Šugā faiv
 
6.-Jan-2017 10:22 pm
Dažreiz es piedāvāju kādam Latvijā aizsūtīt gardu tēju, bet pārsvarā visi pieklājīgi atsakās un tad tā "starp citu" jautā kā tur Fukušimā klājas. Es jau nesāku stāstīt par to, ka, redz, Kagošima, kura ir tējas lielākais ražotājs šobrīd, atrodas no Fukušimas tikpat tālu, cik tālu Černobiļa atrodas no Stambulas, jo, redz, ja negribi tad negribi, ar spēku jau dāvināt laikam nav vērts.

Starp citu, tēja Japānā ir reģionāla padarīšana un nav tā, ka visi uniformā dzertu zaļo tēju uzēdot sušī pa virsu. Tokijas apgabalā un vispāri austrumjapānā zaļā tēja kā tāda nav īpaši populāra un biežāk sastopama ir grauzdētā tēja, jeb hōdžiča. Iemesls ir gaužām vienkāršs - Tokijas tuvumā tiešām laba tēja aug tikai Sajamā, kura ir nedaudz uz ziemeļiem no Tokijas un kur klimats ir relatīvi skarbs. Nu, apmēram kā Stambulā.
Tik skarbā klimatā tējas lapas arī izaug diezgan skarbas un ar cietām malām. Sajamas tēja garšo pēc dzidra kalnu gaisa, ar svaigu, vieglu rūgtumu, ļoti spirgta un tonizējoša, es pat teiktu, ka atgādina labu olīveļļu. Tas ne īsti saskan ar klasisko japāņu tēju garšu, kura ir mīlīgi salda, zivjaina un ziepjaina. Sajamas tējai ir savi cienītāji, bet vispāri šī reģiona tēja neesot nekas labs, tāpēc vietējie tēju apgrauzdē uz pannas, kas dod tējai pavisam citu garšu - tā garšo karamelīgi un silti, tai ir interesants, zaļai tabakai līdzīgs aromāts un ir standarta tēja katrā tokijieša mājā vēsā ziemas vakarā.

Kāpēc ziemas vakarā? Jo vasarā dzer miežu tēju. Tie ir apgrauzdēti miežu graudi, no kuriem pagatavo Latvijas kafijas dzērienam līdzīgu, brūnganu dziru, kuru atdzesē un dzer lielā karstuma laikā. Starp citu, šī tēja ļoti labi atsvaidzina, lai arī nav pārāk eksotiska.
Tie, kuriem pieder savs zemes gabals dzer vēl dokudami lapu tēju, kas ir zāļu tēja, kuru gatavo no vietējā garšauga, kuru vēl sauc par zivju mētru. Dokudami ir otrā izplatītākā nezāle, tāpēc to neviens speciāli neražo - no viņas tāpat ir grūti tikt vaļā. Šim augam ir ļoti specifiska smarža, kāda būtu, ja stiprā mētru tējā ieliktu sālītu siļķi. Izžāvētas dokudami lapas atgādina grauzdētu tēju un izveido ļoti patīkamu un veselīgu dzērienu.

Kalnu rajonos ap Tokiju un uz Nagano pusi ir izplatīta griķu tēja. Tie ir viegli grauzdēti griķi, kurus uzlej ar ūdeni un dzer kā tēju. Garšo griķaini, bet pārsteidzoši svaigi. Tā ir ļoti populāra tēja rudenī, jo tās smarža ir tāda krāsaina, mazliet sildoša un augļiem līdzīga.

Es jau pilnīgi jūtu kā lasītājs vēlas jautāt: nu, un kur ir tā jūsu pulvera tēja - mačča, ar kuras garšu ir katrs otrais deserts? Mačča ir raksturīga Kjōto apkaimes Udži pilsētai un vispāri tam galam, līdz pat Kanazavai. Tokijā un citās vietās mačča ir dabūjama, bet nav pārāk garda un nav arī pārāk populāra. Starp citu, brīvdienās biju aizbraucis uz vienu no Japānas vecākajām tējas bodēm kur nogaršoju mačču. Garšoja ļoti zaļi. Tik labu mačču līdz tam brīdim dzēris nebiju. Starp citu, veikala saimnieku ģimenē meitas vīrs ir patīkams kungs no Šveices.

