Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2008-12-10 09:00:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Krīze, māt!
Palasīju drusku pirmās atsauksmes par valdības plāniem. Neenu, nekas priecīgs tajos plānos nav, bet tauta jau drusku (drusku?) pāršūmējas. Kā parasti.
Preses un grāmatu izdevēji vaimanā, ka pilnais PVN nokaus nozari. Droši vien, ka visu izdevumu un izdevniecību veselību tas neuzlabos, bet vai kāds bija pievērsis tai pašā Narvesenā, cik daudz mums visādu avīžu, avīzīšu, žurnālu un žurnāliņu iraid? Līdzīgiem nosaukumiem, līdzīgos noformējumos, kaudžu kaudzēm. Kas viņus visus lasa, ja pat lielākiem izdevumiem tirāžas patiesībā ir smieklīgas? Nu, tiesa, arī Latvijas partijas nav daudzskaitlīgas ;) Neenu, saprotu arī grāmatu izdevējus, ka pēkšņs PVN palielinājums par tik ievērojamu starpību ir sāpīgs. Bet, kā atceras daži ļaunatminīgie - vai tad, kad grāmatām pvn samazināja uz 5%, vai grāmatas kļuva lētākas?
Vispār, ar cenām pie mums (un patiesību sakot, ne tikai pie mums, jo tas nav Latvijas fenomens) ir interesanti. Pilnīgi pretēji procesi vienmēr rezultējas cenas kāpumā. Naftas un gāzes cena kāpa - kāpa arī elektrības cena, jo to tak kurināmā cena dzen uz augšu. Neenu, tas nekas, ka kurināmā cena pašizmaksas aprēķinā varbūt 10 vai 20% nosaka, bet gala cena tika celta daudz vairāk. Tagad naftas un attiecīgi gāzes cenas ir brangi nokritušas un prognozē, ka visu 2009. gadu, ja apstākļi strauji nemainīsies, tās varētu palikt samērā zemā līmenī. Bet elektrības cenu kāpums nākošajam gadam mums jau paziņots ir visai pamatīgs.
Vēl tauta šūmējās par to, ka ierēdnēm, bērna piedzimšanas gadījumā, tiek noņemts līdzšinējais pabalsts 6 mēnešalgu apjomā. Kā nu tā var, tauta izmirs u.t.t. Tauta izmirst un izmirs tāpat. Ne ātrāk un ne vēlāk. Bet vispār jau bija dīvaini, ka vienā un tai pašā valsts iestādē strādājošām divām sievietēm, kuras gaida bērniņu, bet no kurām viena ir ierēdne, bet otra, darot gandrīz tādu pašu darbu, nav ierēdne, materiālais nodrošinājums atšķīrās dramatiski. Vienai - pabalsts 6 mēnešu algas apmērā, otrai - nekā. Tikai slimības lapa un, ja koplīgumā paredzēts, kāds iestādes noteikts pabalsts, bet arī to, cik dzirdēts, Valsts Kontrole apstrīd, jo uzskata to par nelietderīgu valsts līdzekļu izmantošanu, un no formālās puses viņiem ir taisnība. Bija diskusijās pat tik tālu, ka tika stāstīts, ka ierēdnis esot cienīgs saņemt šādus pabalstus, jo par viņu visi nodokļi ir samaksāti, un viņš rūpīgi strādājot, kamēr tas otrs, vai otra, visticamāk strādājot slikti un arī pabalstu vienkārši izšķiedīšot vai nodzeršot. Nu, ja šis viedoklis pieder kādam ierēdnim vai ierēdnei, tad patiesībā tāda persona būtu nobāžama vistālākajā stūrī, un tai nedrīkstētu uzticēt neko, kas kaut pastarpināti ar iedzīvotāju jautājumu izlemšanu ir saistīts. Tiktāl galvā sakāpušu amata nosaukumu ir jāārstē. Man dzīvē tikai vienreiz ar tik smagu klīnisku gadījumu nācās sastapties, kur viens kungs labākajos gados uzstājīgi mēģināja no manis dabūt to, kas viņam patiesībā nu nemaz nepienācās, un katru savu teikumu viņš iesāka ar vārdiem "es kā Rīgas Domes deputāts...". Atņem tādam titulu un viņš vairs nebūs nekas.
Saprotu, ka valdība šobrīd steidzās darīt tikai vienu - sasniegt zināmus kontrolskaitļus, lai tiktu pie Lielās Naudas. Un ka tagad vajadzētu sekot nākošajam posmam - iepriekšējā posmā salauztās malkas kārtošanai, savu kļūdu labošanai, nodokļu atkārtotai pārskatīšanai un korekcijai, jo pirmajā brīdī izskatās, ka sasteigtie lēmumi smagi sitīs pa ekonomisko aktivitāti un attiecīgi nodokļu iekasēšana var kristies dabīgu iemeslu dēļ.
Tādas manas viegli jucklīgās pārdomas :)

UPD. Tā kā viens no iespējamiem aizdevējiem tiek minēts Zviedrija, vai nav arī kādas īpašas privilēģijas Zviedrijai kā slepeni apsolītas? Vnk minējums pagaidām :)

UPD2. Preses grūtais stāvoklis varbūt to padarīs pretīmnākošāku politiķiem un to sponsoriem? Pavasarī laikam vēlēšanas būs...;)


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mamuts
2008-12-10 09:10 (saite)
Taisni tā, un vecākie ierēdņi jaunajiem cenšas iestāstīt, ka ierēdnis ir bezmaz svētā govs, kurai attiecīgi jāizturas pret apmeklētājiem. Lai nesagrautu sistēmu, kas pastāv kopš cara laikiem - pie ierēdņa jāiet lūgt žēlastību, ne pieprasīt to, kas prasītājam pēc taisnības pienākas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]petrovichs
2008-12-10 09:20 (saite)
Bēdīgi. Un neloloju cerību, ka kaut kas radikāli uzlabosies. Kaut arī šobrīd it kā ir vēsturiska iespēja to reformēt un reorganizēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mamuts
2008-12-10 09:23 (saite)
Traks neesi, tad tak vesela kasta zaudēs prestižu! :DDDDDDDD

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2008-12-10 09:24 (saite)
Ja to prestižu varētu pārdot, zaudējums būtu mazāks? :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mamuts
2008-12-10 10:01 (saite)
Aga, zini, kā viduslaikos - jaunavas prestižs bija daudz dārgāks. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2008-12-10 10:04 (saite)
Tas bija viduslaikos. Tagad jaunavība esot reciklējama ;-)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]unpy
2008-12-10 09:15 (saite)
Vēl nianse. Par nekustamo īpašumu tirgu. Kā Tu domā, kā šo tirgu iespaidos 15% algu samazinājums valsts sektorā strādājošiem?;)))

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]petrovichs
2008-12-10 09:19 (saite)
Domāju, ka negatīvi ietekmēs.
Arī ar esošajiem kredītiem var būt grūtības. Ja cilvēki diezgan saspringti tos kādreiz ir ņēmuši, tad ienākumu samazinājums sit smagi. Un daudziem reālais samazinājums būs daudz lielāks. Tie 15% ir praktiski no šī brīža, kad ir jau atceltas piemaksas (nu, līdz gada beigām vēl tiek saņemtas) un tie 15% samazinājuma ir rēķināti jau no samazinātā cipara.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]divi_g
2008-12-10 09:27 (saite)
+ pieskaiti pieaugošās izmaksas par komunālajiem kaut vai PVN dēļ.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]unpy
2008-12-10 09:26 (saite)
Vasarā būs vēlēšanas. Vienlaikus ar Eiroparlamenta vēlēšanām.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]divi_g
2008-12-10 09:27 (saite)
Nu, pašvaldību. Vai arī Tu domā, ka notiks Saeimas atlaišana?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]unpy
2008-12-10 09:34 (saite)
Es to tikai par [info]petrovichs UPD.

Nenenē. Par Saeimas atlaišanu nedomāju gan:))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2008-12-10 09:43 (saite)
Pavasaris vai vasara - tā zināma nosacītība laikmetā, kad atšķirības starp gadalaikiem kļūst nebūtiskas ;-)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dunduks
2008-12-10 16:01 (saite)
graamatu tirgotaaju galiigi nav zheel - it iipashi taapeec, ka cenas shobriid saak paarsniegt UK cenas, piedevaam citaas valstiis ir patieshaam izpaardoshanas (>50%, 3 par 2 cenu utt.), kameer mums paarsvaraa tur nezin kaapeec plauktos un pofig, ka nepeerk.

par elektriibas u.c. pakalpojumu cenu izmainjaam 50% apmeeraa, peec tam, kad kaadai komponentei izmainaas par 20% vispaar nav ko teikt, tikai - Lobijs.

attieciibaa uz iereednjiem -

man vismaz nav naacies sastapties ar gadiijumu, kad starp vienaadu darbu veiceejiem ir gan iereednji, gan darbinieki, paarsvaraa iereednji ir politikas/biznesa jomaas, kameer atbalsta funkcijas iestaadee darbinieki, bet nu mana pieredze jau nav paaraak liela.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]petrovichs
2008-12-10 16:22 (saite)
Ir sava josla, kurā var būt gan ierēdņi, gan darbinieki.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]crescendo
2008-12-10 22:48 (saite)
[q]man vismaz nav naacies sastapties ar gadiijumu, kad starp vienaadu darbu veiceejiem ir gan iereednji, gan darbinieki, paarsvaraa iereednji ir politikas/biznesa jomaas, kameer atbalsta funkcijas iestaadee darbinieki, bet nu mana pieredze jau nav paaraak liela.[/q]

Juridiskajās un kvazijuridiskajās funkcijās dublējas visur, kur nācies saskarties. Darbi identiski, dalās praktiski loterijas kārtībā no kaudzītes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]crescendo
2008-12-10 22:49 (saite)
"Bija diskusijās pat tik tālu, ka tika stāstīts, ka ierēdnis esot cienīgs saņemt šādus pabalstus, jo par viņu visi nodokļi ir samaksāti, un viņš rūpīgi strādājot, kamēr tas otrs, vai otra, visticamāk strādājot slikti un arī pabalstu vienkārši izšķiedīšot vai nodzeršot."

Kur?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]petrovichs
2008-12-10 22:56 (saite)
Iespējams, ka Delfos, bet necentos iegaumēt. Nepatīkami bija lasīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?