Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2012-02-23 09:48:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
AKKA/LAA un LAIPA un citi zvēri
Iesākumā ziņa no šodienas NRA:
Kurzemes apgabaltiesas lēmums licis apšaubīt autoru tiesības pārstāvošās biedrības AKKA/LAA licences nepieciešamību par radio klausīšanos sabiedriskās vietās. Biedrība gan norāda, ka šis spriedums nav korekts.
Tikmēr otra biedrība – LaIPA – sākusi aktīvāk uzraudzīt birojus, taksometrus un autobusus.
Ventspils kafejnīcas Mūsmājas saimnieki caur tiesu panākuši, ka viņiem atceļ uzlikto 500 latu naudas sodu par radio klausīšanos. Pirmā tiesu instance sodu uzlika pēc policijas veiktās pārbaudes, kurā konstatēts, ka kafejnīcā skan Latvijas radio2. Uzņēmumam ir bijusi izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) atļauja, taču nav bijusi licence no Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA), kas aizstāv autoru tiesības.
Kafejnīcas īpašniece šo sodu pārsūdzēja Kurzemes apgabaltiesā. Laikraksta rīcībā esošajā spriedumā citēts: Autortiesību likuma 40. pantā noteiktais: lai iegūtu darba izmantošanas tiesības, darba izmantotājiem attiecībā uz katru darba izmantošanas veidu un katru darba izmantošanas reizi jāsaņem autortiesību subjekta atļauja. Tiesa uzskata, ka izskatāmajā lietā tieši Latvijas radio2 izmantoja autoru darbu un nodrošināja tā publisku izpildījumu. Tātad darba izmantotājs nav kafejnīca, bet gan radio. «Kafejnīca nesastāda pa radio raidāmo repertuāru un nevar sniegt informāciju ne par autoriem, ne par raidīto darbu nosaukumiem, bet to varētu darīt, ja pati uz vietas atskaņotu kādu fonogrammu,» rakstīts spriedumā.
Turklāt neviens Autortiesību likuma pants neuzliek par pienākumu blakustiesību izmantotājam prasīt atļauju no autortiesību subjektu pārstāvja. Spriedumā norādīts, ka blakustiesību subjektu mantisko tiesību pārstāvis ir LaIPA, kurā ietilpst izpildītāji, fonogrammu producenti un arī raidorganizācijas, arī Latvijas radio2. Tātad kafejnīca ir šo blakustiesību izmantotājs un tai jāiegūst atļauja tikai no blakustiesību subjektu pārstāvja – LaIPA, uzskata tiesa.

