polija ([info]polija) rakstīja,
@ 2018-09-16 08:23:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:bd

tātad, manas prasības pret bd
-Vēdināšana, lai telpās būtu svaigs gaiss (attiecīgi iespēja to nodrošināt, nevis viena 40m2 telpa uz 15 bērniem, kur bērni slikta laika gadījumā pavada VISU DIENU!);
-Ēdināšana - nu negribu es tos cīsiņus (kelogus vēl var pieciest);
-Nekādas multenes 2-3 gadniekiem (ja nu vienīgi kāda apmācību par kko);
-Iespēja neēst un nemaksāt par brokastīm (alternatīva: nodrošināt, ka arī 2 gadniekam notiek kaut kāda zobu tīrīšana pa dienu, bet tādā gadījumā brokastis PĒC 8:30);
-Ārā iešana - ideāli 2x dienā, 1x dienā būtu minimums, izņemot, ja ir tiešām drausmīgi laika apstākļi. Neliela smidzināšana NAV drausmīgi laika apstākļi. Bet nu šis iet kopā ar to telpu vēdināšanu. Ja ir iespēja tiešām labi izvēdināt telpas, arī neejot ārā, tad nu to latiņu var palaist zemāk - arī pie mazāk krimināliem laika apstākļiem neiet laukā.
-Iespēja normāli atnākt ar bērnu atpakaļ no āra, ja viņam vajag uz poda (vai tad ārā podiņš vismaz siltajā laikā). Tas nozīmē - nekāds viens cilvēks ar bērniem laukā, vismaz 2i. Manis dēļ ar iet arī uz parku, ja sava laukumiņa nav, bet parks tuvu, bet tad vēl jo vairāk par drošību jādomā. Un podu.
-Pietiekami zaļa apkaime - lai var to logu atvērt un ārā iziet, nejūtoties kā izpūtējam aizmugurē - tur subjektīvi propku laikā jaaizbrauc un jāpaosta.
-Iespēja bērnam pašam aiziet uz poda - nevis kādam, ka jāprasa, jo pods aiz ciktur durvīm.
-Personāla NEmainība, cieņa pret bērnu - baigi subjektīvi novērtējama lieta. Vienu dienu nemainās, otru - ir nomainījies. Cieņu jau var tikai pa durvju šķirbu nolūrēt, kā rīkojas, kad domā, ka neviens neredz, nevis "aj, es tevi tgd nevedīšu uz poda no laukumiņa, jo tu jau tikko biji, tas nekas, ka tu sačurāsies, pēc tam pārģērbsim". Kaut kāds mīļums man un bērnam pat nebūtu TIK svarīgs, bet nu saprātīga attieksme, neraustot bērnu - gan.
-Iespēja atstāt pa dienu bērna līdzsvara riteni vai manu velobeņķi kaut kur puslīdz droši (nevis piesliet pie sētas, cerot, ka vakarā vēl būs);
-Kilometrāža un novietojums, kas ļautu izvadāt bērnu ar velo, izņemot varbūt izcili pretīgus laika apstākļus (jo es vnk drausmīgi negribu sperties iekšā centrā ar auto, ņemot vērā pastāvošas propkas un to, ka tad man darbā speciāli jāprasa auto stāvvieta, par kuru jāmaksā - un kuru tad nav izdevīgi ņemt, ja darbinieks nebrauc KATRU dienu).
-Ja ir vairāki darbinieki uz tiem bērniem, tad, lai būtu, kas pasaka, kā bērnam gājis, kam ko pajautāt/pateikt, lai tas tiktu nokomunicēts tālāk, nevis neviens neko nezina, jo no rīta&vakarā 2x2,5h ir dežūrgrupa.
-Nekādas saldumu dalīšanas grupiņās par labiem nopelniem, uzvedību vai tml. (bērnu dz.d, tad tur jau vecākiem jāvienojas, ko censties nest).

Nu un tad ideālā gadījumā:
-Labāk mazāk mantu, lai bērni paši atrod, ar ko nodarboties, un nekādu pīkstošo, skanošo, mirguļojošo, utt. (es vispār apbrīnoju bd, kur tādas ir - tas personāls tur dienas beigās nesajūk prātā?).
-Iespēja bērnam pašam saģērbties - "pirmā stāva" skapītis.
-Iespēja bērnam pašam padzerties, kad gribas, nevis kādam prasīt.
-Kaudze smuku darbiņu vajadzīga nav, bet būtu forši, ja tomēr rusku ar bērniem padarbotis ar, citādi 2gadnieki nodarbojas ar kaušanos par vienu mantu..
