Jul. 9th, 2017 @ 07:29 pm (no subject)
Šorīt no rīta, kad es gaidīju autobusu, man piesējās viens uzmācīgs dzērājs, kurš kļančīja naudu. Vienreiz pateicu nē. Pēc mirkļa šis atpakaļ. Otreiz pateicu nē. Trešo reizi . Ceturto. Šis nāk atkal - lien klāt nepatīkami tuvu. :( Un tad viens vīrietis, kas bija atvedis uz autobusa pieturu savu sīci, pateica tam dzērājam, ka vai tad viņš nesaprotot latviešu valodu un ko bāžoties virsū cilvēkiem. Un tikai pēc tam tas dzērājs atšuvās un aiztinās. Es tam vīrietim pateicu paldies. Un es patiešām priecājos, ka ir tādi vīrieši.
About this Entry
[User Picture Icon]
From:[info]mazeltov
Date: July 9th, 2017 - 10:02 pm
(Permanent Link)
Protams, ka forši. Tikai vēl foršāk būtu, ja visādi dzērāji spētu kaut ko ņemt pierē arī tad, ja to saka sieviete nevis tikai tad, ja to izdara cits vīrietis.
From:[info]citronz
Date: July 9th, 2017 - 10:11 pm
(Permanent Link)
Bez uzbrauciena missalisei, tomēr domāju, ka šoreiz atkarīgs arī no tā, kā sieviete pasaka. Ja man kāds piesietos tā, tad viņš redzētu velnu, bet nu es jau vispār esmu traka mātīte pēc dabas :D tas, protams, neattaisno dzērāja uzvedību. Vienkārši missalise ir pārāk jauka :)
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: July 9th, 2017 - 10:44 pm
(Permanent Link)
Man bija neitrāls un mierīgs - drusku vienaldzīgs tonis.
[User Picture Icon]
From:[info]mazeltov
Date: July 10th, 2017 - 12:02 am
(Permanent Link)
Well, ar to jau viss sākas - ja atbildi asi, rupji, utt., tad skaities traka mātīte. Džī, nez kā džeki iztiek bez šādiem apzīmējumiem tajos gadījumos, kad paši ir bijuši asi, rupji, lai kādam norādītu viņu vietu.

Nevajag sevi nolikt bez vajadzības. Plus ar šo tu noliec arī citas sievietes, tikai tāpēc, ka viņas ir skarbākas pēc dabas.

Not cool girl.
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: July 10th, 2017 - 08:14 am
(Permanent Link)
Ja atbildi rupji (ja uzruna nav bijusi rupja), tad tu esi rupjš cilvēks - neatkarīgi no dzimuma, manuprāt.
Otrkārt - ir arī tāda lieta kā veselais saprāts. Ja es - būdama 1.63 cm gara sieviete agri no rīta stāvu pieturā uz vientuļa lauku ceļa un man klāt pieiet 1.80 cm garš sadzēries vīrietis, kurš kļančī man naudu, tad vai tiešām Tev šķiet, ka labākā versija ir atbildēt viņam rupji, nevis ignorējoši un vienaldzīgi, bet toties dzīvai un veselai sagaidīt autobusu? Ko es viņam varētu padarīt, ja viņš man fiziski uzbruktu? Ir jau forši, ka ir sievietes, kuras prot karatē vai pašaizsardzības paņēmienus, bet es tādus nemāku. Protams, ja man bruktu virsū, tad es kliegtu un cīnītos līdz pēdējam, bet speciāli provocēt man liekas galīgi nesaprātīgi. Un es arī savai meitai nemācīšu atbildēt cilvēkiem rupji - tieši tāpēc, ka rupjība izprovocē tālāku vardarbību. Vai arī - ja viņai tomēr gribēsies būt rupjai, tad viņai ir jābūt gatavai arī aizstāvēties tā, kā to dara vīrieši - ar kulakiem. :( Bet kulaku cīņā priekšrocības (spēka dēļ) parasti ir vīriešiem.
[User Picture Icon]
From:[info]mazeltov
Date: July 10th, 2017 - 08:54 am
(Permanent Link)
Jep, es tieši tā uzrakstīju - atbildēt tikai rupji, neko citu es neteicu. Paldies, ka saprati!
