Mola ([info]mola) rakstīja,
@ 2010-07-17 22:31:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:domas, ome, ģimene

Uznāca šausmonīgs skumjais brīdis. Par omi, par dzīvi. Latvijā. Viņai ir 80gadi, nesen izrakstīja no slimnīcas. Viņa tur tika (jau otro reizi pāris mēnešu laikā, pirmā reize gan bija cita iemesla dēļ), jo plaušās bija (un joprojām ir) ūdens, un ārsts teica, ka, ja viņa neies uz slimīcu, viņai atliks dzīvot mazāk par mēnesi. (nu dien, smalkjūtība tiem ārstiem). Ūdens plaušās radies no šķidruma aiztures organismā. Labi, ka viņai ir bērni, mazbērni. Bet, ja viņa būtu viena?
 11 dienas slimnīcā, tā kā tas ir dzīvību apdraudošs gadījums, par diennakti vien 9.50Ls. Tagad parēķināsim 11x9.50LS= 104,5Ls. Vai to var atļauties Latvijas pensionāri, vai to vispār var atļauties vidusmēra Latvijas iedzīvotājs? Ņemot vērā, ka "normālā" cena par diennakti ir 12Ls. Ņemot vērā, ka risks viņas dzīvībai joprojām pastāv, un ārsts teica, ka, ja nu gadījumā viņa sajūtas sliktās, lai nekavējoties dodas atpakaļ. Izskatās, ka medicīniskā palīdzība, viena no primārajām vajadzībām Latvijas iedzīvotājiem ir tāda kā ekstra, tāds kā luksus pakalpojums, kuru, esmu pārliecināta, lielākā Latvijas iedzīvotāju daļa varētu atļauties vien tad, ja ņemtu to kredītā. Un cilvēki ciešas līdz pēdējam, vai mirst, jo jau ir par vēlu. Un pēc izrakstīšanās no slimnīcas vēl ir jānopērk zāles, lai veselība uzlabotos, jānopērk kas ēdams, galu galā jāsamaksā par dzīvesvietu. Manas vecmātes gadījumā viņai ir bērni un mazbērni, kas var palīdzēt. Bet citu cilvēku gadījumā?

Un tie, mīļie, ir tikai ziediņi, jo Latvija vēl nav sākusi atmaksāt kredītu. Mūsu valsts visu šo laiku atmaksā tikai procentus. Kas notiks tad, kas sāks atmaksāt īsto aizņēmumu?
Mūsu valstī ir ~800% uzcenojums nepārtikas precēm. Mūsu valstī maksā vismaz x6 mazāk par to pašu darbu/pienākumiem, kurus pilda ārzemēs.

Tagad 2 gadījumi iz paziņu, aizbraucēju pieredzes.
1) Puisis aizbrauca uz UK. Atrada darbu, tad uz turieni pārbrauca viņa draudzene ar bērniņu. Viņiem sāka maksāt bērnu pabalstu - 80paundi mēnesī/Latvijas 8Ls/mēn, vietā. Valdība lūdza iesniegt algas izrakstu, lai viņi var aprēķināt, vai katram ģimenes loceklim sanāk minimums. Jāpiebilst, ka viņa alga LV līmenī skaitītos tīri ok, bet UK minimumu tā nesedza. Nu lūk, iztrūkstošo minimumu valdība viņiem izmaksās pati.
2) Pārbrauca ģimene ar meitenīti uz to pašu UK. Meitenītei minimālas eng zināšanas, bet sāka iet eng skolā. Jau no pirmās dienas skolotāja visiem bērniem stādīja priekšā šo meitenīti, pastāstīja, no kurienes viņa ir, kur pašlaik dzīvo, lūdza viņu atbalstīt, paskaidrot, ja kaut kas viņai nebūs skaidrs.
Uz mājām viņu pavadīja bariņš klasesbiedru. Nākošajā rītā bariņš klasesbiedru viņu sagaidīja pie mājām, lai ietu kopā uz skolu. Vakaros viņi pilda mājasdarbus kopā. Brīvdienās bērni viņu vadā pa pilsētu, lai viņa iepazītu un iejustos tajā vidē. Attieksme pret cilvēkiem.

 Es negribu pateikt neko. Es gribu, lai jūs pavērojat savu dzīvi/savu tuvāko dzīvi, un pavērojat smaidīgos ārzemju pensionārus šortos ar fotokamerām Vecrīgā.

Vidējais dzīves ilgums Latvijā ir 70gadi. Pensionēšanās vecumu plāno paaugstināt līdz 65(ja nemaldos) gadiem. Parēķiniet, nē ilgi, nebūs jāmokās.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]illumine
2010-07-17 23:25 (saite)
Slimnīca ir Stradiņi?
Un, ja viņai pensija ir mazāka par kaut kādu noteikto summu, tur būtu jābūt sociālā spilvena naudai, kas to sedz.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mola
2010-07-17 23:28 (saite)
Nē, viena no Latvijas mazpilsētu slimnīcām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]illumine
2010-07-17 23:28 (saite)
Varbūt vari pateikt konkrēti kura?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mola
2010-07-17 23:29 (saite)
Rēzeknes

