ricuks ([info]ricuks) rakstīja,
@ 2012-02-10 13:51:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Es ar saviem čomiem Kisindžeru un Bžezinski
telepātiski sākam ķidāt Vladimira P. izteikumu, ka PSRS sabrukums esot gadsimta lielākā katastrofa. (iedvesmu pasmēlām no tvnetā pieejama ragsta http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/410090-neatdosim_pugacovu_nujorkai_un_mumbajai )
Redz kur sabrukuma sekas un "mūsu" komentāri:
1)vesela ķīpa "successor states" ar vairāk vai mazāk nestabiliem vadītājiem agrākās impērijas pierobežā. Izņēmumi - Baltija. Kas tur katastrofisks? Noziedzības līmeņa kosmiskā celšanās, politiskā nestabilitāte un pilsoņu kari, ekonomiskais sabrukums, jaunas robežas, valūtas, muitas u.tml., kas pamatīgi iedragāja tirdzniecību.
2)sociālistiskā dzīves modeļa krahs. Kas tur katastrofisks? 70 gadu garumā 1/6 zemeslodes no rīta cēlās un vakarā gāja gulēt sociālismā, kur pašiem nepiederēja nekas un valsts rūpējās par visu, sākot no darba, beidzot ar izklaides iespējām. Ļaudis pierada un pavisam aizmirsa kā tas ir - godīgi strādāt un godīgi parūpēties pašiem par sevi, izsisties varēja tikai nekauņas un banģugāni, kuri tad arī tika pie šprices 90os gados. Rezultātā lielākā daļa homo sovieticus kapitālismu iepazina ne no tās labākās puses, jo jutās kā no laivas izmesti, daudzi nodzērās. Eku, sievai paziņu lokā gandrīz katram bija pa tēvam/alkoholiķim, kurš nebija mācējis atrast vietu postpadomju dzīvē. Iemesli tam bija visdažādākie, sākot ar vienkāršām neveiksmēm, beidzot ar daudzu profesiju pēkšņo nevajdzīgumu.
3)varas vakuums un ne pārāk labi pieskatīti ķīmiskie, bioloģiskie un kodolieroči. Komentāri lieki.
Kopsavilkumā - taisnība jau ir - katastrofa (varbūt ne lielākā, bet katram jau savs stūrītis tuvāks, tāpēc piedosim Vladimiram viņa egoismu), tikai šķiet, ka neviens Latvijā nav padomājis, ko tad Vladimira P. izteikums nozīmē. Izņemot mani, es padomāju.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]windrider
2012-02-10 15:47 (saite)
Tiem, kas bija dzimuši un auguši padomju sistēmā tā tiešām bija katostrofa un pilnīgs līdzšinējās dzīves sabrukums, jo citu dzīvi jau viņi nepazina.
Tie joprojām raud pēc pagājušajiem laikiem, kad valsts par visu parūpējās, deva darbu, maizi un bezmaksas medicīnu visiem.

Savukārt tiem, kas bija piedzīvojuši vēl pirmskara Latviju un sekojošos kara gadus, piemēram maniem vecvecākiem, īpašu ilūziju par padomju sistēmu nebija, bet nekas cits neatlika kā klusējot pieņemt un pieciest. Šī tipa cilvēki, lai arī cik grūti bija 90to. gadu sākumā, pēc Lielās un nedalāmās nekad nav skumuši.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ricuks
2012-02-10 19:31 (saite)
Raud vai neraud, bet uzaugot tādā sistēmā tu gribot negribot pierastu pie tādas dzīves. Un kad tāda dzīve beigtos, tad... vopšem nemēģinu attaisnot padomiju, tikai parādīt, ka dievzemītē reti kurš piedomā pie tā, ko tad citur saka. Izdzirdot vārdu kombināciju PSRS + katastrofa, sākas lielais hajs, bet lietas būtībā iedziļināties ir pagrūti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]windrider
2012-02-10 20:44 (saite)
Nu protams, ka pierastu. Mani vecvecāki arī bija spiesti pierast, citu variantu nebija. Viņiem bija tikai tā priekšrocība, ka viņi zināja, ka var dzīvot arī savādāk.

Bet dievzemītē vispār ir problēmas ar lasīšanu un iedziļināšanos problēmās. Tāpēc arī varbūt ir tik daudz negāciju visapkārt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?