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: July 10th, 2017 - 03:39 pm
(Permanent Link)
tu nemaz negribētu, ka arī tad, ja tu esi tā, kura pasaka "vai tad nesaprot latviešu valodu un ko bāžas virsū cilvēkiem", to ņemtu pierē un liktu tevi mierā? vai arī tev šis skaitās rupja atbilde?
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: July 10th, 2017 - 07:05 pm
(Permanent Link)
Gribētu, bet tā nekad manā mūžā līdz šim nav noticis. Bet es esmu redzējusi, ka kretīni paliek kretīni neatkarīgi no dzimuma. Reiz kāda sieviete bija ieņēmusi kādas sievietes vietu autobusā un neviens viņu no tās nevarēja izdabūt laukā. Šoferis arī paplātīja rokas un tā nu tā meitene palika stāvam trīs stundas - līdz lielākā daļa pasažieru izkāpa. Šis ieraksts bija par to, ka ir forši, ka cilvēki, kuri ir stiprāki, aizstāv vājākos.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: July 10th, 2017 - 10:40 pm
(Permanent Link)
vai ir iespējama situācija, kad sieviete var būt stiprākais, kurš aizstāv vājākos?
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: July 11th, 2017 - 09:07 am
(Permanent Link)
Jā. Kautrīgs vīrietis kolektīvā, kuru visi apceļ un par viņu ņirgājas. Un tad drosmīga un kolektīvā cienīta sieviete saka, ka tas nav cool un to cilvēku liek mierā (šo es esmu redzējusi dzīvē). Un es pati arī acinājusi cilvēkus beigt ko tādu - un pat ir bijuši rezultāti - rezultātā to cilvēku tā kā vairāk mierā sāka likt.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: July 11th, 2017 - 10:08 am
(Permanent Link)
šis ir jauki. un fiziski sieviete var aizstāvēties pati / aizstāvēt vājākos?
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: July 11th, 2017 - 12:54 pm
(Permanent Link)
Protams, ka var būt arī gadījumi, kad sieviete var aizstāvēt vājākos arī fiziski. Ja kāds bērns klapēs otru - mazāku, vai tad Tu necentīsies viņu arī fiziski aizstāvēt, atraujot to stiprāko projām?
Es, ja godīgi, nevaru saparast, ko Tu man gribi pateikt ar šiem saviem komentāriem.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: July 11th, 2017 - 12:57 pm
(Permanent Link)
es gribu pateikt, ka sieviete var arī pati aizstāvēties un aizstāvēt citus. kas pievērsa manu uzmanību – "es savu iemācīto bezpalīdzību mācīšu arī savai meitai". tas, ka sievietei būtu jāgaida palīdzība no vīrieša, ir konkrēta iemācītā bezpalīdzība. iesaku palasīt par learned helplesness.
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: July 11th, 2017 - 01:13 pm
(Permanent Link)
Tad Tu mani neesi sapratusi pareizi. Es mācīšu savai meitai izvērtēt riskus. Ja viņa būs viena pati uz ceļa un viņai dzērājs prasīs naudu, lielāks risks, ka viņai viņš varētu sākt fiziski brukt virsū būtu tajā gadījumā, ja viņa viņam atbildētu rupji. Tāpēc es viņai mācīšu censties nebūt rupjai - ja vien galīgi nav tāda ekstermāla situācija, kurā tieši rupjība ir tas, kas vajadzīgs. Šajā gadījumā - arī ja tas vīrietis nebūtu pienācis, visticamāk, tas dzērājs vēl reizes septiņas paprasītu man naudu, man būtu desmit nepatīkamas minūtes, piebrauktu autobuss un es aizbrauktu. Dažkārt sievietes pašas ar savu rupjību vai aizskarošām piezīmēm var nonākt neapskaužamā situācijā.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: July 11th, 2017 - 01:17 pm
(Permanent Link)
žēl, ka tu visu sarunu jau pašā sākumā novirzīji uz rupjību. ir iespējams atbildēt arī pieklājīgi un stingri tā, lai atšujas.
vai dažkārt arī vīrieši paši ar savu rupjību vai aizskarošām piezīmēm var nonākt neapskaužamā situācijā? kāpēc tu tik ļoti dali cilvēkus vīriešos un sievietēs un katram centies pierakstīt konkrētu lomu?