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]illumine
2010-07-17 23:30 (saite)
Dr.Zarembo?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mola
2010-07-17 23:31 (saite)
Viņai bija kaut kādi divi - viens čekoja sirdi, otrs plaušas. Vārdus īpaši neatceros. Tam ir nozīme?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]illumine
2010-07-17 23:33 (saite)
Tikai tāda, ka viņš, iespējams, nav iejūtīgs, bet ļoti labs ārsts gan.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mola
2010-07-17 23:41 (saite)
Zini kā, viņas gadījumā tie vārdi laikam tomēr bija vajadzīgi. Jo viņa ir spītīga - uz slimnīcu neparko negribēja doties. Par ārstiem atsaucās gan labi - savus pienākumus viņi pildot lieliski.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mola
2010-07-17 23:29 (saite)
Runa jau nav par problēmām ar naudu kā tādām. Viņai ir bērni un mazbērni.
Tas cepiens ir par situāciju Latvijā vispārīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]illumine
2010-07-17 23:26 (saite)
P.S. par ārzemēm - es pati esmu strādājusi ārzemēs, ne UK gan, bet Austrijā, un varu teikt, ka ne visu cilvēku attieksme ir tik rožaina. Tas, ko es redzēju tur, lika saprast, ka es tur nekad, nekad nebūšu līdzvērtīga. Vienmēr kārtu sliktāka. Austrumeiropa.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mola
2010-07-17 23:30 (saite)
Nu jā, banānu republika. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]delvira
2010-07-18 10:11 (saite)
Skumji, bet fakts, jā.

(Atbildēt uz šo)

Here's my 2 cents..
[info]almighty_j
2010-07-18 21:47 (saite)
Lielai daļai ārstu piemīt tā 'nesmalkjūtība', zem kuras patiesībā apakšā slēpjas tas melnais humoriņš - tā ir gandrīz vai obligāta piedeva, strādājot par mediķi, jo citādi ir psiholoģiski ļoti smagi. Man paziņa ātrajos braukā - visu redz, un vēl jo labāk redz situāciju, kā Tu to aprakstīji, kad cilvēks nespēj samaksāt pat par nedēļu slimnīcā. Vairums ārstu dara, ko spēj un kā spēj. Un reizēm patiesība no viņu mutes skan skarbi, bet vismaz tā ir patiesība. Kad man Sencītis nonāca Apdegumu centrā, tur viņam ārsts arī uzreiz pateica - vai nu brauc mājās un pēc dažām dienām mēs tev to kāju griežam nost, jebšu nāc, gulies palātā... But it saves lives, U know. There's no other way, relly.

Es katrā ziņā redzu savu 'deep dark backup plan', ja viss ies totāli ellē.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: Here's my 2 cents..
[info]mola
2010-07-18 22:00 (saite)
Vēl viņa stāstīja, ka viens doks pie viņas pāris reizes atnāca parunāties par veselību utt. Nosēdēja pie viņas vairāk par stundu katru reizi. Tas ir ļoti daudz, jo tas stāvs bija pārpildīts, pirmajās dienās cilvēki gulēja pat gaiteņos, jo palātās visiem nepietika vietas.

Es vēl klusībā ceru, ka LV viss ies uz augšu, valsts parāds raiti atmaksāsies un mēs attīstīsimies, valdība būs godīga. Ai, pesimistiskās/reālistiskās prognozes rakstīt negribas, tās Tu pats vari iedomāties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: Here's my 2 cents..
[info]almighty_j
2010-07-18 22:31 (saite)
Tas arī. Nē, pat vēl vairāk - man ir milzīgs respekts pret tiem mediķa profesijas pārstāvjiem (sākot no zobārstiem un ģimenes ārstiem, beidzot ar ķirurgiem), kas ir vēl arī meistarīgi psihologi - tā ir gandrīz vai puse no problēmas, it īpaši, ja cilvēks ir nobijies. Tādi ārsti ir ne tikai profesionāļi manās acīs, bet arī savas profesijas patrioti. Respect. Man nav ilūziju par to, kā jūtas vecs cilvēks, nonācis tādā situācijā. Tā, ka - tas IR daudz.

Un ar LV viss būs štokos, reizēm ēnu ekonomika ir tieši tas, kas vajadzīgs - kad nevar pa labam, vajag citādi. Reti kur kāds runā par to, cik tālu mēs esam aizgājuši no oriģinālās naudas koncepcijas un kāds absurds ir procentu maksājumi un cilvēki, kas neskatoties uz to, ka viņi kaut ko prot, sēž bez darba. Tā, ka - viss būs labi. Tev vienkārši nestāsta labās lietas - Slovēnija, piemēram, ir ar 3x mazāku iedzīvotāju skaitu, bet ar 2x lielāku IKP uz vienu iedzīvotāju un 70% saražotās produkcijas eksportē. Mums vienkārši mēris ir piemeties 'Par Labu Latviju' un vēl dažās smagās formās. Bet tas viss ir ārstējams. Arī vēlīnā stadijā. ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: Here's my 2 cents..
[info]mola
2010-07-18 23:13 (saite)
Tu takš esi īsts patriots, ar pozitīvu skatu uz lietām! Cieņas un pateicības cepums par to/ un par iedvesmu ar'. Tieši to vajag Latvijas iedzīvotājiem - ikvienam. Cerību un domas, ka būs jau labi, pat kādu laiku sildot ēnu ekonomiku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: Here's my 2 cents..
[info]almighty_j
2010-07-18 23:42 (saite)
tas tāpēc, ka es nemitīgi cenšos ieraudzīt otru pusi - to, par kuru runā nelabprāt, vai pārsvarā piemin garāmejot, 'tā, starp citu'. tieši pozitīvie piemēri ir tie, kas dod cerību un ļauj aptvert, ka arī ekspertu viedokļi ir tikai teorija, kamēr realitāte ir mainīga un maināma. vieni bļauj, ka mēs emigrējam, izmirstam un pārkrievojamies, bet tāds Slovēnijas piemērs skaidri un gaiši parāda, ka it only takes one white crow to prove that not all crows are black..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?