Kafejnīcas, veikali, frizētavas un tamlīdzīgas publiskas iestādes, kur fona mūzikai ir būtiska nozīme saimnieciskajā darbībā, jau ir labi informētas, ka par mūzikas atskaņošanu ir jāmaksā, un lielākā daļa to arī godīgi dara. Taču pēdējā laikā par šāda maksājuma nepieciešamību tiek pārsteigti arī biroji.
LaIPA aicinājumu iegādāties licenci radio atskaņošanai savā birojā, kurā strādā vien divi darbinieki, saņēmis arī grāmatvedības uzņēmuma SIA Ervi valdes priekšsēdētājs Ervīns Indriksons. Uzņēmējs šādu licenci iegādāties netaisās, jo uzskata, ka viņa nelielais kantoris nav nekāda publiskā vieta.
LaIPA pārstāvis Artūrs Vītiņš atklāj, ka biroji, taksometri un autobusi ir lauks, pie kura apgūšanas organizācija ir aktīvi ķērusies klāt. A. Vītiņš norāda, ka publiska telpa ir visas vietas ārpus ģimenes loka, un tāds ir arī birojs. Ja darbinieks mūziku klausās ar austiņām, tad viss ir kārtībā, bet tiklīdz mūzika skan skaļi – ir jāmaksā. «Jā, esam saskārušies ar zināmu pretestību un sacīto, ka tad jau drīz sāks naudu iekasēt arī par gaisu,» atzīst A. Vītiņš. Taču likums ir likums, nosaka LaIPA pārstāvis, atsaucoties uz Autortiesību likuma 52. pantu. Ir gan runa par komerciālos nolūkos publicētu fonogrammu izmantošanu. Iespējams, ofisu īpašnieki vēl varētu pastrīdēties, vai viņu darbinieks radio klausās tiešām komerciālos nolūkos.
Ja kādam interesē pilns raksts, tad tas ir šeit: http://zinas.nra.lv/latvija/66708-tiesa-ierobezo-akkalaa-alkatibu.htm
===
Bet vispār jau jautri, ja arī birojam ar diviem darbiniekiem ir jāmaksā. Un kā būs sekojošos gadījumos:
- Birojā ir divi darbinieki, viens klausās radio, otrs cenšas to nedzirdēt un klausās mūziku austiņās;
- Birojā ir divi darbinieki, viens klausās radio, otrs cenšas to nedzirdēt bez kādiem palīglīdzekļiem;
- Birojā ir viens darbinieks, bet darba darīšanās pie viņa ienāk otrs darbinieks vai viesis, bet darbinieks nepaspēj pirms durvju atvēršanas radio izslēgt;
- Radio skan dienesta automašīnā, kurā parasti brauc viens cilvēks, bet reizēm divi;
- Radio skan dienesta automašīnā, un kādā brīdī tiek attaisīts logs un radio iespējams dzirdēt uz ielas;
- Tas pats ar biroju, kurš atrodas pirmajā stāvā un vasarā tiek atvērts logs;
- Radio skan tualetē, kurā ir vismaz divas kabīnes, bet kur klienti un darbinieki pastāvīgi neuzturas. Turklāt, tā nav maksas tualete un neviens nevar apgalvot, ka tā tiktu palielināta apmeklētāju plūsma uz to;
- Birojā tiek atskaņots interneta radio, kurā ir tikai sporta reportāžas, reklāmas, intervijas un ziņas;
Vispār, varētu vēl situācijas sadomāt, bet pagaidām pietiks :)


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]fedrs
2012-02-23 10:08 (saite)
Paskatīsimies uz to visu no gaišās puses - ja kaimiņš krīt uz nerviem vēlu vakarā vai, tieši pretēji, svētdienas rītos, atskaņojot skaļu mūziku, policijas vietā, kas, kā visi zinām, šādos gadījumos īpašu entuziasmu neizrāda, varētu viņam uzlaist kreāgā vienu vai otru kantori, ko šeit vārdā nesaukšu, lai iekasē samaksu par mūzikas publisku atskaņošanu. :)

(Atbildēt uz šo)


[info]f
2012-02-23 10:09 (saite)
interesants publiskās vietas definējums. tas man atgādina lielisko lietu ar plikās tantes nobildēšanu publiskā vietā - pirtī, un nopublicēšanu avīzē. tur tiesa vis nedomāja, ka tā bija publiska vieta.

un vai tad galnais apsvērums nebija tie komerciālie izmantošanas nolūki?

nu, neko, klausīsimies visu tos ārtistus, kas jau 70 gadus kā miruši.

(Atbildēt uz šo)


[info]lavendera
2012-02-23 10:30 (saite)
Tieši tāpat kā policija, aizdomās turēto arestējot, paziņo "viss, ko jūs teiksiet, var tikt pavērsts pret jums", arī radio tādā gadījumā turpmāk pārejai no raidījumos runātā uz autortiesībaizsargāto materiālu jeb muzikālajām pauzēm jāievieš paziņojumi: "Uzmanību birojos sēdošajiem! Tagad skanēs mūzika! Drīkstat atkal ieslēgt radio pēc 3 minūtēm un 14 sekundēm!"

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sirdna
2012-02-23 10:41 (saite)
He. Ziņas taču arī kāds gatavoja vaiga sviedros. Ko domā, tu klausīsies par to, ka Lejaspisānos par krievu valodu nobalsoja 20% balsstiesīgo un neko par to nemaksāsi? Tu maz aptver, kāda nauda aizgājusi, lai noorganizētu referendumu, visu šito savāktu, apkopotu, daiļrunas kursos aizietu un tad labskanīgā balsī skaidri un daiļi nolasītu pa rādio?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?