Dzintra čoms ([info]mranarhs) rakstīja,
@ 2019-12-04 09:20:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Izglītības brīnumi
Zviedrijas skolēnu labie rezultāti svaigākajā PISA pētījumā, protams, ir fake news, vai ne? Jo tā taču nevar būt, te taču visādi padumji psihologi diriģē pedagoģiskās metodes, imigrantu ordas ienesušas pretizglītības kultūru, bērni tiek seksuāli nepareizi audzināti, geji roku rokā ar islāmistiem un komunistiem skalo visiem smadzenes, utt utjp.

Un protams, šis pats pētījums uzrāda ne pārāk glaimojošus datus par Latviju. Nu kā var šitā zaimot latviskās dzīvesziņas vadīto Latvijas skolu sistēmu?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


(Anonīms)
2019-12-04 13:49 (saite)
Jau sen visas tās neskaitāmās statistikas, kur zviedri vienmēr parādās augšgalā jāņem, kā teiktu ārzemēs, ar "sāls graudu".

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mranarhs
2019-12-04 13:59 (saite)
Zviedri tur neparādās vienmēr augšgalā, un arī tagad viņa nav pašā augšējā topā.

Protams, tas, ka igauņi ir augšgalā, to tikai vairāk padara par fake news, vai ne?

Treškārt, iesaku neturpināt postēt manā žurnālā bezjēdzīgus komentārus. Citādi nāksies izslēgt iespēju komentēt anonīmi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2019-12-04 15:48 (saite)
Kur ir pierādījumi, ka labie rezultāti ir psihologu nevis pedagogu un vecāku pūļu rezultāts?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mranarhs
2019-12-04 16:57 (saite)
Atkārtošu vēlreiz - Zviedrijas skolu pedagogi lielā mērā balstās uz vienas cibiņas nozākātā psihologa modeli.

Secinājumus par kauzalitāti ļauju tev izdarīt pašam. Tāpat vari arī padomāt, kāpēc Zviedrijas rezultāts ir labāks nekā Latvijas rezultāts. Vari interpretēt brīvi, es tev netraucēšu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mranarhs
2019-12-04 17:12 (saite)
Just for the sake of excercize - pieņemsim, ka tavs minējums par labajiem rezultātiem kā vecāku pūļu nopelnu ir pareizs. Tad jāsecina, ka Latvijā vecāku pūles ir sliktākas nekā vecāku pūles Zviedrijā. Tālāk vingrinājumu vari turpināt pats, mēģinot saprast, kādi gan tam varētu būt cēloņi...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2019-12-04 19:46 (saite)
Pilnīgi iespējams, ka gan vecāki, gan pedagogi Zviedrijā ir daudz aktīvāki. Pirmkārt, jau tas ir samaksas jautājums (algas Zviedrijā ir noteikti lielākas), un arī kultūras jautājums.

Psiholoģija nekur nav pierādīta kā īpaši efektīva. Visi modeļi šķiet vienlīdz (ne)efektīvi. Tas, ka Zviedrijā ir kāds īpašs psihologa modelis vēl neko nenozīmē, ja nav pierādījumu. Visdrīzāk tā arī ir. Jo korelāciju var atrast arī pēc jebkā. Reddit bija labi atrasta sakarība starp skolēnu garumu un sekmēm. Zviedri šķiet ir caurmērā garāki, vai ne?

Bet tev noteikti ir nedaudz jāpamācās, ko nozīmē pierādījumi un korelācijas un šit.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2019-12-05 12:16 (saite)
Tava komenta pirmā rindkopa parāda Zviedriju ļoti pozitīvā gaismā. Kā tad tā? Tātad tai cibiņai, kura te gandrīz katru dienu postē tekstus par to, cik Zviedrijā viss ir briesmīgi un kļūst tikai briesmīgāk, nav taisnība? =)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mranarhs
2019-12-05 12:17 (saite)
Runājot par korelācijām - es nekādu korelāciju neesmu mēģinājis pierādīt. Savā postā tikai uzdevu jautājumu - te viena cibiņa konstanti kladzina, cik Zviedrijā viss ir briesmīgi, bet šie svaigie dati par skolām Zviedriju parāda kā labu valsti, kā tad tā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]di_wine
2019-12-04 17:39 (saite)
Man arī liekas, ka realitātē izgl sist Latvijā ir draņķīgā situācijā. Skolu remontiem un baseinu būvēšanai iepirkumi mudž, bet pašā sistēmā netiek kvalitatīvi ieguldīts, vienas reformas un satrupējis pasniedzēju fonds.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mranarhs
2019-12-04 17:57 (saite)
Protams, tas nenozīmē, ka nav absolūti nekādu iespēju izskoloties labā līmenī, indivīda ieguldījumam arī ir nozīme. Ja paskatamies kaut vai uz mani - mums vienu brīdi skolā vispār nebija angļu valodas skolotāja, nāca mācīt policists (es nejokoju), tad vēl krievu valodas skolotāja pasniedza angļu valodu (ar visu savu krievisko akcentu). Un? Vai man tagad ir kaut mazākās problēmas ar angļu valodu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]di_wine
2019-12-05 00:27 (saite)
Jaunā paaudze sēž ierīcēs, pie vienas vietas (pārsvarā) viņiem tā izglītība, un skolas ne mirkli nemotivē, jo par skolotājiem (lai man piedod tie, kuri ir izņēmumi) bieži vien strādā neizdevušies savas jomas speciālisti, kam skolotāja amats nav aicinājums un kurš ne māk, ne grib normāli komunicēt ar mūsdienu jaunatni. Ļoti daudzi turpina kaut kādu veco taciņu un vecus apmācības paņēmienus, absolūti ignorējot, ka mūsdienās ir internets, ierīces un angļu valoda.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?