Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2009-05-29 08:10:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ekonomija latviešu gaumē un saprašanā
Vakar iznāca patērzēt ar vienu apsardzes biznesa darboni. Laipns un patīkams cilvēks, bet ja vajag, iedos pa mūli, ka maz neliksies. Bet ne jau par to ir stāsts. Viņam šobrīd darba pilnas rokas un, par spīti grūtiem laikiem, bizness paplašinās. Tiesa, ne automātiski, bet ieguldot daudz darba klientu meklēšanā. Un tā nu cilvēkam iznāk braukāt arī apkārt pa Latviju pa visiem saviem objektiem, jo tikai tad, ja pats esi visur bijis un visu pārbaudījis, vari būt drošs, ka būs vairāk vai mazāk kārtībā. Vienā šādā braucienā, organizējot jaunu objektu pilsētā, kurā pirms tam viņam objektu nebija, cilvēks pierastā veidā devies uz vietējo policiju. Iepazīties ar policiju, ar tās vadību, pastāstīt par sevi, ko te dara, ka nav ne bandīts, ne partizāns. Nu, vienkārši tā vieglāk strādāt, ja policijā ir par tevi zināms.
Nu i sēdējis pie policijas priekšnieka vietnieka, un tērzējuši par grūtajiem laikiem. A vietnieks pavisam saskābis, jo no sava priekšnieka saņēmis uzdevumu samazināt policistu skaitu par X, jo, lūk, tāda komanda esot nākusi no Rīgas, jo valstij trūkstot naudas un tāpēc tā jātaupa. Un kamēr šie tērzē, ienāk pats priekšnieks un pagalam drūmā balsī saka, ka jāsamazinot tomēr esot par 2X, jo pirmīt Rīgā esot kaut ko saputrojuši un samazināšanas skaitu par mazu nosaukuši. A reģions ta tradicionāli depresīvs, un skaidrs, ka ar pieaugušo noziedzību būs galā jātiek daudz mazākam policistu skaitam, jo samazināti jau pirmām kārtām tiek tie, kuri vistālāk no varas centra.
Un nav jau policija vienīgā, kur līdzīgi lietas darās. Ir kāda liela valsts iestāde. Ar filiālēm/nodaļām pa visu Latviju. Un tieši tagad, kad valstij grūti laiki, viņiem darba objektīvi ir daudz vairāk. Ne pārāk senā pagātnē šai kantorī nomainījās vadība. Pirms krīzes. Un jaunā vadība sāka ar to, ka centrālajā aparātā brangi palielināja priekšnieku un puspriekšnieku skaitu. Tad vēl tā varēja atļauties. Tagad, kad visiem jāsamazina, viņi samazina. Nē, ne jau jaunradītos priekšniekus un puspriekšniekus, bet pa visu Latviju tos, kas reāli ar iedzīvotājiem strādā. Un paziņo, ka līdzekļu ekonomijas dēļ strādāšot tikai 4 dienas nedēļā, kaut arī darba apjoms viņiem ir reāli pieaudzis pamatīgi.
Nav jau arī tā, ka neviens neko nesaprot un nevēlas labot pa īstam. Zinu gadījumu, kur kādā nozarē bija ierosināta reāla apvienošana, funkciju pārskatīšana un optimizācija, kas ļautu no virknes dublējošu funkciju atteikties, bet par to uzzināja nozares "kurators" no kādas no lielajām pozīcijas partijām un sekoja apsauciens, ka tā nedrīkst, ka partija tad zaudēšot atbalstu kaut kādu...;)
Un tā nu turpinās ekonomija, atlaižot malējos un strādājot 4 dienas nedēļā. Aparāts tēlo taupību.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]unpy
2009-05-29 08:58 (saite)
Ai, da nu. Viss ir aizgājis pa...eee...vējam. Daudzās nozarēs. Tagad ir bezjēdzīga, histēriska ņemšanās, kas kopējo situāciju nebūt neuzlabo. Valsts strādā kā brīvprātīgo ugunsdzēsēju brigāde kaut kur dziļi laukos - šķindinot ol..tfu - zvanus steidzas uz pērnās nedēļas izsaukumiem, lai neviens nevarētu teikt, ka nav atsaucīgi:))) Un visu laiku ir trakoti aizņemti.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-05-29 09:08 (saite)
Neuzlabo - tas vēl ir ļoti optimistisks vērtējums :(

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]unpy
2009-05-29 09:17 (saite)
Nu, es tā globāli - pieņemot, ka ir kāds diametrāli pretējs teiciens teicienam "kašu maslom njeizportjish" :)))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-05-29 09:24 (saite)
Mashu paljcem nejizportish ;-)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krii
2009-05-29 09:00 (saite)
Vai nevarētu būt tā, ka šie atlaistie policisti iesaistās privātā apsardzes biznesā, piemēram? Varbūt tā ir viena no izejām?
Un līdzīgi - arī citi saīsināmie ierēdņi. Pieņemu, ka pievienoto vērtību viņi tā radītu lielāku. Taču no otras puses - nodokļus šobrīd viņi noteikti maksā godīgāk.:)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]unpy
2009-05-29 09:03 (saite)
Mīnuss ir iekš tā, ka privātā apsardzes biznesa un policijas funkcijas pārklājas ļoti minimāli. A citi ierēdņi - kam gan viņi vajadzīgi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2009-05-29 10:24 (saite)
Nu, savā nozarē jau tomēr ierēdnis orientējas. Ja cilvēks pats ir radījis nozari reglamentējošos normatīvos aktus, tad viņam vajadzētu apjēgt arī, kā šajā nozarē izdzīvot.:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-05-29 10:28 (saite)
Kopš ir lasīti gadījumi, kad nozares normatīvo aktu izstrāde ir atdota ārpakalpojumā (Kastēna ministrija tā noteikti bija, bet iespējams, ka vēl kāda), es nudien tik drošs neesmu, ka ierēdnis tur orientējas ;-)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]unpy
2009-05-29 10:59 (saite)
Radīt normatīvos aktus un izdzīvot atbilstoši tiem ir divas pilnīgi dažādas lietas;))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]scope
2009-05-29 09:04 (saite)
Problēma jau tāda, ka apsardze tik savus objektus sargā.
Imho, ja nebūs policijas, uz ielas sāksies velnsviņzin kas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]petrovichs
2009-05-29 09:10 (saite)
Apsargam un policistam pienākumi un tiesības ir atšķirīgi. Apsargs rūpējas par sev uzticēto objektu, un ārpus tā viņam ir tieši tādas pašas tiesības un pienākumi, kā jebkuram parastam pilsonim.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2009-05-29 10:21 (saite)
To, ka no sabiedrības drošības viedokļa ir baigais mīnuss, es saprotu - bet vismaz ekonomiski nebūs tāds zaudējums, kā atstājot policistus bezdarbniekos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-05-29 10:26 (saite)
Apsardzes pakalpojumu tirgus arī nav bezgalīgs. Tur ir katrs klients jāpārliecina, ka viņam tas ir vajadzīgs, ka par to ir vērts maksāt, un maksāt ne mazāk, par ciktur.
Reālajā dzīvē, kad sākas grūti laiki, apsardzes izdevumi parasti ir pirmie, kurus cenšas samazināt.
Ja daža laba kaktu apsardzes firmele ir gatava sargāt zem diviem latiem stundā, tad var sarēķināt, cik saņems sargs. Maz saņems, pat ja viss tiks aploksnē maksāts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Būtu ļoti smieklīgi, ja nebūtu tik bēdīgi...
[info]scope
2009-05-29 09:02 (saite)
STāSTS PAR TAUPīŠANU * Uzcēla tiltu. Bērni apzīmē margas, kāds izsit lukturus. · Nolēma noalgot sargu. Pieņēma darbā. · Bet nav neviena, kas sastādītu sarga darba grafiku, rūpētos par viņa spec,apģērbu, pieskatītu, lai sargs nedzer. · Noalgoja sargam priekšnieku. · Bet nav neviena, kas nodarbotos ar grāmatvedību. · Noalgoja grāmatvedi. Bet nav kam nodarboties ar kadriem. · Pieņēma personāla vadības speciālisti, bet pēc tam – lai būtu, kas visus uzrauga – pieņēma direktoru. · Uzcēla administratīvo ēku, viss it kā labi, bet organizācijai nav nosaukuma. · Vērsās ar iesniegumu ministrijā, tā šo jautājumu izvirzīja skatīšanai valdībā un piešķīra nosaukumu – „Tilta drošības departaments”. · Viss labi, bet te pēkšņi … krīze. · Atgriežas direktors no ministrijas un saka: „Lika samazināt izdevumus, ko darīsim?”· Savācās visa administrācija, apsprieda taupīšanas iespējas, nobalsoja un atlaida no darba sargu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: Būtu ļoti smieklīgi, ja nebūtu tik bēdīgi...
[info]petrovichs
2009-05-29 09:10 (saite)
Nu jā, kā dzīvē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: Būtu ļoti smieklīgi, ja nebūtu tik bēdīgi...
[info]zvirbuleens
2009-05-29 09:33 (saite)
a ko varētu darīt, lai tā nebūtu? un vai vajag? Jo būtībā jau priekšnieki un puspriekšnieki, kad kļūst par vairākumu, ir ar visu apmierināti. Un gan jau sargs arī tiks pie kāda ceturtdaļpriekšnieka amata, vai arī nodzersies, un problēma atrisināsies paša no sevis ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: Būtu ļoti smieklīgi, ja nebūtu tik bēdīgi...
[info]petrovichs
2009-05-29 09:41 (saite)
Ja atmetam savtīgumu, tad bieži vien ir arī racionāls iemesls samazināt viszemāko. Bieži vien atlaižamais ir tik mentāli pieticīgs, ka viņa atrašanās uz viszemākā pakāpiena ir vienīgā iespējamā. Un attiecīgi, ja priekšniecība domā, ka pēc kāda laika darbība būs jāatjauno, viņai svarīgi ir saglabāt potenciālu.
Bet nu gadījumi ir visādi, un vairumā gadījumu, kā man šķiet, vispirms tiek atlaisti tie, kuri priekšniecībai nepatīk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dunduks
2009-05-29 13:33 (saite)
Par tevis mineeto lielo valsts iestaadi atljaushos nepiekrist, jo ne vienmeer skats no augshas uz leju un pagaatnee ir tas objektiivaakais :-) tiesa, tas attiecas arii uz mani un skatu spogulii :-)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-05-29 13:42 (saite)
Uz 100% objektivitāti nepretendēju, tāpēc apzināti šeit neminēju nosaukumus un uzvārdus :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?