Pegijas · Lī · interjers

Entries · Archive · Friends · Profile

* * *
ir tas universālais tradicionālistu pārmetums, ka vēsturi nedrīkstot vērtēt no šībrīža morāles pozīcijām. Tās nu gan ir muļķības - viens no tradicionālistu politikas stūrakmeņiem ir vēsturiskais netaisnīgums, kas jālabo. Bet kā gan tas var būt labojams (un kā gan tas vispār ir iespējams), ja tiek atzīts, ka katram laikmetam ir bijusi sava koherenta morāle, kuras ietvaros visas netaisnības ir attaisnojamas.
Tāpēc mani arvien vairāk besī arī "nesatricināmā" stilu vēsture.
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry

* * *
[User Picture]
On 14. Novembris 2016, 04:44, [info]anonymous commented:
Un stilu "tīrība". Kukšu muiža, manuprāt, ir tuvāk. Ar netīru suni uz paklājiem, saimnieka šlipsi uz štruntiem piekrauta recepcijas galda, 17. gs. oriģinālu starp 20. gs. sākuma "niekiem" un 21. gs. ēdienu sudraba biķeros.
[User Picture]
On 14. Novembris 2016, 05:00, [info]simamura replied:
jā, tā ir baigā pretruna liberāļu frontē - dažādības aizstāvēšana un nepatika pret eklektisku gaumi. Man arī ir grūtības pieņemt, ka neizvēlība ne vienmēr nozīmē nekonsekvenci.
[User Picture]
On 14. Novembris 2016, 06:39, [info]helvetica replied:
Kāds tam sakars ar "liberālismu" (piedod, bet pēdējā laikā man ir grūti identificēt sakarības, par kurām tiek runāts, piesaucot šādas lietas, dažbrīd pat šķiet pilnīgā nesakarā (bet teicējam svarīgas), tāpēc apjautājos..
[User Picture]
On 14. Novembris 2016, 11:34, [info]simamura replied:
vispirms - ko es te piecos naktī esmu darījis. Fiksa doma starp divām iemigšanām un ciba - tuvākais blociņš pa rokai.
bet ir taču tā, vai ne, ka visizteiktākais estētfašisms tā saucamais, prasība pēc anonymous minētās "stila tīrības" piemīt tiem, kas sevi pozicionē kā progresīvos. Un man ir viens konkrēts piemērs padomā un vēl vairāki citi.
[User Picture]
On 16. Novembris 2016, 12:02, [info]helvetica replied:
es domāju, ka tas ar sabiedrības daļu, finansēs (jomā) balstītu, nevis politiskām pārliecībām, kas vēl tā ļoti plaši tiek dalītas un pārdalītas. Piemēram, phz linkā ļoti labi redzams - kāds teiktu "estētfašisms", kāds "stila tīrība", kāds - noteikta (vecuma, ienākumu līmeņa, darbības jomas) sabiedrība. Varbūt viņi sevi paši pozicionē kā "progresīvos", cits atrastu marķierus kaut kam diezgan neo-mietpilsoniskam, kāds cits - vnk garlaicīgam. cīņa par varu formulēt
[User Picture]
On 16. Novembris 2016, 12:04, [info]helvetica replied:
bet kas attiecas uz kultūrmantojuma saglabāšanu, tad "stilu tīrība" kā tāds modes moments, likumsakarīgi izrietošs un tikpat likumsakarīgi izrietinošs ko nākamo; pagājušajā gadā Lisabonā jau vāvuļoja, ka nav vērts tīrīt visus uzslāņojumus nost, lai izvēlētos atsegt+rekonstruēt vienu, konsekventi noteiktu, bet gan saglabāt arī pēcākos..
* * *
On 14. Novembris 2016, 06:14, [info]krishjaanis commented:
Taisnība, šī brīža morāle katastrofāli klibo un atpaliek no pagātnes morāles.
* * *
[User Picture]
On 14. Novembris 2016, 09:25, [info]hedera commented:
Nezināju, ka tradicionālisti ir pārņēmuši (un pārdefinējuši!) šo pieeju - nevērtēt vēsturi no mūsdienu morāles pozīcijām. No vēstures pētniecības viedokļa šī pieeja tiek pielietota ar mērķi pēc iespējas bezkaislīgāk pētīt pagātnes notikumus, lai aiz moralizēšanas nepazūd kaut kādi nozīmīgi notikumu vai cilvēku izvēļu cēloņi. Šajā aspektā tam gan nav nekāda sakara ar vēsturiskā netaisnīguma labošanu mūsdienās.
[User Picture]
On 14. Novembris 2016, 11:45, [info]simamura replied:
es vēl padomāšu par šo. te ir vismaz trīs tēmas, fiksi samestas kopā, lai neaizmirstas. Pirmām kārtām - vai mēs moralizējam sakot, ka "mēs tā vairs negribam", lai cik "pamatotas" pagātnes nejedzības post factum neizskatītos.
[User Picture]
On 14. Novembris 2016, 12:57, [info]kants replied:
kaut kā tā, jā - man šķiet, vēsturi vispār nevērtē, to pēta.
[User Picture]
On 14. Novembris 2016, 13:07, [info]ieva replied:
how cute is that?! :)
* * *
[User Picture]
On 14. Novembris 2016, 13:42, [info]starro commented:
Noziegumiem pret cilvēci tātad ir noilgums?
[User Picture]
On 14. Novembris 2016, 14:01, [info]simamura replied:
kaut kāds juridisks ir tomēr. Vai morāls - to es šeit laikam nekonkrēti jautāju
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry