Sun, Feb. 6th, 2011, 11:28 pm
salīdzināsim mācību grāmatu biznesu un pornoindustriju

No komentāriem par rakstu, ka skolēnu vecākiem pašiem jāpērk mācību grāmatas:
"hocker Pirms 5 stundām
Porņuku žurnāls uz kvalitatīva papīra maksā 2 Ls ,uz nekvalitatīva papīra nodrukāta darba burtnīca maksā 7 Ls. Tas ir bizness,jo porņuku var pirkt,var nepirkt. Bet mācības pirks obligāti liec kaut 20 Ls. Tā tas notiek mūsu banānu republikā. Un mēs tik mierīgi klusējot maksājam."

Asprātīgs salīdzinājums, būtu smieklīgi, ja vien tā nebūtu drūmā realitāte.

Sun, Feb. 6th, 2011, 11:43 pm
[info]sissy

Nja. Labs salīdzinājums. Tak papildus neadekvātajām cenām pastāv arī cita problēma, tb, katru gadu mainās mācību grāmatu klāsts, turklāt nav vienotas politikas, pēc kādām grāmatām bērns ir jāmāca. Pati ar to saskāros, kad nostalģijas dzīta iegādājos pamatskolas matemātikas grāmatas + burtnīcas: n-tie eksemplāri un gudrs netiec, kura no visām tad ir tā pareizā. Pārdevēja tā arī pateica, ka katrs skolotājs nosaka, pēc kādas grāmatas grib mācīt un to arī liek vecākiem pirkt. Tas nozīmē, ka, ja, piemēram, man ir trīs bērni, tad katram no viņiem jāpērk cits mācību materiāls. Tajā brīdī tas tiešām pārvēršas par visīstāko biznesu: ražojam padsmit 7.klases matemātikas grāmatu variantus (piemēram) un esam pārliecināti, ka tām visām būs noiets. Tak par to, cik vienāds izglītības līmenis būs bērniem, no kuriem katrs mācās pēc savas štelles, nemaz nedomājam - gan vienotajiem eksāmeniem sagatavosies.

Mon, Feb. 7th, 2011, 12:30 am
[info]pzrk

Es domāju, ka tas viss ir cieši saistīts — mainīgā izglītības politika ir izdevīga mācību grāmatu izdevējiem.

Mon, Feb. 7th, 2011, 12:47 am
[info]rasbainieks

sauksim lietas īstajos vārdos - zvaigzne no tā vien dzīvo. roka roku, kā saka.

Mon, Feb. 7th, 2011, 02:03 am
[info]rasbainieks

un nav jau tikai "mainīgā izglītības politika", ir arī grāmatas/burtnīcas, kurās katru gadu ir pamainīts izkārtojums, lai nevarētu tā vienkārši uzdot uzdevumu x. lappusē x.

Mon, Feb. 7th, 2011, 02:05 am
[info]pzrk

Tas ir cūciski.

Visas grāmatas gan nepētu, bet vēl ir ne mazāk tuvredzīga tendence: nedrukāt izdošanas gadu grāmatās.

Mon, Feb. 7th, 2011, 10:03 am
[info]rasbainieks

vēl jau arī zvaigznes alkatība sadirsa e-bibliotēku. podumaješ, te daži iedomājušies, ka mācību materiāli varētu būt pieejami elektroniski un par brīvu, jo mums taču valstī ir bezmaksas izglītība. gaidi ar maisu.