Ir vēl arī citas tējas - melno pupiņu tējas, ginko lapu tējas, cepto rīsu tējas, ūdenszāļu tējas un ej nu sazin kas vēl. Tās visas arī ir diezgan izplatītas, bet par tām stāstīšu kādu citu reizi.
Comments 
6.-Jan-2017 03:56 pm
Absolūti lielisks ieraksts. Tikko pagatavoju brutālu kafiju, jo labais ūluns beidzies, ai, bēdabēda.
6.-Jan-2017 04:06 pm
Starp citu, oktobrī biju Taivānā un tagad esmu pārliecināts, ka labākais ūluns aug tieši tur. Ja jūsgalā ir dabūjams, tad, neskatoties uz augsto cenu, silti iesaku. Labāks ūluns nav ēsts!
6.-Jan-2017 03:58 pm
Dikti smalks ieraksts, tas gan. Bet mētru tēja ar to sālīto siļķi izklausās maķenīt aizdomīgi.
6.-Jan-2017 04:07 pm
Tā garšo tikai jēls augs. Ja pierod, tad ir normāli. Indoķīnā šo augu izmanto salātos un diļļu vietā, jēlu.
6.-Jan-2017 04:12 pm
man ļoti garšo rīsu-sezamsēklu dzēriens, kas ir ar ūdeni atjaucams pulveris. vai tam līdzīgs arī kaut kas ir?
6.-Jan-2017 04:27 pm
Šitāds gan nav ne redzēts, ne dzirdēts.
6.-Jan-2017 04:30 pm
Lūk, kā reiz par dokudami tēju gribēju painteresēties, mūsmāju jaunatne bija pie draugiem garšojusi un atzina par labu esam, tikai briesmīgi smirdot pēc vecām zivīm. Varbūt zini - ir kāda iespēja tādu pasūtināt vai iegādāties šai pusē dzīvojot?
6.-Jan-2017 04:47 pm
Būtībā, es varu aizsūtīt. Tiesa gan, pa pastu var tikai veikalā pirkto, tā negaršo tik labi cik savējā, bet gan jau ir ok.
6.-Jan-2017 04:51 pm
tas patiesībā būtu ekskluzīvi, hmm, bet tev patiešām tas nebūtu apgrūtinoši...
man šķiet neko citu kā veikala tēju viņa arī negaršoja.
6.-Jan-2017 04:53 pm
Starp citu, šeit būs labs raksts par Dokudami: https://matcha-jp.com/en/296
Nu, tad uzraksti man īmeilu uz janis.k uz icloud ar komu galā, lūdzu.
6.-Jan-2017 04:55 pm
liels paldies :)
6.-Jan-2017 05:20 pm
Man kaut kā japāņu zaļās tējas (vismaz tas, kas nonāk līdz LV zem šī nosaukuma) negaršo.
6.-Jan-2017 05:24 pm
Man pat pašā Japānā ne vienmēr garšo. Viņas visas ir ļoti dažādas un veca tēja nekad nav īsti laba.
6.-Jan-2017 05:26 pm
Nu visādas Sencha un Genmaicha - var just to rīsu piegaršu un manai gaumei tas ir fuipēkaka.
6.-Jan-2017 05:28 pm
Vienam apelsīni, citam kamermūzika. Ja negaršo, tad neko nevar darīt! Tā viš ir.
6.-Jan-2017 05:30 pm - Citējot Armēņu radio
Если не стоИт, то лучше и не стОит!
6.-Jan-2017 05:43 pm
izklausās, ka gandrīz jebko var apliet ar karstu ūdeni un būs tēja.
6.-Jan-2017 05:43 pm
drošvien arī Latviešu dzērveņu morss tur būtu augļu tēja :)
6.-Jan-2017 05:46 pm
Nē, morss šeit ir zināms un tam ir prātam neaptverams japanizēts vācu izcelsmes nosaukums. Bet vispāri jā - jebkas apliets ar karstu ūdeni tīri tehniski ir tēja.
6.-Jan-2017 05:47 pm
O!
Bet kafiju viņi dzer?
6.-Jan-2017 05:50 pm
Protams, turklāt Okinavā to pat audzē pārdošanai.
Starp citu, tagad Japānā ir kafijas būms un kafijas bodes ir uz katra stūra. Naturāli radās spēcīga konkurence kafijas tirgū un ir diezgan vienkārši nopirkt tiešām ekskluzīvas un pavisam labas kafijas pupiņas lielā izvēlē.
6.-Jan-2017 08:37 pm
Piedāvā aizsūtīt kasti vēsa aliņa, uzreiz būs atsaucība!
7.-Jan-2017 06:00 pm
Šo laikam man būtu jālūdz. Šeit "aliņu" sfērā ir diezgan drūma bilde.
6.-Jan-2017 08:45 pm
Paldies par šo tējas stāstu! :) Ar baudu izlasīju, un sagribējās pagatavot ko dzeramu! :D
7.-Jan-2017 06:01 pm
Pilnīgi piekrītu par sagribēšanos. Vakar uzrakstot sameklēju plauktā šogad lasītās dokudami lapas un sataisīju tēju. Tīri laba.
6.-Jan-2017 08:47 pm
Lūdzu, turpini stāstīt!
(man vispār liekas, ka tavi stāsti būtu jāapkopo grāmatā)
7.-Jan-2017 06:03 pm
Šodien bija doma uzrakstīt par kartupeļiem... Par grāmatu runājot - skan jau smalki, bet mana valoda ir diezgan raupja un diez vai laba plašākam izdevumam derīga. Var būt kādu reizi, kad uzlabošu rakstītprasmi.
7.-Jan-2017 07:23 pm
Ir jau redaktori:) tev tomēr tie vērojumi ir ļoti smalki un patiesi, tas galvenais.
6.-Jan-2017 10:42 pm
griķu tēja! cik jocīgi.
7.-Jan-2017 06:03 pm
Tā bija Latvijas radinieku favorīts, kad tie bija ciemos.
This page was loaded Nov 1. 2024, 3:01 am GMT.