porcelāna lellīte [userpic]

10. Marts 2021 (13:49)

no vienas puses jau forši glābt to planētu. no otras - baigi nogurdinoši. šodien no saldētavas izņēmu dārzeņu atliekas, saskrapstīju šo to arī no tā, kas mājās un izvārīju dārzeņu buljonu, kuru pēc tam lietoju ķirbju-apelsīnu biezzupai un pēdējo šampinjonu risoto. un tās apelsīnu mizas kopā ar sasaldētajām ābolu serdēm un diviem bēdīgiem āboliem izvārīju karstajā dzērienā. beigās tos slapjos biezumus sablendēju (jo blenderis tāpat jau izvilkts un gatavībā) un nolaidu podā. un to arī tikai tādēļ, ka pilnajā miskastē negribējās likt tik daudz slapjumu
kā šitādu ākstīšanos var apvienot nevis ar bakstīšanos un bērnu audzināšanu, bet ar pilnas slodzes darbu jeibogu nesaprotu.
lai gan tie dārzeņu atgriezumi ledusskapī baigi noder, kad ieplānota ātrā zupa, bet mājās nekādu jēdzīgu dārzeņu nav. vai sautējumā garšiņai kādu ķirbju mizu ielikt.

Comments

Posted by: Scorpse ([info]scorpse)
Posted at: 10. Marts 2021, 14:05

Kā tu taisi to ķirbju-apelsīnu zupu?
Un, starp citu, apbrīnojami tu darbojies, patiešām.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 10. Marts 2021, 14:49

man vienreiz atnesa jau gatavu ar sojas krējumu, bet šitā arī bija normāli. t.i. man likās pliekana, bet ēst var, sīki bija sajūsmā:

katlā 30 ml eļļas apcepu 100g sīpolu, 800 g ķirbja, sāli, pustējkaroti karija, 300 g apelsīnus (no tiem vajadzētu sulu, man nau spiežamā, es nomizoju un iecepu tos veselus), 600 ml dārzeņu buljona, pavārītam, jau gatavam pieliku 200 g saldā krējuma (man bija treknais), sablendē pilnīgi viendabīgu un ēd. oriģinālā recepte ir multikatlam, tur visu kopā liek programmā zupa uz 50 minūtēm un saldo krējumu liek 600 ml pie blenderēšanas kad jau gatavs un apelsīnu sulu 10 min pirms vārīšanas beigām un ķirbjus griež 2 cm kubiņos.

nu jā, es jau droši vien tādam atsevišķajam buljonam būtu par slinku, bet man patīk, ja zupai ir garša un šitā tomēr ir kkādas nianses nekā ja lej ūdeni.

to recepti pieraksti, varbūt tev pēc kāda gada/diviem noder!

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 10. Marts 2021, 14:38

Es tieši vakar padomāju, ka jāpaskatās, kas ar tām dārzeņu mizām un atgriezumiem bija jādara, lai lietderīgi izmantotu.

Vakar taisīju lielo katlu sautējuma, bēdiņa uznāca, jo uzreiz šmucspainis līdz pusei pilns. Tāda sajūta, ka pusi izmetu.
Tūliņ gan būs dārza sezona un varēšu stiept uz kompostu, bet teorētiski taču var apēst. Tikai jāpārvērš līdz nepazīšanai (sākumā uzrakstīju "bezsamaņai", hmmm) un bērniem nedrīkst teikt...

Posted by: vilibaldis ([info]vilibaldis)
Posted at: 10. Marts 2021, 14:46
taisni kā es

Es zinu vienu restorānu, kur visas nedēļas mizas šitā krāj, lai gala beigās savārītu smalkā mērcē ;)

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 10. Marts 2021, 14:58

es vienkārši lieku saldējuma kastītē un maisiņā augšējā saldētavas atvilktnē un tad tur izroku ko vajag. plānās burkānu arī, visādus apžuvušos un apskretušos un apskrāpētos un bēdīgos, galvenais lai nav bojāts vai pelējis. kāpostu un brokoļu kacenus, kad bija ziema, nesot apsaldētās daļas, selerijas kātu sakneņa daļu, nesen sāku arī ārējo sīpola slāni, ja daļa ir pārkoksnējusies. un ķirbju mizas, bet tās es kā garšvielu jau kādus gadus 2 vai pat trīs vienmēr turu saldētavā. puravu lapas. galvenais nelikt to, kas ir indīgs. zaļās burkāna daļas u.tml. un tā kā man tur kkur mētājas arī diļļu kāti un pētersīļu zariņi, ir ok. dzert tāpat man neliekas labi, bet kā bāze der labi. gan jau var arī sasaldēt, man pagaidām viss labi izmantjies. un citreiz es to buljonu vāru, ja man ir tvaicējušies puķkāposti un ko un palicis tas šķidrums.
galvenais jau, ka kāpostveidīgajiem kacenā ir pats minerālvielu labumiņš. bet nu tur vajag lielu katlu un jānokāš, kas var būt čakars. vāru kamēr nezibesī. ir bijušas 40 min/stunda, ir bijušqas 20 minūtes un atstāts uz plīts katlā. sāli gan es nelieku, tikai smaržīgos un melnos piparus, lauru lapu un dažreiz ķimenes/kumīnu/koriandru, atkarīgs kā izmantos.

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 10. Marts 2021, 17:01

Buljoni mums nekad nav bijuši aktuāli. Es drīzāk domāju par piemešanu biezzupai.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 10. Marts 2021, 17:03

To arī var, tikai liela daļa baigi šķiedraina, bet nu es ar to dārzeņu buljonu arī biezzupās aizvietoju ūdeni, tad liekas, ka vairāk visādu labo vielu

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 10. Marts 2021, 17:10

Man jau šķiet, ka tajos ilgi vārītajos buljonos pa lielam nav nekā vairāk kā garša un varbūt kaudze histamīna. Drusciņ labākas zupas garšas dēļ neredzu, ka ir vērts ņemties.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 10. Marts 2021, 17:14

Nu kā, tad taču Glābj Planētu :D

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 10. Marts 2021, 17:18

Buljona vārīšana vs nevārīšana (ja nelieto nekādu buljonu) sanāk videi nedraudzīga, jo patērē energoresursus. Vot.

Posted by: Hedera helix L. ([info]hedera)
Posted at: 10. Marts 2021, 16:28

Word!
Es arī dārzeņatlieku saldēšanu piekopju jau kādu gadu, un esmu sajūsmā - izcils materiāls dārzeņu buljonam, kad savajagas.

11 Lasīt komentārus piebilst