- Ja bērniem jāmaina telpas, kur ievērojami atšķiras temperatūra, lai visi darbinieki, kas tur bērnus ved/ģērbj par to būtu informēti un attiecīgi bērnam ko uzvilktu/novilktu, nevis katru dienu saldētu/pārkarsētu (ir jau negatīva pieredze)
- Vēl negribētu bd, kur ir iestāšanās maksa. Drošības naudu saprotu, bet iestāšanās maksa? Nu man ir jau negatīva pieredze ar vadītāju, kas piestāsta pilnas ausis, bet realitāte ir atšķirīga. Ja pēc 3 ned. atklājas cita aina, tad vismaz nav 100-150eur nomesti renstelē. Pietiek jau tāpat ar to čakaru, kas ir un būs, lai līdzfinansējumu dabūtu (bērnam nav Rīga deklarētā adrese).

Tas tā, ko uz sitienu varu iedomāties. Es saprotu, ka ņemot vērā to visu, plus vēl faktu, ka īsti nevaru atļauties dārziņu, kur kopā jāmaksā virs 470eur/mēn (attiecīgi montesori dārziņi, kur bez paikas jau jāmaksā 450eur/mēn, atkrīt), tad es saprotu, ka no 4ā oktobra principā varu iet arī prom no darba un sēdēt ar meitu mājās, jo nu 7-8km attālumā no mājām tādu dārziņu īsti nav. Pārdaugavā pat TIK tālu negribu skatīties, jo nu tilts - ziemā, salā, pie ciktur m/s vēja ar bērnu velobeņķī tomēr nav baigais prāta darbs. Ja nu vienīgi būtu kkas tepat Dtilta galā..
Karoče es reāli nezinu, ko, lai dara. Pārvākties kaut kur ārpus Rīgas bezmaz. Tur atkal IT jomā darba nav. Viss Rīgā. Pāriet atpakaļ uz juridisko jomu kkādos laukos? Nu kkādā līmenī jau kko tur varētu darīt, bet nu ņemot vērā, cik "daudz" es tam pēdējos 5 gadus esmu sekojusi līdzi, tur jau vilciens gandrīz aizgājis. Pie tam jautājums, tad kā ir ārpus Rīgas kurā vietā ar tiem dārziņiem, darbiem, algām, dzīvošanu.. Anyway, tas nav mēneša laikā izlemjams, atrodams un izdarāms.
Kaut kā man tā problēma, ka es neesmu pieradusi samierināties, ja kaut kas nav. Nav gluži visu vai neko, bet nu ir kaut kādas lietas, kas man šķiet pašsaprotamas. Es vēl saprotu, ja kaut kas nāk par velti (nu puslīdz - piemēram, pašvaldības bd), bet, ja man pašai jāpiemaksā >100eur/mēn neatkarīgi no bd apmeklējuma un ēšanām, tad tomēr gribas kaut ko arī par to visu pretī.. Un tie teksti "ņem aukli, ja nekas nepatīk" - nu imho ir atšķirība - aukle darbojas ar vienu bērnu, man nevajag, lai manam bērnam būtu nedalīta uzmanība. Tieši gribu, lai satusē ar citiem bērniem, viņa pati ar starā tusēt ar citiem bērniem, bet nu aukle vienam bērnam izmaksātu (ja viss būtu oficiāli) kkur 900eur, kamēr bd, kur pieskata 15 bērnus viņi prasa 350eur. Labi, telpas, īre, materiāli un tā, bet tāpat jau viņi audzinātājiem/auklēm nemaksā diži vairāk kā tos 900 uz papīra. Atlikums tiešām telpu īrei, komunālajiem, utt? Par ēšanu nerunāju - tas papildus vēl tiem 350.. Tad kur viņi to naudu grūž, ja neko nevar nodrošināt, logu nomainīt nevar (lai varētu telpas izvēdināt), ļoti bieži ar visu to bērnu baru (arī silītes grupā) tikai viens cilvēks, utt..



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]lidot
2018-09-16 19:47 (saite)
Cīsiņi un multenes? Nopietni, tur tā ir ikdiena?
Mums pie ziņojumu dēļa ir nedēļas ēdienkarte, izskatās 3x garšīgāk un daudzveidīgāk, nekā es gribēdama varētu izdomāt un sataisīt. Multenes ir labi ja reizi mēnesī, bet arī tad “kino” formātā - dārziņš nopērk popkornu un bērni skatās “kino”.
