Wed, Feb. 16th, 2011, 01:04 am
Arsenāls, anyone?

(HERE BE kinda SPOILERS.)
"Kynodontas". Latviski tas laikam būtu "Suņa Acu zobs".
Grieķu filma. Nominēta Oskaram "ārzemju filmu" kategorijā. Kaut kas tajā filmā ir. Tikai nevaru saprast kas. Pēc pirmajām 15 minūtēm man sāka nākt nepārvarams miegs (man reti tā gadās, it sevišķi, ja vēl ir tikai ap pusnakti), nu tāds miegs, ka gandrīz nokritu no krēsla, bet veiksmīgi izdevās neaizmigt un sekot līdzi erotiskajiem piedzīvojumiem, turpinu skatīties.
Kā jau minēju, kaut kas tajā filmā ir. Seksualitāte. Atsauces uz neseno gadījumu ar atklājumu par "austriešu briesmoni" Jozefu Friclu?
Tā varētu būt absurda komēdija, ja spriestu pēc treilera, kas pat bija uzjautrinošs, bet izstieptā variantā smiekli nenāk (var tikai iekšķīgi pasmīnēt par ironiju).
Vai tā filma ir pilna ar simboliem un metaforām? Vai tā jāuztver kā grotesks pārspīlējums par mūsu/jūsu sabiedrību? Sliecos uz pēdējo.

Šim galdiņam vairs neliet/vēl ieliet (vajadzīgo pasvītrot).

Tagad es saņemšos pēdējai pusstundai.

Atsaucoties uz pēdējo lasīto Č.P. grāmatu par neredzamajiem briesmoņiem...
Dod man drosmi.
Zibsnis.
Dod man ieinteresētību.
Zibsnis.

Upd. dažas min vēlāk. Nu bāc, надо же! Biju nopauzējis filmu tieši pirms ainas ar lielisku, pat ģeniālu Sinatras dziesmas "Fly Me To The Moon" sinhrono tulkojumu galvenā varoņa izpildījumā. Smieklu šalts auditorijā.

Wed, Feb. 16th, 2011, 01:07 am
[info]rasbainieks

acu zobs

Wed, Feb. 16th, 2011, 01:08 am
[info]pzrk

Ak, nu jā. Labots.

Wed, Feb. 16th, 2011, 01:11 am
[info]pzrk

Bet filmas saturā ļoti labi iekļaujas "suņa zobs", vismaz angliskajā tulkojumā. Nez, kādas konotācijas ir grieķu vārdam? Un vispār, filmā notiek grūti aptverama vārdu nozīmju locīšana. Īsts Benders.

Wed, Feb. 16th, 2011, 01:20 am
[info]rasbainieks

acu zobu angliski var saukt arī par dogtooth :)
pašu filmu neesmu redzējusi, tik vien, cik stāstīja kursabiedrene, kura arsenālā tulkoja. atceros seansu plānā rakstītu "acu zobs".

Wed, Feb. 16th, 2011, 01:24 am
[info]pzrk

Mhm, ticu, ka latviešu valodā lieto apzīmējumu "acu zobs", filmā tas zobs tika pieminēts brīdī, kas kaut kā absurdi sasaucās ar ainu par kaķi, ja vien es stundas laikā neesmu paguvis kaut ko aizmirst un sajaukt. :)

Wed, Feb. 16th, 2011, 10:10 am
[info]rasbainieks

a kā tu pats sauc acu zobu?

Wed, Feb. 16th, 2011, 10:17 am
[info]pzrk

Es par zobiem sadzīvē parasti nerunāju...

Wed, Feb. 16th, 2011, 10:18 am
[info]rasbainieks

nav jau obligāti sadzīvē. man taču nav tev jāstāsta, kā veidojas vārdu krājums :)

Wed, Feb. 16th, 2011, 10:33 am
[info]pzrk

Nu jā, es pats te ikdienā eksperimentēju ar vārdu krājuma veidošanu, pa brīdim iedomājoties, vai apzināti vai neapzināti nemācu muļķības (piem., iemācīt bērnam, ka delfīns ir "zivs" tikai tāpēc, ka pēdējais ir vieglāks vārds, un šī vēl būtu tāda salīdzinoši nevainīga muļķība, ko iemācīt vārdu krājumā).

Bet man vienkārši nav intereses par šo jomu, neko nelasu par tēmu, arī darba lietās no medicīnas tēmas izvairos kā velns no krusta, ok, pašam zobi man ir, pa reizei aizeju pie zobārsta, apgrozu tādus zobu identificēšanas veidus kā "tas tur" augšā pa kreisi (no kuras puses?), esot tādi gudrības zobi (wtf?), zelta zobi, piena zobi, kronīši, ilkņi, vecmāmiņa no kaut kurienes sākusi izmantot tādus apzīmējumus kā "valsts zobi" vai "kroņa zobi", nu un tad saistīto vārdu izmantošanas biežuma saraksta lejasgalā ir arī acu zobi.

Wed, Feb. 16th, 2011, 01:28 am
[info]judith

Es sho filmu uztveeru diezgan burtiski - kas notiek, kad vecaaki grib buut dievi un vieniigie pareizie.
Ja godiigi, biju paarsteigta, ka teevs neguleeja ar meitaam, jo par deela seksuaalo attiistiibu bija paruupejushies, bet meiteneem alternatiiva netika piedaavaata.
Tajaa pat laikaa gribeejaas vilkt nelielas paraleeles ar The Virgin Suicides, ka vecaaki censhas beernus pasargaat no ljaunaas pasaules; shai domai apstiprinaajumu atradu tajaa ainaa, kur vinjs tai sievietei, kas guleeja ar deelu teica: noveelu kaut tavi beerni augtu visa sliktaa ietekmee (ljoti aptuvens tulkojums).
Nedomaaju, ka Oskaru cilveeki sho filmu spees sagremot un dos tai balvas, man bija liels paarsteigums to redzeet nomineeto sarakstaa.

Wed, Feb. 16th, 2011, 01:33 am
[info]pzrk

Nja, lielā mērā piekrītu (bet vēl turpinu skatīties), arī par "Oskara cilvēkiem".

Var interpretēt, ka meitām tiek piedāvāta cita alternatīva.

Wed, Feb. 16th, 2011, 01:43 am
[info]judith

Aaa, vieniigais, kas man tajaa filmaa patiik, ir taa doma, ka visi radiijumi, pat zivis baseinaa, ir ljauni :)

Wed, Feb. 16th, 2011, 02:20 am
[info]pzrk

Dīvaina tā filma ir nenoliedzami, tomēr lika padomāt. Lai gan īsti neierakstās man pierastās filmu vērtēšanas kategorijās, tomēr es teiktu "labi".