rūsganais sprakšķis

rūsganais sprakšķis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
mana apsēstība ar tomātu sulu sāk mani kaitināt.
ja vien es neaizmirstu nopirkt/paņemt uz darbu, litrs dienā aiziet klunkšķēdams.
un tā tas ir jau mēnešus divus.
nesaprotu,man taču viss ātri apnīk,kapēc šis marasms nē?
es drīz pārvērtīšos par tomātu pati,šķiet. jo bez tomātu sulas riju arī cherry tomātus čupām un ik pa laikam taisu kautko ar konservētajiem tomātiem.

pavisam nopietni apdomāju,ka tur ir kāda viela,kas izraisa atkarību.

internetos atradu kaudzēm cilvēku,kas brēc,ka viņiem ir atkarība no tomātiem,taču tur nekādi sakarīgi izskaidrojumi nebija.
  • Stāsta, ka tomāts ir naktenis, tabaka ir naktenis, ergo, no tomāta rodas atkarība, ibo tas pa lielam tāds cigārs vien ir. Man gan atkarība no tomātiem nav uzradusies...vispār nevienam zināmam cilvēkam tādas nav...bet ko var zināt!
    • karfels arī ir naktenis
      • karčas ēst ir daudz sarēzģītāk, tā kā esmu slinka, tur man atkarība nevarētu izveidoties :D
      • Nu, no kartupeļiem atkarība, savukārt, ir man.
        • vajag tik atrast kādu, kas ir atkarīgs no paprikas un tas visa šitā nakteņu sazvērestība kā uz delnas!
    • jā, šī teorija man arī patīk!
  • Tevi ir taisnība, tomātos ir kāda viela, kas izraisa atkarību. Tomātos ir glutamīnskābe, turklāt biezā slānī. Glutamīnskābe ir plaši pazīstama, pateicoties viņas sālim mononātrija poisonātam, tas ir, glutamātam (angliski pavisam atpazīstams -- monosodium glutamate jeb MSG), ko dāsni bārsta virsū visam, hamburgeriem, roltoniem, čipšiem un kam vēl ne. Glutamīnskābe atbild par "umami" garšu, kas pastiprina esošās garšas un -- kas svarīgi -- mudina ēst vēl un vēl. Tāpēc, piemēram, tomātos ar krējumu krējums garšos daudz krējumīgāk un izteiktāk nekā vienkārši no burciņas, savukārt redīsos ar krējumu šādas maģijas nebūs (lai gan visviens garšīgi, krējumā ir daudz tauku, kas mums garšo).

    Tomāti un tomātu pasta ir lieliska manta, ko piegāzt klāt pilnīgi visam, kur vien var iedomāties, un tas viss garšos spēcīgāk, izteiktāk un garšīgāk. Turklāt viss labums ir tieši sēklās un mīkstajā vidū, tāpēc iztīrīti tomāti diez kā negaršo.
    • afffigeķ! sagūglējos tagad un sabīdiju jaunu sazvērestības teoriju, vien nav vēl skaidrs uz kuru pusi īsti. tur derētu kādu ķīmiķiskāku prātu par manējot.
      respektīvi, jau pirms kāda laika es te brēkāju,ka nevaru vairs tikt pie desmaizes,jo visām desām klāt E621 nujeb tas pats Tevis minētais MSG. Jo man bija kautkādā brīdī sācis šķist,ka es izjūtu uz sevis šīs ēvielas blaknes un sāku pastiprināti izvairīties arīdzan no desām.
      un apmēram pēc kāda laika sāku dzert daudz tomātu sulas (tomātu parasto attaisnojumam jāsaka,ka tie man ir mājās vienmēr bijuši)
      lūk , tur noteikti ir kāda saikne, bet tā man vēl jāizdomā.
      vai kautkas tiek kompensēts vai kā.
      • Vēl, protams, ir iespējams, ka MSG nebūt nav tāds sātana izgudrojums, kā viņu mālē ;)
        • iespējams, protams, ka man tas tresījiens, sirdsklauves un elpas raušanās bij no kā cita, bet nu es novainoju E621 un, cenšoties viņu nelietot, šķiet,ka ir labāk.
      • glutamāts kā tāds jau ir visās gaļās, sieros un sojas mērcēs.
        • bet viņš ir tā kā labs vai tā kā slikts?
          • aminoskābe, viena no 22ām. bez viņas nebūtu olbaltumvielas.

            tāpat kā triptofāns, kas esot neganti daudz tītaru gaļā, tādēļ nākot miegs pēc šamā patērēšanas (kaut kādās filmās šito dzirdēju, par pareizību negalvoju)
            • ēēēē, nu Tu jau tagad laid ķīniski.
              var kautkā priekš damijiem? es mēģināju gūglēt bet tur bija tooooo much information :(
              • nu pag, pag, kaķim, sunim paiku pērc? pērc. sastāvdaļas skaties? skaties.

                "pa lielam" visas molekulas, kas mūs veido, sastāv no maziem klucīšiem. Tāpēc arī uz pārtikas raksta olbaltumvielas, cukuri, tauki, smalkāk nedalot. Visas šīs lielās vielu klases mēs zarnu traktā sašķeļam līdz iepriekšminētajiem klucīšiem un būvējam savas molekulas. Olbaltumvielu klucīši ir aminoskābes (nedaudz virs 20 dažādas variācijas ir). Viena no aminoskābēm ir taurīns, kas ir sastopama tikai gaļā un makten nepieciešama kačiem da suņiem viņu olbaltumvielu veidošanā.

                Tāpat arī glutamāts ir aminoskābe - olbaltumvielas uzbūves klucītis.

                Palika latviskāk?
                • kļuva nevis palika. cenšos iemācīties. ūdenstilpes jau apguvu.
                  • kļuva skaidrs,ka būt tādam dummy ir kaitinoši, aizgāju gūglēt un atsvaidzināt zināšanas (pieņemu,ka tas kādreiz ir lasīts, bet toč neko neatceros necik)
                    :)
                    atradu interaktīvās apmācības kursu bioloģijai 11.klasei, ganjau derēs :D
  • žēl ka sarkani tomātu ēdāji kļūst tikai dakteru seriālos;)
    tad tu tagad varētu teikt ka esi indiāņu pēctece
  • Sadzeries asiņainās mērijas tā, ka nākamajā rītā ir grūši - tas varētu palīdzēt. :D
  • FWP.
Powered by Sviesta Ciba