Kopumā, protams, prasības normālas, bet iedomājos, ja katram no 20 bērniem vecāki iesniegs savu detalizētu sarakstu, kā ir Jābūt, tad ir neiespējami strādāt. Par vēdināšanu jo sevišķi viedoklis ir Katram, pieaugušajiem taču arī ofisos par to mēdz būt lielākie strīdi. Pieprasīt personāla nemainību, zinot auklīšu algas, vispār ir diezgan nereāli. Es esmu pieņēmusi, ka dārziņam uzticos un nejaucos viņu kārtībā, kamēr mans bērns uz turieni iet priecīgs, pārējais ir sīkumi. Vienīgais, kā man pietrūkst, ir komunikācija, citādi katru reizi jāizķer audzinātāja un jāprasa - ka gāja, ko darījāt. Pieļauju, ka viņām arī par katru no 20 iesniegt ikdienas atskaiti ir nogurdinoši un sarežģīti. Bet, kas attiecas uz bd grupiņu vecāku čatiem - cik zinu, tad tur aiziet ne sliktāk kā slavenajā atsaucīgo māmiņu forumā + pie katras bildes kāda māmiņa pajautās, kāpēc bērnam nav noslaucīts puņķis, kāpēc viņam nav uzvilktas zeķes vai mugurā svešs krekliņš.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]lauwa
2018-09-16 20:55 (saite)
Mums līdz šim nav bijusi neviena tik nesakarīga čatiņgrupa. No 4 dārziņgrupām un jau 8 gadu pieredzē.
Pa kādam kašķīgam vecākam gan gadās katrā grupā. Bet lielākoties apspiežam to sapulcēs tā, ka pārāk nelecas. Bet tur jau viss no vecākiem atkarīgs. Rīgā atceros vecāku sapulcē visi sēdēja, klusēja un māja ar galvām. Te iet dažkārt skaļi un spraigi, reti kurš grib paklusēt. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]polija
2018-09-16 22:04 (saite)
nu mums cīsiņi nav ikdiena, bet gadās. Multenes tnx god nav. Bet nu divos dārziņos, kur biju tgd skatīties, trāpīju, kad tieši bērni sēdēja un kko skatījās. Vadītāja dievojās vienā, ka tas esot kkāds ūber keiss ķip "nesaprotu, kāpēc viņi neģērbjas neiet laukā - dievīgs laiks bija btw, bet skatās multeni". Otrā pateica, ka tas esot mēģinājums panākt, ka viņi sēž mierā.. :O Ok - sorrī, es netaisos maksāt 300-350eur/mēn, lai manu bērnu nosēdinātu pie tv/planšetes multeni skatīties, lai panāktu, ka viņš sēž mierīgi.. 2 gados viņs vispār mierīgi varētu iztikt bez tādām multenēm, jo tāpat nav spējīgs tur lielāko daļu saprast - nu vismaz standarta multenēs.. Negribētu arī tādu "kino"- jo īpaši ar nopirktu popkornu (ja vēl vismaz popkornu paši taisītu :D ) Es laikam esmu no kašķīgajām mammām, kas tomēr cenšas bērnam veselību nesačakarēt jau 2 gadu vecumā (par kino teiksim - brilles viņai ir uz jautājuma zīmes jau kopš gada vecuma, viss ir uz galējās robežas, ārsts teica nekādus ekrānus. Pie tā pieturamies. Negribētu bd to sačakarēt.)

Jums privātais bd? Kurš?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lidot
2018-09-16 23:20 (saite)
Piekrītu, ka kvalitātes problēmas ir ļoti daudzos privātajos, tāpat kā pašvaldības dārziņos, kā jau tas diemžēl notiek jomās, kurās pieprasījums stipri pārsbiedz piedāvājumu (paldies Nilam, mļa!). Par visu pārējo- cik cilvēku, tik viedokļu. Es neiebilstu, ka bērnam reizi mēnesī vai divos ir kāda ārpus rutīnas diena, kad omes dzimšanas dienā var apēst speķa pīrādziņu vai dārziņā pagrauzt veikala popkornu un paskatīties multeni - no viena tāda pasākuma akls un resns nepaliks. Un, tici man, arī uz mani daudzi skatās kā uz radikālu mātīti, kad saku, ka paši saldumus nedodam. :D cik cilvēku, tik viedokļu. Bet, ja kompromisu nav, tad jā - nekas cits neatliek kā atskaitīt auklei vai sēdēt pašai mājās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]polija
2018-09-17 19:26 (saite)
Nu vnk, ja vadītājas teksts, uz manu jautājumu par multenēm, ir tas, ka tas esot mēģinājums panākt, lai bērni sēž mierīgi - nu come on! Tas nav nekāds 1x mēnesī kino vakars. Bet normāla, saulaina diena, kurā kaut vai ārā varētu iet, ja nu nekā cita galīgi nevar izdomāt, ko darīt.