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: July 11th, 2017 - 01:24 pm
(Permanent Link)
Ja Tu tik ļoti ievēro, ka es dalu cilvēkus vīriešos un sievietēs, vai nav gadījumā tā, ka Tu pati viņus tik ļoti tajos dali? Jo parasti cilvēki citos saskata un uzvelkas par tām īpašībām, kuras piemīt viņiem pašiem.
Es kā reiz taču rakstīju, ka ieraksts ir par to, ka stiprākais aizstāvēja vājāko. Kur tur sieviete vai vīrietis? Vai arī man vajadzēja rakstīt - fiziski stiprāka persona pienāca pie fiziski vājākas personas un atbrīvoja viņu no uzmācīgas personas, kas bija drusku fiziski stiprāka par fiziski vājāko personu?
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: July 11th, 2017 - 01:31 pm
(Permanent Link)
diemžēl ne vienmēr visu var izskaidrot ar "uzvelkas par to, kas ir pašos" :) īpaši par sieviešu tiesību un iespēju jautājumiem tas var nebūt vietā.
es gribu rosināt, lai tu padomā mazliet plašāk. svalka arī uz to pašu mēģināja norādīt, bet to sarunas pavedienu tu uzreiz ievedi tupikā ar to rupjību tēmu. varētu padomāt, ka sieviete pati par sevi nevar pastāvēt arī bez rupjībām. bet jā, es vispār esmu ievērojusi, ka tu diezgan stipri pārstāvi ļoti tradicionālu dalījumu dzimumlomās. bija kaut kas par "iedomājieties, viņš man piedāvāja palīdzēt nest tumbu" :) un tevis aprakstītā situācija un tava attieksme pret sevi un citiem tajā ir labs iemācītās bezpalīdzības piemērs iz ikdienas. tas nav pārmetums, ja kas. bet es tiešām gribētu, lai tu par šo padomā mazliet plašāk.
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: July 11th, 2017 - 01:54 pm
(Permanent Link)
Ok - ar nosacījumu, ja Tu arī padomāsi par šo mazliet plašāk. Vīrietis piedāvāja man kopā ar viņu stiept tumbu. Tumba ir visai smags priekšmets. Sievietēm, staipot smagumus, var rasties veselības problēmas. Attiecīgi - es domāju, ka sievietēm nevajadzētu darīt ko tādu, kas apdraud viņu veselību. Pat tāpēc, lai viņas vīriešiem pierādītu, ka viņas var tieši to pašu. Nu, labi, es pierādīšu, ka es varu pastiept tumbu. Bet ja man pēc tam būs problēmas ar bērnu dzemdēšanu, vai tas būs tā vērts? Manuprāt, nē.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: July 11th, 2017 - 02:17 pm
(Permanent Link)
atvaino, tās ir pilnīgas blēņas. nepareizi (tieši nepareizi) staipot smagumus, problēmas var rasties abiem dzimumiem. un pārāk lieli smagumi ir pārāk lieli abiem dzimumiem. bet kā sanāk, tavuprāt sievietēm vajadzētu būt pasargātām no tā, bet vīriešiem nē? un, starp citu, tieši sadarbojoties, tā nesamā nasta tak ir vieglāka katram iesaistītajam. jezusmarija, cik tad tā tumba bija smaga?
šis man nudien uzdzen dusmu – lūk, cilvēkam ir sastāstīts "nesīsi tumbu, nevarēsi dzemdēt", un cilvēks svēti tic un pēc tā dzīvo un māca tālāk un vēl citus ar to čakarē. tā vietā lai mācītu "cel ar kājām, nevis muguru". un ka gan puikas, gan meitenes var sadarboties.
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: July 11th, 2017 - 03:06 pm
(Permanent Link)
Vīrieši parasti ir lielāki un fiziski spēcīgāki, tāpēc viņi ir piemērotāki smagumu nešanai. Jo es proporcionāli savam augumam un spēkam varu panest mazāku svaru. Tātad - no manis - kā no smaguma nesēja ir mazāka jēga. Ja no manis tiek prasīts stiept tādu pašu smagumu kā vīrietim (kas viņam ir ok un nekaitē) es varu sačakarēt sev veselību - jā, es ikdienā nestaipu tādus smagumus un mani neviens nav mācījis, kā tādi jāceļ un jānes.
