mugursoma ([info]mugursoma) rakstīja,
@ 2010-11-28 13:52:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Filma lejup
Ieliku failiem.lv "North Korea: A Day in the Life" Stāsts par vienas ģimenes dienu Ziemeļkorejā. Filmējuši   nī(ē)derlandieši. Filmas spēks ir tajā, ka tā parāda, kā Ziemeļkoreja grib sevi parādīt pasaulei. Īsts 1984!

Meitenīte, kura ejot uz skolu kopā ar māti dziedājusi dziesmu par "amerikāņu suņiem" un, kurai skolā stāsta, ka viņu vadonis nav nēsājis savus gumijniekus, lai solidarizētos ar citiem, kuriem gumijnieku nav klausās vectēva stāstos par karu:






(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]hessin
2010-11-28 14:32 (saite)
bet beigās sanāk tā, ka tikai viņi paši tic tam, ko viņiem ieborē. Ārpus valsts visi daudz maz zina situāciju, un kad viņiem par to pajautā, tad viņi uzskata, ka rietumi viņus nomelno. Šis vairāk attiecas uz Ķīnu, bet es pieņemu, ka patiess arī ZKorejai, jo situācija līdzīga.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mugursoma
2010-11-28 14:40 (saite)
Nezinu, nezinu. Padomju laikos arī varēja šķist, ka visi tic tam ko stāsta, bet vēlāk izrādījās, ka neviens nav ticējis. :) Un cilvēki arī tak bēg no turienes.

Bet, nujā, tur tā situācija ir daudz vājprātīgāka. Tomēr nedomāju, ka dzīvojot pusbadā, bailēs par savu drošību cilvēks var būt laimīgs un domāt, ka viņus nomelno. Lai gan elektrība nav dēļ ASV. :) Tā kā pat nezinu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hessin
2010-11-28 14:42 (saite)
man viena radiniece stāstīja, ka jaunībā (pionieros) ticējusi gan, ka PSRS ir labākā vieta uz pasaules.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hessin
2010-11-28 14:42 (saite)
varbūt citiem kauns atzīties :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mugursoma
2010-11-28 14:47 (saite)
Protams, Karpati, ģitāra pie ugunskura, jaunība! Tad jebkura vieta ir labākā uz pasaules.:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]divi_g
2010-11-28 16:46 (saite)
Es arī kādreiz ticēju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]divi_g
2010-11-28 16:36 (saite)
Jautrākais ir tas, ka pat šeit ir tēli, kas uzskata, ka viņus nomelno.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kautskis
2010-11-28 19:39 (saite)
Da nu. Starp Ziemeļkoreju un PSRS ir gaismas gadi. Kaut ko līdzīgu Z-Korejai varbūt — un tas ir stipri liels varbūt — varēja piedzīvot 30.-50. gadu Padomju Savienībā, kad staļinisms sita augstumaugstu vilni. Un pat tad cilvēki puslīdz nojauta, kā dzīvo citur, turklāt lielum lielā daļa pilsoņu paši savām acīm bija redzējuši dzīvi citā iekārtā.

Savukārt Korejā pirms Z-Korejas bija japāņu okupācija, par kuŗu gan nevienam necik siltas atmiņas nebija palikušas. Tur tādas lietas kā pastāstu par Ulmaņlaikiem vai gaušanās par šiko dzīvi cara laikos a la profesors Preobraženskis Suņa Sirdī nebija un arī nevarēja būt. Starp citu, nav zināms par kaut kādiem Z-Korejas analogiem tādiem sacerējumiem kā Suņa Sirds vai Doktors Živago, par Solžeņicina apcerējumiem nemaz nerunājot.

Turklāt Z-Korejā ir satriecoši totāla kontrole pār to, ko cilvēki zina un ko nezina. Piemēram, radioaparātiem nevar noregulēt stacijas, viņš jau ir uzregulēts uz centrālo radio, un par brīvi regulējamu radioaparātu var aši vien iesēsties uz kādiem pieciem gadiņiem. Reti kuŗš Z-Korejā spētu nosaukt kaut divus-trīs mūsdienu ārvalstu līdeŗus. Imperiālisti un kaŗa kurinātāji, ar to pietiek. Un, ja, piemēram, PSRS cilvēki tīri labi apzinājās, ka nolāpītie kapitālisti desu ēd katru dienu, brauc ar personīgajām mašīnām un staigā džinsu biksēs, tad Z-Korejā ļaudis tik tiešām tic, ka D-Korejā trešā daļa iedzīvotāju ir bez darba, studenti spiesti pārdot asinis, lai nopirktu grāmatas, un vispār visi D-korejieši ir spiesti par grašiem vergot ārvalstu imperiālistiem.

Visbeidzot, bēg no Z-Korejas gandrīz tikai un vienīgi sadzīves apstākļu dēļ. Turklāt nevis kā PSRS, visvisādi intelektuāļi, baletdejotāji un sportisti, bet gan visparastākie zemnieki, kas dzīvo netālu no robežas ar Ķīnu. Ideoloģiskie bēgļi ir pavisam niecīgs apjoms, savukārt ekonomiskie — visnotaļ ievērojams.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mugursoma
2010-11-29 15:59 (saite)
Visam piekrītu, bet domāju, ka cilvēks, lai kā būtu audzināts izjūt diskomfortu, tad, kad tam nav brīvība. Ja viņš zina, ka par nepaklanīšanos vadonim (vai ko līdzīgi nenozīmīgu) gadi būs cietumā jāpavada. Vai, kad tev tiek uzliktas neizpildāmas prasības darbā un tev ir jāmelo par rezultātu, utt.
Interesanti, ka nevienā no filmām, kur intervēti aizbēgušie, neviens no viņiem nestāsta, ka visam ticējis. Bet stāsta, ka nav bijusi brīvība. Ka par "noziegumu" cieš arī pārējā ģimene. Viens no robežsargiem aizbēga, jo kļūdas pēc rācijā paziņoja, ka rīt būs brīvdiena (nesapratu, kas tur tāds. Moš pretinieks pārtver signālu un izdomā brīvdienā uzbrukt, vai arī viņiem, tik strādīgiem, brīvdienu nav), saprata, ka tagad apcietinās. Liekas, ka cilvēks, lai kā viņu zombētu, tomēr dažreiz pats savas domas izdomā, kas ir pretēji varai. Un tad brīnās. Kā viņa labākās domas var būt noziegums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kautskis
2010-11-28 19:45 (saite)
Vispār filma laikam jau ir ok, bet puslīdz skaidru priekšstatu par dzīvi Z-Korejā vis nesniedz. Tādiem nolūkiem atļaušos norādīt uz manis jau vairākkārt reklamēto Kernbeisser:

http://www.flickr.com/photos/kernbeisser/

Es nezinu, kā viņš to pamanās dabūt gatavu, bet izskatās ļoti iespaidīgi.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?