Nav jau arī runa par "akls", bet nu kpc jāčakarē bērnam smadzenes ar saturu, ko tās nespēj apstrādāt, kpc jāpieradina pie tv/multenēm, ja viņš pats vēl nemaz tā neraujas dirnēt pie tiem gadžetiem, jo saprot, ka viskautkas reāls apkārt arī ir gana interesants? Lai noliktu bērnu pie tv - tur es tiesām nesaprtu, par ko maksāt 350eur/mēn?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lauwa
2018-09-16 20:47 (saite)
Multenes dārziņā? Nevaru iedomāties. Cīsiņi nav nekas traks, ja nav katru dienu (mūsējiem ir pāris reizes mēnesī). Pēc noteikumiem tiem ir jābūt ar vismaz 75% gaļas, normāli cīsiņi. Jūs mājās nekad cīsiņus neēdat, tiešām?
Nedot bērnam brokastis arī jokaini. Bērni tak sarodas pirms brokastīm. Zobus tīra no rīta un vakarā mājās, tā tīrīšana dārziņā vairāk ir rituālam pirms gulētiešanas. Vēdināšana, ja dzīvojas visu laiku vienā telpā ir grūta lieta. Jāvēdina kamēr iet uz nodarbībām ārpus grupas, piem sports ja notiek kādā zālē. Net tad kāreiz sakarsuši no sportiņa atskries uz aukstu, izvēdinātu grupu, kur vēl jāpārģērbjas. Vai kamēr paši ārā. Ja bērni ir telpā vēdināšanu neatbalstīs vismaz puse vecāku, īpaši ziemā. Par ārā iešanu gan ir jārunā skaļi, bērniem ārā ir jāiet, nav slikti laikapstākļi, ir nepiemērots apģērbs. Mūsu dārziņā otrādi, audzinātājas cīnās ar vecākiem, lai bērnus ģērbj atbilstoši.
Ūdens mazuļiem ja būs brīvi pieejams - būs regulāri plūdi. Tas nav tas vecums, tas, ka tavs bērns ir gana prātīgs, nenozīmē, ka visi tādi. Podam gan jābūt pieejamam.
Zaļa apkārtne Rīgā? Nūuu.. :D
Savi braucamie vienēr būs uz savu atbildību, tos toč nav nevienam pienākums aprūpēt. Varbūt var ar vecākiem vienoties uzstādīt pie dārziņa kādu velonovietni, kur piesprādzēt (mums ir, nesprādzējam gan, tik novietojam). Bet dārziņam par to toč nav jālauza galva.
Mūsu dārziņā būtībā ir viss uzskaitītais un vēl daudz plusu, bet daudzas lietas uzskatu kā bonusu, nevis obligāto minimumu.
Un ja grib visu pa savam, tad jā, jātur mājās ar saviem noteikumiem. Un tad paprovē izvest ārā 2reiz dienā, taisīt darbiņus, barot veselīgi un pašgatavoti, sportiņu, mūziku, sabiedrību. Ar vienu jau sirma galva būs un uz darbu atpakaļ gribēsies ātri. :D

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]polija
2018-09-16 22:19 (saite)
Mēs parasti trāpījām uz tām brokastīm. Ja agri brokastis, tad uz otru pilsētas galu uz tām toč netrāpīsim. Plus, ja bērns ēd brokastis bd, tad es vispār pati palieku bez, jo es nevaru stumt māgā no rīta un viņai nedot. Un tad pamēģini aizmīties tukšā dūšā vēl 10km uz bd un darbu un tad skaidrs, kāpēc es pirmo satikto smēķētāju pie darba velonovietnes esmu gatava vnk nosist vai kā minimums pipargāzi ģīmī sapūst, nevis pieklājīgi palūkt aizvākties kkur ar savu cigareti.
