Comments: |
| From: | ezss |
Date: | May 17th, 2012 - 08:13 pm |
---|
| | | (Link) |
|
jo tur rodas sāļa vide, kas ir sālāka par organisma sāļumu. Pēc tāda paša principa arī sāp, ja sagrieztu pirkstu ieliek sālsūdenī
Ja apkārt ir sālāks, kā mums iekšā, tad mūsu ūdens dodas no mums prom un tas sāp. Tāpēc sagrezts pirksts sāpēs sālsūdenī un sodas ūdenī, bet nesāpēs cukurūdenī
| From: | ezss |
Date: | May 17th, 2012 - 08:13 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Ja pērns ir sagriezies un pirkstu licis mutē, tad viņš zinās, ka asinis ir nedaudz sāļas.
| From: | ezss |
Date: | May 17th, 2012 - 08:16 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Un kad bērns paaugsies varēsi stāstīt par Na joniem, kas piedalās nervu signālos (Kas īstenībā ir ticamāks apgalvojums par osmotisko spiedienu)
Tā kā šis ir bērns, kurš pirkstgala nošķēlēšanas reizē izdvesa tikai vienu teikumu - Vauuuu - man ir šķidras asinis!!, tad labprāt jonu lietu stāstīšanu es uzticētu tādiem erudītiem kā Tu :) Protams, kad paaugsies
ūdens dodas prom čurājot un raudot, sāls dodas prom asiņojot vai ieliekot sagrieztu pirkstu tīrā ūdenī --- šis nebūs tas ;D
| From: | ezss |
Date: | May 17th, 2012 - 10:05 pm |
---|
| | | (Link) |
|
jebkuras šūnas atdod ūdeni ievietotas hiperosmotiskā vidē. Uzskatāms piemērs - gliemeži + sāls.
Visticamāk sāp gan tāpēc, ka joni, gan Na, gan Cl, gan tie paši H bliež pa visiem nerviem, bet arī osmotiskās reakcijas te ir pieminamas, manuprāt. Ja iebāzīs sagrieztu pirkstu fizioloģiskajā šķīdumā (0,9% NaCl), tad tas nesāpēs.
Un sīkbērnam ir vieglāk pastāstīt par osmozi kā par šūnu potenciāliem un nervu vadītspējām
iebāzīs bērns pirkstu sālstraukā i nekas nesāpēs
pat koncentrētā šķīdumā var bāzt bez bēdu
| From: | ezss |
Date: | May 17th, 2012 - 10:11 pm |
---|
| | | (Link) |
|
tāpēc, ka pirkstam apkārt ir āda, kas ir beigtas šūnas, kurās ūdens praktiski nav (Tāpēc pirksti vannā tupot sakrunkojas, jo āda sasūcas ūdeni un izstaipās) Uzber sāli uz brūces, kuru nesargā āda :)
nu re nevis sāls ir atslēgas vārds, bet brūce ;)
| From: | ezss |
Date: | May 17th, 2012 - 10:20 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Nu, neticu, ka iešaujot ar sāli dibenā tev tur viss nokoagulēs.
koagulācija runātu par labu osmozei - ja pamet ūdens, olbaltumvielas koagulējas ;)
laikam tomēr būs receptoru funkcijas iesaistītas ;)
| From: | ezss |
Date: | May 17th, 2012 - 10:33 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Atbilde no viena no maniem mīļākajiem forumiem http://www.thenakedscientists.com/forum/index.php?topic=6851.0"The reason that salt stings a cut is that as the salt dissolves, it causes the fluid surrounding damaged tissues to become extremely hypertonic (which means that the concentration of salt and other electrolytes is higher than it is in normal body fluids). Pain-sensing neurons have receptors on them that respond to a variety of stimuli. For example, there is a specific receptor that responds vigorously to capsaicin, which is the substance that gives jalapeño and habanero peppers their kick. So, quite literally, when you are adding hot pepper to food, you are (carefully, I hope!) inducing the sensation of pain to complement the other flavors of the meal. More recently identified is a receptor that responds to changes in electrolyte concentration—such as the change that a large amount of salt induces. Thus, putting salt on a wound stimulates pain-sensing neurons in much the same way hot pepper does. When tissue is damaged, many pain receptors become sensitized—that is, they need a much lower level of stimulation to respond than they normally would. (For example, after you have burned your mouth, try eating some spicy food that you could normally handle—ouch!) Salt may then compound the pain by further damaging injured tissues and making them more sensitive in general." Ko es arī stāstīju - ka ir iesaistīta gan šūnu atbilde uz hiperosmotisku vidi, gan paši Na un H joni iesaistās nervu impulsu pārvadē, vēl pie tam brūce paaugstina nervu kairināmību. (un šīs parādības ir savā starpā saistītas, tādēļ šī diskusija pašaik ir diezgan neauglīga) Vienīgais es savu atbildi sāku ar osmozi, jo man likās, ka to ir vieglāk paskaidrot bērnam, bet kā var redzēt vēlāk zarā tiek pieminēti arī nervu impulsi.
| From: | mako |
Date: | May 17th, 2012 - 08:33 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Ir vielas, kas kož pušumos. Sāls, skābe. Kad kārtējo reizi sagriezīsi pirkstu, paeksperimentē, apber ar cukuru vai sodu...
sāls koagulē olbaltumvielas (olbaltumā ielej sālsūdeni - paliks balts, paskalo ... un paliks caurspīdīgs) un uzlabo receptoru darbību - elektrolītā labāka vadāmība ... nu i sāpju receptori labāk nodod signālu pa nervu galiem ;)
par cukuru un sodu neko nezinu
soda rada sārmainu vidi, kas tāpat kā skāba vide rada apdegumu - tikai sārms reaģē ar taukiem, kas nozīmē, ka uz miesas uzliets sārms radīs dziļākus un lielākus bojājumus kā skābe, jo tā apdedzinās tikai augšējo slāni un zemādas taukaudi viņu daudz maz apstādinās | |