Pērkons ([info]perkons) rakstīja,
@ 2012-04-17 16:24:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Nē, nu ļaudis — lūdzu, piedodiet man manu stulbumu, bet šis satraucošais fakts nupat šķiet ļoti interesants.

Uzmanību!
Kāds Andris Poga kļuvis par Bostonas Simfoniskā orķestra asistentdiriģentu!

Tā mums stāsta ziņu lentas.

Protams, lai laba veselība Andrim, produktīva un panākumiem bagāta darba dzīve un veiksmīga personīgā, bet — kas pie velna ir asistentdiriģents? Nē, es nopietni. Es pat nepaslinkoju ieguglēt, bet tā arī skaidrībā netiku. Viņš ko tur tagad darīs? Zizli pados? Pareizajā laikā nošu lapas pāršķirs? Jo, ja viņš tiešām pāršķirs, tad rodas jautājums — kurš pados zizli, un cik ilgi japasniedz zizlis, lai tiktu pie lapu pāršķiršanas? Vai varbūt viņš orķestra priekšā plātīs rokas, kamēr meistars ap stūri aizskrējis uzsmēķēt? Vai pat drīkstēs uzmēķēt meistara vietā. Nē, tik tiešām. Ar ko viņš nodarbosies? Un viņš tur tagad būs pats galvenais asistentdiriģents vai tomēr ir karjeras iespējas?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]unpy
2012-04-17 16:33 (saite)
Gan jau, ka reālais diriģents dod tikai pavisam vadošos norādījumus un uzstājas koncertos, kamēr asistents veic visu melno darbu mēģinājumos:))

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]misame
2012-04-17 16:45 (saite)
Vārdiņsakot, Andris Poga kļuvis par melnā darba darītāju. Vai te ir ar ko lepoties? :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]eermaniitis
2012-04-17 16:53 (saite)
katrs darbs ir labs un slavējams, ja tik godam padarīts

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]affair
2012-04-17 17:06 (saite)
koros, kuros ir vairāki diriģenti, arī parasti koncertos nediriģē vairāki vienlaicīgi. bet mēģinājumos vairāki diriģenti dod papildu opciju sadalīt mēģinājumu atsevišķi, pa balsīm.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]perkons
2012-04-17 17:31 (saite)
Ahā, skaidrs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]observer
2012-04-17 17:24 (saite)
Kā jau te rakstīja, tas tiešām varētu būt kaut kas līdzīgs melnā darba darītājam, koros agrāk tos te sauca par kormeistariem. Parasti galvenajam diriģentam uzticams/pazīstams māceklis, kurš drāž koristus pa grupām, atstrādā katras balss partijas, bišķi vokālo utt.

Atkarībā no mācekļa līmeņa, ļāva arī pašiem savu repertuāru veidot, tad mēģinājumos kormeistars ne tikai drāza mākslinieciskā vadītāja reprtuāru pa grupām, bet slīpēja savus gabalus detaļās. Tos tad viņiem ļāva nodiriģēt atbildīgajos (ziemassvētku vai vasarassvētku) koncertos. Kormeistaram mēdza būt 2-3 gabali koncertā no teiksim 10-12, bet bija droši vien citādi varianti.

Par karjeras iespējām grūti spriest, bet redzamību iegūt var tīri labu (ja vien Bostonas orķestrī ir spēkā kaut kas no tā, kas dievzemītes koru kustībā:). Iespējams, ka viņam nespīd karjera tieši Bostonā, bet kaut kur citur varētu būt tīri cerīgi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]perkons
2012-04-17 17:32 (saite)
Aha, paldies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?