Iksirugumta ([info]po) rakstīja,
@ 2013-11-05 01:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Saeima n šit



I.Bite (RP[/baznīca]).

Labdien, godātie kolēģi! Šī nav pirmā reize, kad mēs šīs Saeimas laikā šeit runājam par tā sauktajām legālajām narkotikām, un mēs redzam, ka sabiedrībā šī problēma ir pietiekami aktuāla un pietiekami izplatīta. Kioski ar draudīgajām vai aicinošajām - droši vien, kā nu kuram - varavīksnes krāsām ir redzami šur tur Rīgā, un dēļ procedūrām, kas šobrīd, kā pareizi Ašeradena kungs aprakstīja, ir nepieciešamas, lai kādu vielu izņemtu no apgrozības, iedzīvotāji jau ir sākuši šo problēmu risināt paši, demolējot vai citādā veidā uzbrūkot šiem kioskiem. (No zāles dep. J.Ādamsons: „Pareizi dara!”)

Viennozīmīgi, šie kioski ir jāiznīcina - tādā veidā, ka tie ir jāaizver, nevis jādedzina vai kā citādi jāpārkāpj likums.

Godātie kolēģi! Mēs esam jau pieņēmuši grozījumus likumā „Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību”, ieviešot ģenērisko sistēmu; tas faktiski mums ir atļāvis aizliegt vairāk nekā 200 jaunu psihoaktīvo vielu. Tajā pašā laikā diemžēl ir jāsecina, ka šo vielu izgudrotājiem it nemaz nerūp patērētāju veselība. Tieši pretēji! Līdz ar to tiek izgudrotas arvien jaunas, jaunas un jaunas vielas.

Tāpēc papildus šai jau pieņemtajai ģenēriskajai sistēmai ir nepieciešama šī lēmumu pieņemšanas kārtība, kas ļautu vielu, tiklīdz ir aizdomas par tās kaitīgumu, ar lēmumu izņemt no aprites. Savukārt pēc tam jau viss pierādīšanas process būtu tādā situācijā, kurā šī viela vairs nav apritē.

Šobrīd daļa Latvijas jauniešu - un, kā Ašeradena kungs jau pareizi norādīja, to ir vairāk nekā 6 procenti - rīkojas ļoti paradoksāli: tā vietā, lai saudzētu savu veselību un izvairītos no nezināmām un nepārbaudītām vielām, šie jaunieši ar spītu, gandarījumu un pašapmierinātības sajūtu iegādājas tā sauktās legālās narkotikas un saka: „Jūs mums neko nevarat padarīt! Mēs nepārkāpjam likumu.”

Man gribas uzrunāt šos jauniešus. Mīļie cilvēki! Domājiet par savu veselību, domājiet par savu nākotni un rēķinieties ar to, ka tās ķīmiskās vielas, kuras ir šajās tā sauktajās legālajās narkotikās, nav ne pārbaudītas, ne vispār kādā veidā ir iespējams paredzēt šo vielu ietekmi gan tuvākajā, gan, ļoti iespējams, arī tālākajā nākotnē!

Mēs daudz diskutējam par to, kādas vielas ir pieļaujamas vai nav pieļaujamas pārtikā, cik slikti ir stabilizētāji, garšas pastiprinātāji un cik kaitīgas ir dažas vielas, kas ir atrodamas plastmasas iepakojumos. Un tas ir pareizi, jo mums ir jāsargā sava veselība. Taču vēl jo vairāk mums būtu jārūpējas par to, lai savu veselību saudzētu mūsu bērni.

Godātie kolēģi! Tāpēc es, pirmkārt, aicinu atbalstīt šo likumprojektu.

Un, otrkārt, gribu aicināt arī Veselības ministriju pievērst vairāk uzmanības sabiedrības informēšanai par šo jautājumu, lai jaunieši saprastu un apzinātos ne tikai to, ka tas ir stilīgi - izdarīt kaut ko kādam aiz muguras, bet tomēr arī saprastu, ka svarīgas ir rūpes par savu veselību.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

---



Kārlis Seržants (Degpunkts/ZZS)


Es gan sliektos arī uz viedokli, ka varētu būt arī formulējums, ka tas jādara nekavējoties, jo šim komersantam vienmēr ir tā iespēja, ko Zaķa kungs vienā intervijā pateica, - viņš var arī šīs narkotikas nenest uz policiju, bet nolaist podā. (No zāles dep. A.Klementjevs: „Viņš par sevi stāsta?” Smiekli.) Tā ka tā nav nekāda problēma. (Starpsauciens no zāles.) Tas bija tad, kad par uzturēšanās atļaujām bija intervija televīzijā... ka grib nolaist podā budžetu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Pirms mēs reģistrējamies reģistrācijas režīmā, es vēlos jūs informēt, ka no šodienas Saeimas nama Lielajā vestibilā ir apskatāma fotogrāfa Valtera Poļakova izstāde „Latvijas bērni” un tagad, pārtraukumā, šī izstāde tiks atklāta. To atklās Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Parādnieka kungs, klāt būs arī fotogrāfs, tā ka visi laipni aicināti piedalīties!

Un tagad lūdzu zvanu! Lūdzu deputātu reģistrācijas režīmu! Paldies.


---



J.Ādamsons (SC).

Neapšaubāmi, ir sperts solis uz priekšu. Bet uz ko es tomēr aicinu valdošo koalīciju? Varbūt, ja jūs atbalstītu savu valdību, kura jau pāris reižu ir iestājusies par to, ka jāsaīsina šis birokrātiskais process, lai varētu daudz ātrāk pieņemt šos lēmumus... Mūsu kaimiņvalstī Lietuvā visus lēmumus saistībā ar narkotiku liegumu pieņem veselības ministrs. Kāpēc mēs sarežģījam šo situāciju? Mēs varam runāt par daudzām teorētiskām, juridiskām lietām -Čepānes kundze šajā ziņā noteikti ir daudz kompetentāka par mani -, bet mums tomēr visiem vajadzētu staigāt vairāk pa zemi un tā ciešāk skatīties, kas notiek apkārt. Un, ja ir iespēja samazināt narkotiku izplatību, ierobežot to, tad, es domāju, katra normāla deputāta pienākums ir to atbalstīt.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]jim
2013-11-05 01:51 (saite)
arvien jaunas, jaunas un jaunas vielas!

(Atbildēt uz šo)


[info]sramgni
2013-11-05 10:48 (saite)
Man ir "aizdomas" par alkohola un nikotīna kaitīgumu. Domāju, ka šīs vielas nekavējoties jāizņem no aprites.

(Atbildēt uz šo)


[info]phz
2013-11-05 10:58 (saite)
Un tikmēr Rīgas dome ir nodibinājusi uzņēmumu, kas taisās brīvi izplatīt diūdeņraža monoksīdu!

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?