porcelāna lellīte [userpic]

2. Jūnijs 2021 (10:25)

Māsas (un brāļi) kulinārijas mākslās!

Ja nu kādam tāpat kā man uznāk sezonālais rabarberu trakums, tad varu brīdināt. Septiņi kilogrami - tas ir daudz! Ļoti daudz. Pat ja pa lēto.

Comments

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 2. Jūnijs 2021, 14:31

Šogad kaut kādi ūdeņaini. Es pagāšnedēļ sašķinu krietni saišķi, uztaisījām sīrupu, bet šim raberberainuma dikti maz.
Jāteic, ka pirmie vietējie sparģeļi arī bija tādi dikti maigi, man patīk, ka ir savs sīvumiņš.
Tāds tas slapais maijs. Bet nupat zeme sāk žūt, parādīsies arī garšiņas :)

Posted by: Hedera helix L. ([info]hedera)
Posted at: 2. Jūnijs 2021, 14:38

Oi, tas tiešām ir daudz.
Varbūt tev ir kāda laba recepte, ko iesākt ar rabarberiem, bez jau klasiskajām plātsmaizēm un ķīseļiem? Man dārzā viens aug griezdamies, jāsāk domāt, ko darīt ar jau lielajiem kātiem.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 2. Jūnijs 2021, 14:53

debessmanna? sasaldēt ziemai?
es izvārīju ātro zapti ar banānu, gribu 1,2 l izkarsētus plikus rabarberus sasaldēt, ja būs daudz zemeņu pašiem vai laba cena, ļoti garšīgi ir ievārījumā abus kopā (esmu ēdusi, nezinu pēc kuras receptes, tur laikam bija 1:1 un cukurs pēc garšas) un šo var arī nelielā daudzumā uztaisīt svaigu (t.s. 'mērce' pie pankūkām, ja cep biskvītu rolbiskvītam vai tortei, ļoti garšīgi, ja kopā ar putukrējumu) tad, kad vajadzīgs

šis ir garšīgākais ievārījums pasaulē:
https://www.delfi.lv/tasty/receptes/rabarberu-apelsinu-ievarijums.d?id=43626603

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 2. Jūnijs 2021, 14:59

bet nu man nav cepenes. vispār jau jebkuru recepti, kurai der āboli, var lietot rabarberiem, tikai pirms tam obligāti ar cukuru notecināt kādu stundu, jo slapjums un cukurs jāpiekoriģē. esmu cepusi šarlotē, tajā kūkā, kur apakšā augļi, pa virsu 4olas+4 karotes cukura (sakultas)+4 karotes miltu, kefīra vai rauga mīklas plātsmaizi u.tml.

/es nevarēju atturēties, pateicu tikai, ka gribu nākamajā vedienā un man 7kg=5eiro=ok, ja pieved klāt? nebija kur likties :D

un šis esot wow:
https://lindasvirtuve.lv/2017/07/04/rabarberu-saldejums-bez-saldejuma-masinas/
/gan jau var ar kaut ko aizstāt, ja vajag vegānu, es nezinu ko tu ēd

Posted by: notes to myself ([info]mirdza)
Posted at: 2. Jūnijs 2021, 16:19

õ, paldies, es zinu, ko darīšu nākamajās dienās, kad dzīvošu dārzā. :D
Klau, papildjautājums. Lasīju citos komentāros par rabarberu atsulošanu ar cukura palīdzību. Man ar šo maz pieredzes. Vienā plātsmaižu receptē ir, bet es droši vien neperformēju tā, kā vajadzētu. Rabarberus apber ar cukuru, kādu laiku patur, tad to šķidrumu izmanto citur? Vai gāž turpat, mīklā/ pa virsu? Un vai rabarberiem pēc tam liek extra cukuru saldumam? Vai tamie ir labi tāpat, sacukurojušies un atsulojušies?

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 2. Jūnijs 2021, 16:53

Rabarbus sagriež, bagātīgi nober ar cukuru, atstāj. Pēc tam nolej SĪRUPU, taisa dzērienu vai novāra un lej burkās. Palikušos gabaliņus izmanto tad tais plātsmaizēs, zefīros utt.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 2. Jūnijs 2021, 17:25

tas sīrups baigi labs ir klāt visādiem vasaras dzērieniem. nu tur ledus/saules tēja ar sīrupu, no tā var vārīt kompotu vai ķīseli vai debessmannu (piesviežot kādu augli vai ogu, jo pats par sevi bieži ir pliekans), var kopā ar piparmētrām aukstajā vai karstajā dzērienā, var sasaldēt ledus kubiņos un likt iekšā dzērienā, ja nav slinkums, var ilgi karsēt lai iztvaino, tad labāka garša un sīrupīgāks (man parasti besis ņemties)

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 2. Jūnijs 2021, 17:29

un seko līdzi, lai ēd tikai kātu, tās daļas, kas pie lapas vai pie zemes jānogriež nost, tur vairāk skābeņskābes. nu, un tikai līdz Jāņiem, tāpat kā ar skābenēm. neļauj izziedēt, jo tad vairs nevar ēst (lai gan smuks, protams)

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 2. Jūnijs 2021, 17:33

un vispār jau rabarberam pietiek ar nomizošanu, ja ir cukurtrauks vai putukrējums, kur pamērcēt :D

9 Lasīt komentārus piebilst