Dzintra čoms ([info]mranarhs) rakstīja,
@ 2020-10-26 15:35:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Maskas un godīgums
Es mēģinu būt maksimāli godīgs pret sevi, un masku jautājumā es skaidri jūtu, ka man ir confirmation bias. Tāpēc es sāku apzināti meklēt apstiprinājumus tam, ka mans pieņēmums par masku neefektivitāti ir maldīgs. Tātad - apstiprinājumus tam, ka maskas ir efektīvas. Manā skatījumā Latvijā pavisam nesen ieviestās maskas ir laba iespēja testēt manus uzskatus. Latvijā vairākums tiešām lieto maskas (vismaz spriežot pēc foto un stāstiem medijos). Attiecīgi, ja maskas ir efektīvs covid izplatības ierobežošanas līdzeklis, jau pēc dažām nedēļām rādītājiem ir jāuzlabojas. Jābūt mazākam diennaktī inficēto skaitam, infection rate arī jāslīd uz leju.

Piefiksēsim šeit datumus. Ar 7.oktobri maskas ir obligātas sabiedriskajā transportā, ar 14.oktobri arī citās publiskās vietās. Domāju, ka tad jau novembra sākumā tiešām jābūt uzlabojumam.

Objektīvu izvērtējumu varētu traucēt vēl citi ierobežojumi, kurus valdība varētu ieviest. Taču maksimālas objektivitātes vārdā es vienalga nenoliegšu masku iespējamu efektivitāti, ja tiešām būs jūtams rezultāts.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2020-10-26 17:41 (saite)
Kontroversiālas lietas reti ir iespējams ātri izšķirt. Paies gadi, kad mēs gūsim lielāku skaidrību.

Būtībā ir skaidrs, ka maskām nav pārāk liela efekta, jo pie lielāka efekta pierādījumi būtu daudz ātrāk pieejami. Tagad jebkurš pētījums ir ar lieliem jaucējfaktoriem, ka efektu ir grūti noskaidrot. Bet var arī neliels efekts var palīdzēt, bet ne tik daudz, kā to daudziem gribētos.

(Atbildēt uz šo)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?