iemesls, kāpēc tiek lietoti šie eifēmismi, tomēr man tas nav zināms un nezināšana man sagādā kreņķus un svīšanu naktīs.

Tobiš, kāpēc Jekatetrīna Petrovna no Daugavpils, kura aptīrījusi veikalu Londonā, saucas "Latvijas valstspiederīgā", bet šis nelaimes putns tiek saukts par latvieti?

Mon, Nov. 23rd, 2015, 10:01 am
[info]kautskis

Nepilsonis nav juridisks termins, lai gan rakstīts uz nepilsoņu pasēm?!

Mon, Nov. 23rd, 2015, 10:20 am
[info]krii

Cik atceros, par to ir bijušas kaismīgas diskusijas, vai tas tā leģitīmi, vai nē - rakstīt uz pases "nepilsonis", jo galu galā ASV vai Čadas pilsonis, kurš nekad nav dzirdējis, ka pastāv Latvija, arī ir Latvijas ne-pilsonis.

Mon, Nov. 23rd, 2015, 10:29 am
[info]sirdna

valoda visu panes. Sacīsim, zombjus un vampīrus angliski sauc par "undead", burtiski - nemirušajiem, kas ir aplamība, jo tieši dzīvie cilvēki ir nemiruši, nevis zombji un tamlīdzīgie.

Mon, Nov. 23rd, 2015, 10:36 am
[info]extranjero

Angliski tas ir Alien, kas daudziem rada asociācijas ar citplanētiešiem :)

Mon, Nov. 23rd, 2015, 10:24 am
[info]krii

Resp., tas ir bijis iegansts, lai vispār apšaubītu šādu dokumentu tiesiskumu, jo sanāk, ka tas apstiprina negatīvu statusu, gluži kā ne-dzīvnieka vai ne-baktērijas apliecība.:)

Mon, Nov. 23rd, 2015, 10:28 am
[info]kautskis

Tad latvju mēdiji lieto juridiski pareizākus terminus par latvju polītiķiem? Un, ja polītiķi lieto "nepilsonis", kāpēc "valstspiederīgais" ir politkorekts? Vai tad "politkorekts" nav tāds, ko par pareizu atzīst polītiķi?

Man sāp galva no šādiem paradoksiem. Bet es ceru, ka rezultātā sasniegšu Apskaidrību.

Mon, Nov. 23rd, 2015, 10:29 am
[info]sirdna

aha! Nu tu sāc saprast manas mokas.

Mon, Nov. 23rd, 2015, 10:34 am
[info]kautskis

Ak jele! Ja šīm mokām vēl pieskaita auksto kāju radītās mokas, tad jāsāk skatīties, vai tik tu, moku salauzts, neizdomā radikālizēties.

Mon, Nov. 23rd, 2015, 10:43 am
[info]sirdna

Imho, lai radikalizētos, vajag visādus apstākļus un attiecīgi sagatavotu personu.

Sacīsim (un šī ir tīra teorija) Mārim ķurķī bija amerikāņi, kuri viņam dauzīja pa galvu ar korānu pret kameras kolēģiem, kuri viņu ar korānu nedauzīja vai arī dauzīja stipri mazāk. Attiecīgi jamam rodas simpātijas pret nedauzītājiem. Ja vēl šie saka, Māri, tu esi kruts, mēs tevi mīlam, še bise, ja kādam trāpīsi, johaidī, būsi pirmais puisis ciemā, kurš katrs imāms turēs par godu tev roku paspiest un meitu par sievu!

Protams, ka Māris, kurš savu mūžu laipna vārda savā virzienā nav dzirdējis, uzplaukst kā tuksneša floksis un dzīves mērķis nu viņam ir rokā.

Kamēr cits tādā situācijā pateiktu, ka visi jūs idari esat, amerikāņi un "vietējie" arī, gulētu sapūties savā kamerā un būtu nelaimīgs un visu pamests, lai arī ne šahīds un bez raksta delfos.

Kuram taisnība - kas to zina.

Mon, Nov. 23rd, 2015, 12:48 pm
[info]sirdna

Trakums ir tāds, ka tepat Rīgā mani var savākt riebīgi dienesti, ilgi un garšīgi sist, izlaist visu tādu sasistu fiziski un mentāli.

Mon, Nov. 23rd, 2015, 11:37 am
[info]kautskis

Kā liecina tas otrs pastāsts par puisi no laukiem, radikālizēties mierīgi var mājās pie kompja. Lielākie riska faktori ir dzimums, vecums un dzimumattiecību regulāritāte.

Pastāstam gan ir arī gaišā puse! Ja tev vairs nav divdesmit, radikālās idejas šķiet daudz mazāk pievilcīgas.

Mon, Nov. 23rd, 2015, 11:47 am
[info]sirdna

paldies žāklītim, vismaz vecuma ziņā esmu drošs.

Mon, Nov. 23rd, 2015, 10:42 am
[info]krii

"Valstspiederīgais", iespējams, nav politkorektāks, bet gan plašāks termins, jo "valstspiederība" esot kas tāds, ko iespējams attiecināt pat ne tikai uz fiziskām, bet arī juridiskām personām utt. Attiecīgi - pietiekami plašs jēdziens, lai tur varētu sabāzt ļoti daudz ko, kas ar valsti saistīts.
Arī nenaturalizējušos pastāvīgos iedzīvotājus, kurus šajā kategorijā ieraksta visbiežāk.