A zobus tad kāda jēga tīrīt, ja tūlīt pēc stundas bērnam bd ir tēja ar cukuru un vēl visādi brīnumi? Higiēnists skatījās viņai zobus un teica, ka 2x dienā obligāti jātīra. Ar visu to viņai baigi tas aplikums veidojas. Ja vēl vienreiz dienā tīrīt, tad toč varēšu forumā prasīt kā 3gadīgam bērnam labot zobus pilnajā narkozē. :/
Par braucamajiem - nav runa par aprūpēt bet vismaz kkādu stūri, kur var iebāzt. Ja normālas telpas, parasti au kkādā katā visādi rati/velo utt. arī stāv. Protams, ja telpas līdz mm saplānotas/pielāgotas, tad diez vai (ka tas bieži ir centrā) vai kādos par bd pārtaisītos dzīvokļos.
Tur jau tā lieta - ja mazie iet uz citām telpām, tad var izvēdināt tai laikā (par ģērbšanos - tad gan vajadzētu organizēt citās telpās - tb katrs ar savu sporta maisiņu iet kkur ģērbties), a ja visa diena 11-12h tiek pavadīta tai pašā telpā?? Ko tad? Un tā arī ir daudzviet. :( Par ārā iešanu,e s ar uzskatu, ka jāiet laukā jebkuros laika apstākļos. Ja vajadzēs, sagādāšu lietus/sniega/slapjdraņķa drēes un arī dubļus izmazgāšu, bet duadzviet tieši no perosnāla puses ir "ko jūs - lietū - ārā?!" attieksme. Esošajā bd arī sludināja, ka iet ārā jebkuros apstākļos, vecākiem jānodrošina apģērbs. Realitātē par to arī ir bijuši kašķi, jo tak līst vai kas vai šitas, vai nezinu kas.. Un tad sēž neizvēdināmās telpās iekšā visu dienu.
Zaļa apkaime ir daudzviet Rīgā. Protams, tas nav piejūras mežs, bet nu nav arī TIK traki. Bet nu es negribētu, ka manam bērnam ikdienas pastaigu maršruts būtu Valdemāra ielas tuvumā :(
Es jau nemaz nealkstu sēdēt mājās. Vnk domāju, ka ja jau plēš deviņas ādas, tad varbūt varētu sagaidīt ko vairāk nekā nosēdināšanu pie multenes, nevēdinātas telpas ar sasmakušu gaisu. Ir arī bd, kur it kā tas viss manis gribētais būtu, bet tur ir vai nu rindas vismaz līdz nākamā gada septembrim vai arī plēš 10 ādas :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lauwa
2018-09-17 01:29 (saite)
Nu par ēšanu rītos mums patreiz ir tā - pieaugušie ceļas pirmie, kafija un brokastis, tad bērnudārznieki, kaut kas mikro uzkožams acu atvēršanai, parasti kāds sieriņš vai aktimels. 7:00 bernudārznieki pazūd no mājas un var brokastot skolnieki.
Mūsu dārziņā arī tas viss ir un vēl krietni vairāk, bet pat pie dārziņa dzīvojošie bērni ar grūtībām tiek 3-4 gados, mazāki praktiski tikai ar prioritātēm vai veiksmes gadījumā gada sākumos dzimušie. Tā līdz tiek normālā dārziņā, jāņem ko var, visur pilns.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]polija
2018-09-17 19:38 (saite)
Nu dārziņiem jau neņem vērā dzīvesvietu.
Ir bd, kur var normāli neēst un nemaksāt parr brokastīm. šodien pat apzvanīju kaudzi dārziņu. Pāris montesori bd arī tā teikts, ka viņi brokastis nemaz nepiedāvā. tieši ar to domu, ka bērni paēd normāli mājās. Es ar to atbalstu. nu ķip tak brokastis bezmaz svarīgākā ēdienreize, bet nu šitā sanāk, ka bērns pierod no rīta neēst.
Bet nu tas tā. Tā būtu mazākā bēda. Reāli visur pilns. Tiešām pilns. Tur kur nav pilns, jau ir kaut kādas problēmas. Un pat tur nav tā, ka būtu daudz brīvu vietu. Es jau pat samierinātos bezmaz ar centru citu faktoru labā, bet pat tur ir vietas vai nu pavisam maziem (līdz 2i gadi) vai jau tad virs 4i gadi.. šobrīd no manas >100 Rīgas ppii listes ir palikuši 7i dārziņi, kur vienu braukšu vēl skatīties un pārējos ir šausmīgi maza iespējamība, ka tomēr atbrīvosies kāda vieta, bet vidrīzāk ka nē. Un tas ar visu to, ka skatījos BD gan Ķengragā, gan Pļavniekos, Purvciemā - Centrā - sākot no sliedēm līdz kaut kur aiz Hanzas ielas, un pat D-tiltam tuvējā pārdaugavā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?