Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2011-08-27 12:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:ekonomika

KreisieProgresīvie/taisnīgie, Džini indekss un citi zvēri
Pamanīju, ka Kreisie/progresīvie ir sākuši parakstu vākšanu, lai Latvijā ieviestu progresīvo nodokļu sistēmu. Viņuprāt, nevienlīdzība Latvijā esot pieaugusi, par ko liecinot Džini indeksa pieaugums no 30 līdz 40. Un kreisie jau nebūs kreisie, ja izeju no šīs, viņuprāt, problēmas neredzēs citu, kā tikai lielo ienākumu aplikšanu ar papildus nodokļiem, lai Džini indeksu mazinātu.
It kā jau skaisti, bet... Tie paši kreisi progresīvie negrib atcerēties vai arī nekad nav zinājuši, ka Džini indekss ir visai relatīva lieta un nekādā ziņā nav absolutizējams. Varam apskatīt divus dažādus Džini indeksus, kuros, cik nu man tas ir labi izdevies to attēlot, Džini-1 ir ar lielāku nevienlīdzību, bet Džini-2 ar mazāku. Bet Džini-1 ir redzams, ka trūcīgākie ir daudz turīgāki nekā pie Džini-2, kurš atkal būtu kreisi progresīvo sapnis, jo sabiedrības nevienlīdzība ir daudz mazāka:


Ko vēl var izlasīt kreisi progresīvo Petīcijā http://kreisie.lv/paraksties/ ?
Var izlasīt to, ka viņiem nepatīk tikai lieli ienākumi. Nekur viņi nerunā par indivīda darba daudzumu šo ienākumu radīšanā. Ja kāds ir ļoti augsti kvalificēts vai arī strādā no rīta līdz vakaram, lai tikai nopelnītu vairāk, tas kreisi progresīvos neinteresē. Ja ienākumi ir lieli, tie ir apliekami ar papildus nodokļiem. Ja indivīds ir slinks kā maita un attiecīgi maziem ienākumiem, tas atkal kreisi progresīvajiem ir mīļš, jo tam nodokļu slogu varētu pat samazināt. Vai pat piešķirt pabalstus. Un tā rodas arvien lielāka grupa tādu, kam vajadzības ir minimālas, kas var ilgstoši dzīvot uz pabalstiem un strādāt nevēlas un pat vairs nav spējīgi. Vārdu sakot, būtu viduvējībai vai mazspējīgam ir labi, būt darbīgam un ražīgam - slikti.
Un vēl, nezinu vai daudzi to ievērojuši, bet kreisi progresīvie ne ar vārdu savā petīcijā nepiemin tos, kas no nodokļiem izvairās. Man šķiet, ka sabiedrībai kopumā daudz veselīgāk būtu piespiest nodokļus maksāt visiem, kas ļautu jau tagad maksājošajiem nodokļus samazināt (utopiska vēlme, ja pie varas būs kreisie, kuri tradicionāli vēlas pārdalīt), nekā aplikt ar papildus nodokļiem tos, kas nodokļus jau maksā.
Kreisi progresīvo priekšlikumi pašreizējā formā tikai veicinās ēnu ekonomiku. Bet varbūt tāds ir viņu sponsoru mērķis?
Pasaule ir pilna ar derīgiem idiotiem.



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]petrovichs
2011-09-11 14:21 (saite)
Nu, ja jums nav sponsoru, tad tas drusku priecē, jo sašaurina apmāto loku :))
Eiropa ir ļoti sociālistiska savā būtībā un rezultātā tas parādās tādā veidā, ka Eiropa (un Eiropas Savienība jo īpaši), ir visai birokrātisks un smagnējs monstrs, kas principā nav spējīgs ātri reaģēt uz mainīgu situāciju un kas arī ekonomikas attīstībā, un īpaši jau jauno tehnoloģiju attīstībā un ieviešanā arvien vairāk sāk atpalikt no citām ekonomikām.
Es nebūt negribu apgalvot, ka progresīvais nodoklis ir absolūts ļaunums. Nē, zināmos apstākļos tas būtu pieļaujams. Domāju, ka tam nepieciešams gan stabils vidusslānis, gan sava veida sabiedrisks līgums - kas būs tiem, kas maksās vairāk, un kur šī nauda tiks izlietota. Šobrīd mums nav ne viena, ne otra. Tā vietā mums ir liels, melns caurums, kurā var bērt un bērt naudu un nav saprotams, kur tā paliek. Tā vietā mums ir visai daudzskaitlīga masa, kas gadiem nestrādā, bet badu necieš un pat dzīvo visnotaļ labi. Dzīvo savās mājās un brauc ar bieziem džipiem. Dīvaini, ka neviens nevērš skatus tajā virzienā un nedomā par valsts kases papildināšanu ar nodokļiem uz šādu personu rēķina. Acīmredzot, vieglāk ir apzināt tos, kas jau maksā, turklāt maksā vairāk par vidējo pilsoni kaut vai tāpēc vien, ka viņa apliekamais ienākums ir lielāks, un uzlikt viņam papildus nodokli. Viegli, jo šie cilvēki nekur neslēpjas, viņi ir atrodami visās VID datu bāzēs, darba nekāda, bet naudai vajadzētu būt.
Kamēr nemaksā VISI, progresīvais nodoklis ir netaisnīgs un uzskatāms par sodu tiem, kuriem ir lieli un LEGĀLI ienākumi.
Papildus tam, es neuzskatu valsti par efektīvu saimniekotāju. Man šķiet, ka es pats ar savu naudu pratīšu apieties labāk. Un man ir saistības, man ir vecāki, kuri saņem mazu pensiju un kuriem es palīdzu gan ikmēneša maksājumu veidā, gan citādi pabalstot, gan ir bērni, kuri aug un kuriem gribu dot labu izglītību. Progresīvais nodoklis viennozīmīgi samazinās manas iespējas palīdzēt gan vecākiem, gan saviem bērniem, gan nodarboties ar labdarību. Samazinās, jo naudas vienkārši būs mazāk.
Bet valsts ir tāda pati naudas dalītāja kā lapsa tautas pasakā - tā nokodīs sev brangu kumosu no katra atdodamā gabala. Regulāri lasu dokumentus par valsts iepirkumiem, tā ka nevajag man te ļa-ļa stāstīt, ka tā nemaz nav. Valsts loma ir samazināma, tai skaitā arī ar valsts pārdalāmās naudas masas samazinājumu. Lai valsts vispirms parāda, ka tā palīdz tieši tiem, kam palīdzība visvairāk nepieciešama (bāreņi, veci cilvēki, invalīdi), nevis veido jaunu slāni, kurš dzīvo no pabalstiem un strādāt patiesībā nemaz negrib. Valstij naudas arī šobrīd ir pietiekami, bet pietrūkst tās godīga un taisnīga sadalījuma.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?