Bet es īsti nesaprotu, vai Tu domā, ka pilnīgi vienādas prasības vīriešiem un sievietēm arī būs tā ideālā līdztiesība? Man jau liekas, ka ir labāk, ja cilvēki dara to, kam viņi ir vairāk piemērots un ar otru dzimumu sadarbojas. Ir lietas, kuras es daru labāk, es tad daru tās, ir lietas, kuras labāk dara otrs cilvēks - viņš tad dara tās un mēs viens otru papildinām.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: July 11th, 2017 - 05:42 pm
(Permanent Link)
zinkas ir pats jautrākais šajos "pasauļu karos"? pēc būtības jau te nemaz nav baigo pretrunu :) tā arī ir, ka panest var proporcionāli augumam, spēkam, muskuļu masai utt. bet tas ir atkarīgs no indivīda, nevis no viņa dzimuma. un tieši par sadarbošanos es arī runāju – taču ne nozīmē "es tamborēšu, tu nes, jo tā mums ir iedzīts", bet "nesam divatā, tā būs vieglāk".
kas ir ļ. svarīgi – pareizi pacelt lietas ir jāmācās pilnīgi ikvienam, bez nekādas koķetēšanas "ai, es taču meitene" vai citām atrunām. mugura mums katram ir viena, un ar to visu mūžu jādzīvo. sačakarēt muguru var arī ceļot nemaz ne tik šaušalīgi smagas lietas. starp citu, darba drošības instruktāžā, kuru taču nosaka likums (labojiet, ja kļūdos), par šo ir gana daudz.
[User Picture Icon]
From:[info]mazeltov
Date: July 11th, 2017 - 09:36 pm
(Permanent Link)
Jā, iemācīties celt smagumus var noderēt, piemēram, lai nestu piedzemdētos bērnus vai viñu ratiñus.
From:[info]citronz
Date: July 10th, 2017 - 08:46 am
(Permanent Link)
Ak jel, es vispār netaisījos sevi ar to nolikt, gluži pretēji, lepojos ar to, ka varu pasūtīt pie velna, ja nepieciešams, nevis kautrēties kaut ko utt. Bet nu, protams, missalise zemāk apraksta konkrētāk par apstākļiem, es biju iedomājusies pilsētu. Vientuļā vietā ar viņas dotajiem apstākļiem, iespējams, es ar izvērtētu riskus.
[User Picture Icon]
From:[info]di_wine
Date: July 10th, 2017 - 01:44 am
(Permanent Link)
Missalise pārāk jauka? Man gribētos teikt - sievišķīga un cilvēcīga :)
Tīri subjektīvi - ja man ar bomi neviens nemetas virsū, varu pasmaidīt un pateikt tekstus, kas galvā (parasti uz šadām situācijām atruna, ka nav skaidrās naudas, mūsdienās viss ir kartē), un tie nebūs agresīvi. Kāpēc vairot naidu... Ir taču tāds pasākums kā humors, kaut melnais? :) Ir līdzjūtība, ir cilvēkmīlestība.
From:[info]citronz
Date: July 10th, 2017 - 08:47 am
(Permanent Link)
Zini, ja alkašs četras reizes piesienas, man ir pie vienas vietas cilvēkmīlestība. Bet nu man vispār riebjas alkaši.
From:[info]nulle
Date: July 10th, 2017 - 09:54 am
(Permanent Link)
Aizej un iekomentē to tam dzērājam.
[User Picture Icon]
From:[info]mazeltov
Date: July 10th, 2017 - 02:05 pm
(Permanent Link)
Nē, nopietni, normālāk ir pieņemt, ka sieviete nedrīkst kaut kādam plencim, kas viņai 4! reizes piesienas, lai viņš atšujas, jo tas nav pareizi un var dabūt pa muti (kas ir laikam totāli normāli), jo jāpaļaujas uz to, ka blakus būs kāds vīrietis, kura vārdam būs lielāks svars un nozīme.